Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Nicolae Gavrea,  un jurnalist talentat

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 06 Mai 2018
Autor:   Ioan VASIU,  scriitor si jurnalist 
Publicat: 06 Mai 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Nicolae Gavrea,  un jurnalist talentat

 

Incontestabil, Nicolae Gavrea din Deva este unul dintre cei mai cunoscuţi, talentaţi şi apreciaţi jurnalişti sportivi din toată zona de vest a României.

Membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, al Asociaţiei Presei Sportive din România şi nu în ultimul rând al Asociaţiei Internaţionale a Presei Sportive, Nicolae Gavrea este de mulţi ani corespondent pentru judeţul Hunedoara al Studioului regional de radio Radio România Timişoara.

Bun cunoscător al gimnasticii româneşti, apropiat al renumitelor gimnaste din Deva, pe care le-a însoţit de nenumărate ori la diferite competiţii sportive, în ţară şi în străinătate, Nicolae Gavrea a scris şi publicat o valoroasă carte, intitulată simplu, Gimnastelor, cu dragoste, tipărită la Editura Cetate Deva, în anul 2016.

Fie că este vorba despre Campionatele Europene de Gimnastică (din perioada 2000-2016), Campionatele Mondiale de Gimnastică (din perioada 1994-2015), Jocurile Olimpice de vară (din anii 2004, 2008 şi 2016) sau Jocurile Olimpice de vară pentru tineret de la Singapore din anul 2010, peste tot pe unde Nicolae Gavrea şi-a plimbat geanta de jurnalist sportiv, s-a documentat, a relatat pe unde radio sau TV şi a scris pagini de istorie cu pana lui de jurnalist sportiv, dăruit acestei profesii.

Stând de vorbă cu el la o cafea şi ascultând cum îşi deapănă amintirile din perioada celor 40 de ani de activitate jurnalistică, rămâi cu impresia că Nicolae Gavrea mai are multe de spus şi mai ales de scris. Iată de ce cred că în următorii ani, Nicolae Gavrea va publica şi alte cărţi interesante.

Încă de la începutul cărţii, Nicolae Gavrea precizează pentru cititori: „Înfiinţat în anul 1978 ca urmare a unor decizii care au ţinut mai mult de influenţa politică, Clubul Sportiv Şcolar Cetate Deva a rămas cunoscut în lumea gimnasticii mondiale drept „fabrica de medalii de la Deva“.

Fără îndoială că volumul publicat de talentatul şi neobositul jurnalist sportiv este o binevenită monografie a şcolii devene, care a dat ţării şi lumii gimnaste de talie mondială. Nicolae Gavrea le-a urmărit cu atenţie evoluţia, însoţindu-le la o serie de competiţii, atât în ţară, cât şi în alte ţări, trăind alături de ele emoţiile fireşti ale unor campionate şi olimpiade sportive.

Subscriu la afirmaţiile jurnalistului sportiv Aurel Raţiu, reproduse pe ultima copertă a acestui volum: „Puţină lume cunoaşte faptul că Nicolae Gavrea a practicat sportul în tinereţe, că ştie ce înseamnă o rostogolire înainte, că a simţit pe pielea lui ce înseamnă o gigantică la bară, ca să nu mai zic că ştie, nu doar teoretic, noua/vechea terminologie sportivă din gimnastică, cu care „operează“ ziariştii, Azarian, Tsukahara, şurub etc., fiind printre puţinii jurnalişti români care stăpâneşte foarte bine acest domeniu.“

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania