Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Premiați ai Uniunii Scriitorilor din România, 2022 : Andrei Oișteanu și Ovidiu Pecican

 

       Andrei Oișteanu, scriitorul lunii ianuarie, decernarea trofeului la Iași la Gala din noiembrie 2022. Scriam în revista Luceafărul din 14 martie și arătam că omul de știință a fost declarant scriitorul lunii și al Anului de către un juriu alcătuit din Nicolae Manolescu (președinte, care este și președintele USR), Irina Petraș, Mihai Zamfir, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici și Răzvan Voncu, premii care vor fi decernate la Gala din noiembrie 2022 la Iași.

Ulterior, mass-media a informat, ceea ce facem și noi, Andrei  Oișteanu și Ovidiu Pecican, au fost premiați și de Uniunea Scriitorilor din România, ediția 2022, luni, 30 mai, la Teatrul „Elvira Glodeanu” din Târgu-Jiu a avut loc Gala Premiilor Anuale ale Uniunii Scriitorilor din România, prilej ca Andrei Oișteanu, pentru volumul Moravuri și năravuri, Eseuri de istorie a mentalităților (realizat la Polirom, 2021), și Ovidiu Pecican, pentru volumul Românii și Europa mediană. Contribuții la tipologia culturală a Europei ( producție tot Polirom/2021) au obținut Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România  PENTRU ANUL 2021

Juriul ediției a fost format  din cunoscuții Dan Cristea, președinte, Gabriel Coșoveanu, Andrea Hedeș, Ioan Holban, Angelo Mitchievici, Vasile Spiridon și Răzvan Voncu, membri.

Despre succesul lui Andrei Oișteanu am citit aprecierile lui Mircea Cărtărescu, încercat și dânsul în domeniu: „Ca antropolog, etnolog, istoric al religiilor și al mentalităților, Andrei Oișteanu este o personalitate foarte clar conturată în cultura română. Însă  mi-aș dori să subliniez o altă trăsătură care mă apropie foarte mult de el, anume curiozitatea. O curiozitate nestăpânită, una care îmbrățișează toate aspectele vieții, Andrei Oișteanu este un om ce scotocește în locuri în care puțini dintre noi ar scotoci, un om care caută lucruri „interesante” în sensul lui Kierkegaard, caută lucruri despre care simțim cu toții că înseamnă ceva mai mult decât se așteaptă oamenii să însemne”.

Cât privește, „amplul eseu al lui Ovidiu Pecican sintetizează particularități ale psihologiei poporului român așa cum se conturează ele din surse dintre cele mai variate, la scriitori, dar și la istorici ori alte personalități culturale”, asigurându-și succesul – 2021.

Ion N. Oprea, Iași, 7 iunie 2022

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania