Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Andrei Oișteanu, scriitorul lunii ianuarie, decernarea trofeului la Iași la Gala din noiembrie 2022

Autor: Ion N. OPREA
Primit pentru publicare: 11 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Ion n. Oprea, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.


       Despre Andrei Oișteanu (Olgenstein, n. 18 septembrie 1948), despre Premiile  Scriitorul lunii/Scriitorul anului a scris presa literară, „România literară” nr. 9 și pe uniunea scriitorilor.ro,  despre Om și scrierile lui am scris și noi – și nu o singură data – în Luceafărul-Botoșani și în volume, în Antologii, ciclul „Istorii, comentarii, miscellanea”, de exemplu, dar despre eveniment s-a desfășurat recent și Suplimentul de cultură din 12-18 martie 2022, revistă editată de Polirom care ne-a dat volumul pentru care Andrei este pe trepte înalte – volumul Moravuri și năravuri, Eseuri de istorie și mentalități – de Ziarul de Iași, cu mari merite în popularizarea  operei  scrise și publicate de omul de știință de care, spuneam, ne-am ocupat și noi.

              Premiile Scriitorul lunii/Scriitorul anului, spune Suplimentul de cultură – care este și primul MAGAZIN CULTURAL din ROMÂNIA care apare la Iași SÂMBĂTA – aflate la cea de-a șaptea ediție, sunt un  proiect al Uniunii Scriitorilor din România. Juriul  ediției de față  e alcătuit din Nicolae Manolescu (președinte, care este și președintele USR), Irina Petraș, Mihai Zamfir, Ioan Holban, Mircea Mihăieș, Angelo Mitchievici și Răzvan Voncu, premii care vor fi decernate la Gala din noiembrie 2022 la Iași.

            Cât privește Editura, s-a subliniat,  lui Andrei Oișteanu îi este dedicată o întreagă serie de scrieri, precum facem noi despre Istorie și literatură…
Despre carte scrie Mircea Cărtărescu și-i punem spusele aici, în antologiile noastre, : …„Ca antropolog, etnolog, istoric al religiilor și al mentalităților, Andrei Oișteanu este o personalitate foarte clar conturată în cultura română. Însă mi-aș dori să subliniez o altă trăsătură care mă apropie foarte mult de el, anume curiozitatea. O curiozitate nestăpânită, una care îmbrățișează toate aspectele vieții. Andrei Oișteanu este un om ce scotocește în locuri în care  puțini dintre noi ar scotoci, un om  care caută lucruri „interesante” în sensul lui Kierkegaard, caută lucruri despre care simțim cu toții că înseamnă ceva mai mult decât se așteaptă în cultura română și europeană, cea dedicată narcoticelor în cultura română și cea consacrată sexualității, reprezintă o culminare a acestei curiozități intelectuale deosebite pentru care îl apreciez atât de mult pe Andrei. Și îndrăznesc să spun, cu modestie, că și eu împărtășesc acest tip de curiozitate, și eu  sunt atras de lucrurile insolite, de acele lucruri despre care se vorbește mai puțin, de acele lucruri care le par suspecte oamenilor sau – să spunem așa – îi par burghezului comun”.

            În continuare relatarea – din România literară și nu numai –  se referă la ce este Cuprinsul cărții „Moravuri și năravuri.”… -, la calitățile profesionale ale Scriitorului – cercetător, membru în Consiliul științific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Română), profesor asociat la Facultatea de Litere a Universității din București –  cărți publicate – în limba română, la Polirom și alte edituri –  premii care i  s-au decernat – Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Asociația București, Marele  Premiu al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România, Premiul pentru cea mai valoroasă carte acordată de revista ”Sfera Politicii” și Fundața „Societatea Civilă”, Premiul Fundației „Sara-Haim Ianculovici”, Israel  etc. – Cărți publicate în alte limbi, deloc puține, Distincții onorifice, cum ar fi  Ordine della Stella della Solidarieta Italiana, conferit de Președintele Italiei în 2005, Ordinul Național Steaua României conferit de  Președintele Românie în 2006, distincții care fac cinste și României.

               Cu alte cuvinte, până în noiembrie și după, atenție la omul Andrei Oișteanu și cărțile sale, pot și trebuie să constituie material de studiu bibliographic  în cărțile noastre, experiență există, ne-o confirmă cei ce scriu în lucrarea pomenită mai sus, însuși Andrei „a contribuit cu studii și eseuri la peste patruzeci de volume colective publicate în țară și în străinătate”.

Ion N. Oprea, Iași, 13 martie 2022.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania