Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Preotul cu veșmânt pe umăr sfânt și ocrotitor,  deprins cu dragoste și răbdare,  ne apropie de  Dumnezeu

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.11 (143),  Noiembrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Preotul cu veșmânt pe umăr sfânt și ocrotitor,  deprins cu dragoste și răbdare,  ne apropie de  Dumnezeu

Primit pentru publicare: 08 Nov. 2020
Autor: Teodor EPURE, redactor la Revista Luceafărul     
Publicat: 08 Nov.  2020

© Teodor Epure, Pr. Ciprian Ivanovici, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Preotul cu veșmânt pe umăr sfânt și ocrotitor,  deprins cu dragoste și răbdare,  ne apropie de  Dumnezeu

 

Motto: „Preoții,  care își țin bine dregătoria,  să se învrednicească de îndoită cinste,  mai ales cei care se ostenesc cu cuvântul și cu învățătura.”
(„Epistola Întâi către Timotei a Sfântului Apostol Pavel”)

Preotul,  Ciprian IVANOVICI,  a văzut lumina zilei la 12 august 1962 în orașul Piatra Neamț într-o familie de muncitori.  Mama sa,  Emilia,  a fost o femeie cu mare evlavie și cu o profundă credință,  virtuți pe care le-a sădit în inima fiului său încă din frageda copilărie.  Clasele primare și gimnaziale le-a urmat la Școala generala nr.  4 din Piatra Neamț, prima treaptă –  clasele a IX-a și a X-a – la Liceul Calistrat Hogaș și apoi a absolvit Seminarul Teologic din orașul său natal.

Ca elev la seminar, i-a plăcut să citească de la cărțile de utopie din literatura universală și până la cele străbătute de un adânc umanism,  toate făceau obiectul mult pasionante lecturi,  după cum mi-a mărturisit părintele.  Este perioada când a descoperit tainele credinței,  cuvintele sfintelor scripturi,  înțelepciunea marilor ierarhi și a profesorilor săi.

După satisfacerea serviciului militar, primește taina cununiei cu tânăra și distinsa domnișoară Hobincă Tamara Magdalena,  un suflet care se va dărui prin căldură și printr-o iubire fără de margini,  fiindu-i un sprijin neobosit.  Familia se va întregi cu doi copii, Andrei și Sidonia-Ana, care aduc bucurie și dau sens vieții de zi cu zi.

La 20 iunie 1986, este diaconit la Catedrala  Sfântului Ioan cel Nou din Suceava, de către Înaltpreasfințitul Pimen Suceveanul, arhiereu cu inimă de apostol,  Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, primind taina preoției pentru parohia din Rogojești comuna Mihăileni,  județul Botoșani.

Începând cu 1 ianuarie 1992, preotul Ciprian,  își continuă cariera preoțească la Parohia Sfântului Mare Mucenic Dimitrie din Vorniceni,  biserica din deal.  Chiar de la început,  preotul Ciprian și-a afirmat calitățile sale de bun comunicator cu populația de toate vârstele,  bucurându-se în rândul credincioșilor de un respect deosebit,  întrucât este cunoscut ca un bun preot,  un bun apărător,  preocupat pe orice cale să evite ura între viețuitori, îndrumând pe fiecare să fie blând și corect cu oricine.

În perioada anilor 1991-1995, a urmat cursurile fără frecvență ale Facultăți de Teologie din Iași și obține Licența în Teologie cu lucrarea „Taina sfintei cununii cu drept bisericesc”.

În vara anului 2020, s-a prezentat la examenul pentru obținerea Gradului I profesional cu lucrarea „Vorniceni, sinteză monografică”. În lucrare găsim o abundență de informații geografice, istorice și etnografice, o sursă veridică de istorie și un instrument de păstrare și promovare a credinței, tradițiilor și valorilor acestui neam. În mod deosebit, ne atrage atenția capitolul „Probleme de etnografie și folclor”, unde preotul Ciprian, în urma unei cercetări  sârguincioase și atent organizată asupra vetrei etno-folclorică cu obiceiurile și tradițiile specifice zonei de nord a Moldovei, care s-au împământenit pe parcursul mai multor secole în comunitatea vorniceneană. Aici se găsesc informații despre  modul tradițional de comportare caracteristic  satului – datini, tradiții, rânduială – legate de cele trei mari evenimente care jalonează viața familială: nașterea(și botezul), căsătoria(nunta), moartea(înmormântarea).  Lămuriri prețioase ne sunt aduse de autor despre momentele pregătitoare nașterii: „femeia primește primele sfaturi de la moașa satului, sau de la o femeie mai în vârstă, apoi pregătește hăinuțele iar după naștere în prima zi sau în a opta era chemat preotul să-i facă agheasmă”.

În anul 1995, preotul Ciprian,  sprijinit materialicește de familia Jâjie Gheorghe și Viorica,  construiește casa praznicală,  care a fost sfințită de un sobor de preoți conduși de preotul Parohiei Săveni,  iar în perioada 1998-2000 are loc renovarea picturii bisericii din deal pe care o păstorește preotul Ciprian.

În al optulea an de slujire duhovnicească în această parohie,  în minunata duminică de 15 oct. 2000 într-o manifestare religioasă impresionantă, Înaltpreasfințitul Calinic Botoșăneanul,  episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, împreună cu un sobor de preoți a oficiat slujba de sfințire a lăcașului renovat.  Cu acest prilej preotului Ciprian i s-a atribuit rangul de iconom stavrofor,  iar calitățile sale manageriale continuă: cu sprijinul cetățenilor a construit o nouă casă parohială cu dependințele necesare,  a tras apă curentă la casa praznicală mărind în același timp și spațiul, a recuperat întreaga suprafață de teren ce aparține parohiei și bunurile sunt intabulate, cu ajutorul enoriașilor și osteneala sa,  în parohie s-au construit 12 troițe,  s-a dat în folosință un nou lumânărar și casa mortuoară iar în ultimul timp a împrejmuit curtea bisericii cu un nou gard frumos de fier.

În perioada anilor 1998-2000, a suplinit Parohia Podeni din comuna Corlăteni unde s-a zidit o nouă biserică cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Între anii 1992-2000,  preotul Ciprian a predat religia la Școala generală nr. 1 Vorniceni. Aici a oferit elevilor cunoștințe despre viața lui Hristos și s-a dovedit a fi un mare iubitor de copii,  grijuliu de hrana lor duhovnicească.

Este apreciat de forurile superioare ale bisericii ortodoxe române  și ca urmare a fost cooptat în Adunarea Eparhială, ca reprezentant al protopopiatelor Săveni și Darabani. În această calitate a venit cu noi propuneri  privind justiția,  educația și  administrația bisericii.

Enoriașii îi apreciază cuvântul de învățătură de la fiecare slujbă,  întotdeauna bine argumentat, alăturat de Dumnezeu dar și cu lumina cărții și a teologiei pe care a primit-o în vremea studiilor. Predica sa este întotdeauna bine pregătită și are profunzimea unei fântâni de munte și frumusețea unei pajiști înflorite.

În viața de toate zilele preotul Ciprian este un om ca noi toți,  cu neliniști și bucurii,  are nedumeriri și cugetări fără răspuns,  se bucură când aude un cuvânt bun despre el.

Preotul care poartă pe umăr veșmântul sfânt,  ocrotitor este un izvor nesecat,  din care curge harul duhovnicesc,  un destoinic îndrumător al comunității vornicenene.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania