Idea pentru fondarea unui muzeu al scriitorilor botoșăneni a apărut în anul 2003, în cadrul unei întruniri de lucru al membrilor Clubului educație din Botoșani. Fondatorii Muzeului Scriitorilor Botoșăneni, Olimpius Istrate, Diana Maria Aghiorghiesei și Ion Istrate au hotărât ca o parte din patrimoniul Fundației Naționale pentru Dezvoltare Comunitară, respectiv un imobil din Centrul Istoric al Botoșanilor, să fie destinat acestui scop.
Sub deviza „Prin cultură și educație să contribuim la dezvoltarea comunității” s-a considerat oportun, ca mai întâi, e nevoie să contribuim la protejarea, afirmarea și promovarea identității naționale prin inițierea unui Proiect care să vizeze consolidarea ancorajului memoriei literare botoșănene.
Așadar, Proiectul pentru constituirea la Botoșani a Muzeului Scriitorilor Botoșăneni vizează valorificarea conținutului Dicționarului Lazarovici, „Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, autor Silvia Lazarovici, apărut la Editura Agata și publicat în ediții succesive, respectiv, 2013, 2017, 2018 și 2022.
Etapele acestui obiectiv măreț cuprind realizarea unor expoziții muzeale cu scriitori și publiciști, astfel: Secțiunea perioadei vechi (până la 1944); Secțiunea din istoria recentă (1945 – 1989) și III. Secțiunea contemporană (din 1990 – prezent).
Două dintre aceste secțiuni s-au realizat și sunt prezentate în Sala de conferințe a Revistei Luceafărul din str. 1 Decembrie nr. 25 (Centrul Istoric).
Expozițiile realizate oferă date concrete și veridice publicului dornic de îmbogățirea bagajului de cultură, cercetătorilor și criticilor literari.
Pe de altă parte, Muzeul Scriitorilor Botoșăneni, unic în țară, va contribui la oferirea și sporirea unei imagini pozitive a Botoșanilor în fața opiniei publice, a instituțiilor și oamenilor de cultură pentru că furnizează date și informații de interes cultural, cu atât mai mult, cu cât acesta se află într-un imobil din Centrul Istoric al Botoșanilor, amplasat pe locul vechilor proprietăți ale familiei
Eminovici, locul unde s-a născut și a locuit, până la vârsta de 4 ani, poetul Mihai Eminescu.
Forma de prezentare a exponatelor, care privesc imaginea facială, foto sau grafică, textul cu informații despre biografia, activitatea literară și social-culturală, opera și referințe critice despre scriitor, este un mod de atrage interesul publicului larg, având în vedere și necesitatea pentru informarea și educarea tineretului școlar.
Sub acest imbold, astăzi, în săptămâna ,,Școala Altfel”, a avut loc prima lecție de istorie literară botoșănenă susținută de către Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” Botoșani, cu aportul angajat al prof. Diana Maria Aghiorghiesei și prof. Mihaela Barbacaru, diriguind clasele IX-a B și VII-a B.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania