PRIN APROAPE, APROAPE!
Interviu cu domnul profesor Angel Tîlvăr, Ministrul Apărării Naționale, realizat de profesorii Elizia și Vasile Lefter
R: Evident că simt nostalgia perioadei în care am fost profesor. Deși în mandatul meu de parlamentar m-am întâlnit adeseori cu elevi sau studenți, pot să vă mărturisesc că emoția rămâne mereu prezentă.
R: Cred că cei care m-au ales atât atunci când am avut vot uninominal, cât și ulterior când am avut vot pe listă au avut în vedere felul în care partidul care m-a propus, dar și eu personal, am fost alături de oameni. Așadar, consider că secretul constă în modul în care m-am implicat în rezolvarea problemelor lor, felul în care am rezonat cu aspirațiile lor și, cu precădere, maniera în care am găsit soluții oportune care să-i determine să îmi acorde încrederea lor pe termen lung.
R: Nu sunt adeptul unanimităților. În general, consider că democrația este mai vie atunci când vorbim de majorități. Pe cei care îmi sunt adversari, încerc să-i conving să îmi devină aliați în proiectele pe care le derulez, iar pe cei care mă contestă, încerc să-i conving prin activitatea mea că putem găsi elemente comune pe care să le implementăm împreună în beneficiul serviciului public.
R: Din punctul meu de vedere, cetățenii nu își doresc politicieni obosiți. Așadar, consider că având o bună organizare poți face față oricăror provocări legate de programul zilnic. În plus, munca în serviciul public impune pe lângă asumarea unui ritm alert de desfășurare a activităților și o pregătire activă constantă, fapt care determină inevitabil și îmbogățirea experienței mele profesionale.
R: Cred că ține de firea mea și de faptul că am fost permanent înconjurat de oameni care au emanat naturalețe și normalitate. De asemenea, am păstrat acest registru în relaționarea cu cetățenii, deoarece în ceea ce mă privește consider că nu mă deosebesc cu nimic față de aceștia.
R: Cred că un om trebuie să învețe din toate experiențele prin care trece. Ceea ce învață, îl ajută ulterior să depășească situațiile asemănătoare cu succes sau să anticipeze evenimentele viitoare. În ceea ce mă privește, nu sunt un om conflictual și consider că toți ceilalți oameni, în general, au bune intenții. Așa îmi place să mă raportez la cei din jur. Referitor la aspectul dificultăților, mi-ar plăcea să cred că abordându-le rațional și nu emoțional, ai întotdeuna șanse mai mari să le surmontezi.
R: N-aș afirma că gâlceava este o trăsătură comună sau dominantă în societatea românească. Este adevărat că trăim o perioadă în care evidențiem mai curând ceea ce ne desparte, decât ceea ce ne apropie și acest aspect nu-mi face plăcere, însă am certitudinea că vom depăși cu bine și această etapă din istoria noastră.
R: Consider că un aspect util ar fi să avem mai multă răbdare, în special ca să ne ascultăm unii pe alții. Totodată, cred că avem tendința să fim prea exigenți cu noi, în raport cu alți cetățeni ai lumii. Așadar, un mod de a ne armoniza interesele ar fi, din punctul meu de vedere, susținerea unei culturi a dialogului civilizat, care nu poate să conducă decât la generarea unor aspecte pozitive.
R: Nu dispun de o acceptare profundă a existenței. Ar fi prea simplu. În plus, nu sunt întotdeauna învingător. Nimeni nu cred că este. Toate lucrurile pozitive presupun din perspectiva mea asumarea unui preț, figurat vorbind. Uneori prețul este rezonabil, alteori este prea mare. Rămâne însă, în sarcina fiecăruia dintre noi să se raporteze în mod personalizat la acest aspect, în funcție de aplecare și disponibilitate.
R: Sunt ministru, dar în același timp, senator al României. Așadar, voi continua să îmi dedic priceperea pentru promovarea formatelor internaționale din care face parte țara noastră, să mă preocup de problematica privind lupta împotriva traficului de persoane și nu în ultimul rând, să mă implic activ în creșterea calității vieții în Vrancea.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania