Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Proiectul „Nu lăsați limba română să moară” :  Nașterea și renașterea bibliotecii românești din Nürnberg

Proiectul „Nu lăsați limba română să moară” :
Nașterea și renașterea bibliotecii românești din Nürnberg

Liliana MOLDOVAN


Renașterea Bibliotecii „Ion Minulescu” din Nürnberg face parte din categoria momentelor istorice pe care le aştepţi cu sufletul la gură  şi cu inima deschisă.  Povestea a  pornit de la un vis îndrăzneţ al doamnei Ionela van Rees  Zota care, cu 13 ani în urmă, şi-a propus să ofere românilor din zonă o bibliotecă.  În acest sens, primul pas a fost realizat în 2009, prin intermediul unui proiect conceput  de Ionela van Rees-Zota directoarea Agenţiei de Presă „Aşii Români” din Nürnberg și directoarea Centrului Româno-German „Dumitru Prunariu” din localitate.

Sugestiv intitulat, „Nu lăsaţi limba română să moară” scopul principal al proiectului a fost înfiinţarea unei biblioteci româneşti la Nürnberg şi al unui centru cultural româno-german. Proiectul a fost conceput şi implementat în primăvara anului 2009 şi s-a finalizat în proporție de 50% în 7 aprilie 2010, pe baza colaborării dintre platforma culturală „AŞII ROMÂNI” din Germania şi Biblioteca Judeţeană Mureş.  Implicarea Bibliotecii Judeţene Mureş în acest proiect s-a concretizat prin iniţierea şi finalizarea unei campanii de strângere de cărţi în limba română destinate românilor din Germania. Derulată în perioada aprilie – decembrie 2009, campania de strângere de cărţi a avut la bază o agendă ferm conturată care a presupus : 

-Intensificarea colaborării cu editurile româneşti în vederea obţinerii unor donaţii de cărţi noi pentru biblioteca. germană.

 -Sensibilizarea cetăţenilor din Tg. Mureş şi din alte oraşe şi încurajarea lor de a contribui cu donaţii de cărţi din bibliotecile personale.

– Iniţierea dialogului cu biblioteci publice judeţene din România în scopul atragerii de noi colaboratori şi obţinerii de donaţii de cărţi de la aceste instituţii.

– Organizarea în 20 august 2009 a întâlnirii oficiale de la Biblioteca Judeţeană Mureş, în vederea mediatizării şi prezentării proiectului de constituire al bibliotecii.

Spre bucuria noastră au răspuns pozitiv invitaţiei de strângere de cărţi, pentru românii din Nürnberg şi zonele apropiate, edituri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Oradea, Timişoara, diferite fundaţii şi asociaţii din ţară, alături de Biblioteca Naţională a României şi bibliotecile judeţene din : Cluj-Napoca, Braşov, Focşani, Baia-Mare. Importantă a fost şi contribuţia unor scriitori mureşeni şi a unor autori din ţară care au răspuns pozitiv demersului nostru, oferindu-ne, cu titlu gratuit, exemplare din cărţile de poezie şi proză pe care le-au publicat.

Bibliotecile, editurile, instituţiile culturale, fundaţiile şi persoanele fizice implicate în acest proiect au avut ocazia să contribuie la constituirea fondului de carte al Bibliotecii « Ion Minulescu » cu un număr de peste 5000 de cărţi, documente audio-vizuale şi publicaţii periodice, cu conţinut variat, menite să satisfacă interesele de lectură ale cititorilor de toate vârstele : părinţi, copii şi bunici ! Un loc aparte în colecţiile bibliotecii a fost alocat fondurilor de carte « Ion Minulescu » şi « Mihai Eminescu », cuprinzând cărţi şi studii referitoare la opera literară a acestor doi mari poeţi români.

Fără îndoială, contribuţia partenerilor implicaţi în proiect a a jucat și ea un rol important, fondul de carte al Bibliotecii Româneşti « Ion Minulescu » din Germania ajungând în final, la 150000 de documente. Rolul acestor cărţi în menţinerea vie a culturii şi limbii române peste hotere este imens, în puls, ale oferă cititorilor posibilitatea atingerii unei libertăţi de lectură nemărginite. Paginile acestor cărți, vorbesc, în primul rând, despre frumuseţea limbii noastre naţionale şi ascund nepreţuite bijuterii literare şi culturale. 

Avem nevoie de repere culturale autentice, avem nevoie de exemple de viață remarcabile, tocmai de aceea, în calitate de autoare de cărți și ca director onorific al bibliotecii românilor din Nürnberg voi fi mereu de partea persoanelor care mai cred în puterea edificatoare a cărților. Prin intermediul lor, oamenii devin nemuritori, sfidează spațiul și timpul, urcă trepte spre înțelepciune și fac pași spre șlefuirea sufletească. De aceea, se cuvine, și îmi face o deosebită plăcere, să  îi felicit pe toți  cei care au pus umărul la finalizarea acestui amplu proiect cultural legat de înființarea centrului cultural și a bibliotecii românești din Nürnberg,

Închei, acest scurt articol, cu speranța că redeschiderea porților Bibliotecii « Ion Minulescu » şi constituirea Centrului Cultural Româno-German de Ajutor şi Integrare (2018) din Nürnberg, au stat sub semnul unei stele norocoase. Activitatea neîntreruptă a Centrului Româno-German din Nürnberg, din 2018 până în prezent, (cu adaptările impuse de perioada Pandemiei), reprezintă o clară și evidentă demonstrație că viaţă culturală românească din Bavaria este rodnică și complexă.  În plus, evenimentele organizate,  de-a lungul anilor, de dna Ionela van Rees Zota şi echipa de voluntari pe care o coordonează, trebuie receptate ca un imbold pentru a dezvolta, în anii ce vin, toate proiectele concepute în numele respectului și dragostei pentru limba și cultura română. 

Liliana Moldovan,
Director onorific Biblioteca „Ion Minulescu” din Nürnberg
secretar Liga Scriitorilor Români Filiala Mureș

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania