Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ranchiuna din cultură și cultura ranchiunei. Salonul de primăvară, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani – 2018

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 17 Febr. 2018, ora 13:00
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 17 Febr. 2018, ora 15:00

 

 

Ranchiuna din cultură și cultura ranchiunei (1)

Salonul de primăvară, la Galeriile de Artă „Ştefan Luchian” Botoşani

 

Întristarea şi dezamăgirea răsar din mânie, mânia din invidie, invidia din ranchiună, şi, pentru ca cercul să fie închis, ranchiuna din întristare şi dezamăgire. (David Hume)

Astăzi, 17 februarie 2018, la ora 12:00 a avut loc deschiderea oficială a Salonului de primăvară – Botoșani, 2018, la Galeriile de Artă Ştefan Luchian, o expoziţia de grup, cu peste 40 de lucrări de pictură, grafică și sculptură ale artiștilor plastici cunoscuți suficienți de publicul botoșănean și, sigur, la fel, într-un spațiu cultural mai larg: Victor FOCA, Liviu ȘOPTELEA, Florin PRODAN, Marcel ALEXA, Aurelian ANTAL, Aurel AZAMFIREI, Silviu BABII, George BURLACU, Eugenia BOTEANU (Comănești-Bacău),  Gheorghe HUIVAN, Leonard Adrian MELISCH (Suceava), Carmen NICOLAU și Teodor VALENCIUC. Expoziția va sta locului în perioada 14 februarie – 9 martie 2018 și a fost organizată de Florin PRODAN, respectiv Sucursala Botoșani a  Uniunii Artiştilor Plastici din România.
Evenimentul a fost deschis prin cuvântul doamnei Ana FLORESCU, urmat de o prezentare, mai amplă, a istoricului Gheorghe MEDIAN.

Surpriza zilei, cum se mai zice, este că lipsesc, de la această manifestare culturală de anvergură, unii dintre cei mai renumiți pictori botoșăneni: Cornel DUMITRIU și George ȘPAIUC. Acești artiști plastici botoșăneni nu sunt cunoscuți numai pentru talentul și seriozitatea actului artistic ci și pentru iscusința de-a se face cunoscuți în lumea iubitorilor de artă de pretutindeni, iar, mai ales, George  Șpaiuc ne convinge de un produs al talentului transpus pe pânză, unde se pot descifra culorile și valorile specifice acestor locuri încărcate de istorie, o  istorie a spațiului ancenstral ca vatră a culturii naționale, o identitate de necontestat.

Într-o discuție, nu chiar recentă, cu George SPAIUC, îmi zicea, probabil parafraza pe vreun clasic din literatura universală: Raţiunea mea de a trăi este pânza, penelul și aceste locuri ale Botoșanilor. Dacă totul ar dispărea, şi doar acestea ar rămâne, aş continua să exist; dar dacă tot restul ar rămâne și Botoșaniul ar dispărea, totul ar deveni străin pentru mine, şi eu n-aş mai face parte din tot ce mă înconjoară. Și atunci, maestre, de ce nu ești prezent, în această primăvară, la Botoșani, la acest important eveniment?
E drept, și probabil așa este, cam sună a gheșeft de primăvară, sugerat tocmai și din prezentarea afișului ...un dar în luna iubirii…

Colajul foto: ©Agata®

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Stelica Ailoae spune:

    George Spaiuc.html
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1166790430124114&set=a.175276672608833.45417.100003795049069&type=3&theater
    6 B/s – 384 B din 390 B, O sec. rămasă
    George va expune la Bucuresti.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania