„Când sufletele coboară Dincolo de Poarta Vieții, unde se află un desiş de plopi negri lângă apa Oceanului…”
L-am cunoscut la o şedinţă a Cenaclului literar „Ileana Vulpescu” în 2016: cu o statură de cca. doi metri, îmbrăcat curat şi elegant ca un gentlemen englez, adus puţin de spate, cu chip blajin afişând un zâmbet fin solar, de o discreţie exemplară, prezenţă charismatică, pronunţându-se doct pe subiecte diferite, numit de noi frecvent „Dom Profesor”. Acesta era omul şi scriitorul Nicolae Trandafir. (poet și eseist)
Putem contura și portretul psihologic: o persoană de o noblețe și demnitate exemplare; frumusețe sufletească; avea cultul frumuseții și al valorilor perene; bonomie combinată cu candoare; calm aparent afișat și permanent temperat; tact profesoral; inteligență peste medie; bun companion dedicat adevăratei prietenii personale și literare; relaționare perfectă cu cercul de prieteni; tendința de a se face plăcut și acceptat în diverse cercuri; cultivarea prieteniei pe baze solide; altruism și optimism. Putem categorisi că Nicolae Trandafir a constituit un „exempla” în rândul oamenilor de valoare.
Permanent m-am aflat în stare de aşteptare, încordat să ascult fascinat savantele descirfări, decodificări şi explicitări de înalt nivel în legătură cu poemele şi prozele publicate de mine în revistele literare; intervenţia sa era promptă şi cu deplină obiectivitate. Pot să spun (poate exagerez sublim) că era un adevărat „fan” al poeziei mele, pe care o cataloga ca oscilând ca stil între cel clasic şi cel postmodern şi că a mea creaţia se află în siajul unor poeţi ca Erza Pound, T.S. Eliot, R.M. Rilke, Constantinos Kavafis, Fernando Pessoa şi Carlos Drummond de Andrade. În legătură cu eseistica mea, distinsul coleg scriitor aprecia că este de bun augur întrucât abordează aspecte interesante de istorie și critică literară. Poate că a exagerat, dar sigur ceva tot este adevărat!
Prin trecerea în nefiinţă a excelentului şi doctului expert lingvistic şi literar germanist, de o profunzime rară, „pajiştea” paginii mele de hârtie a rămas săracă, s-au rărit unele semne ale încolţirii unor noi opere pentru un timp. Un fluture majestos s-a avântat în slăvi după părăsirea ”închisorii” pupei. În vortexul timpului, noi oamenii suntem nişte fiinţe vulnerabile, efemere.
* * *
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania