Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Reluarea Cenaclului literar „Radu Stanca” de la Centrul de vârstnici nr. 2 după o bine meritată vacanță de vară «A ruginit frunza din vii-noi ne întoarcem la poezii”, 

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Reluarea Cenaclului literar „Radu Stanca”

Primit pentru publicare: 11 Sept. 2019
Autor: Liliana DEREVICI
Publicat: 12 Sept. 2019
©Liliana Derevici © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Reluarea Cenaclului literar „Radu Stanca” de la Centrul de vârstnici nr. 2 după o bine meritată vacanță de vară  «A ruginit frunza din vii-noi ne întoarcem la poezii”, 

După o bine meritată vacanță de vară Cenaclul literar „Radu Stanca” de la Centrul de vârstnici nr. 2 și-a reluat activitatea, menționând că funcționarea acestui cenaclu a început acum 17 ani.

Primul punct din ordinea de zi a fost vizionarea expozițiilor de pictură „Culori de lumină” a talentatelor artiste plastice, senioarele VIORICA BUNEA și RODICA MORAR, și „Culoarea vieții” organizată de CRISTINA SUCIU, , expoziții expuse în holul de la etajul II la intrarea în Sala de bibliotecă a Centrului unde are loc Cenaclul literar. Apoi președintele cenaclului, domnul AL. FLORIN ŢENE  a prezentat  programul ședinței de astăzi 11 septembrie a.c. și tema acestei ședințe : « A ruginit frunza din vii-noi ne întoarcem la poezii”, enunțată atât de poetic.

Au fost menționate de către domnul președinte AL. FLORIN ŢENE, activitățile cele mai importante din perioada vacanței:

  31 august: Ziua limbii române, activitate desfășurată la Olănești, pe o platformă a bisericii din Albac unde atât dimineața cât și seara s-au ţinut ședințele dedicate zilei limbii române având ca invitați personalități din țară și din străinătate-Anglia, Franța, Canada, în total aproximativ 50 de persoane. S-au recitat poezii, s-a discutat, doamna Lucia-Elena Locusteanu a fost distinsă cu două diplome, din partea Ligii Scriitorilor și din partea  revistei  internaționale Star Press coordonată de Ligia Diaconescu. La invitația primarului din Călimănești a avut loc un medalion literar la Biblioteca Baconsky din Călimănești, unde au participat scriitori din Slatina și Râmnicu Vâlcea. Au fost făcute donații de carte de către scriitorii Titina Nica Țene și Al. Florin Țene.
A apărut cartea doamnei profesoare LUCIA-ELENA LOCUSTEANU: „ Lecturi subiective, proză și dramaturgie”.
 În continuare a luat cuvântul coordonatoarea Centrului de Vârstnici nr. 2, doamna LIGIA BOCŞE care a anunțat evenimentele Centrului în luna septembrie:

25 septembrie -petrecere de Ziua Vârstnicului

Zilele Clujului, eveniment în premieră națională, ultima zi fiind dedicată seniorilor cetății

Activitate la Sala Polivalentă în 30 septembrie de la ora 10 până seara, constituindu-se diferite ateliere, centre de informare unde vor participa toate sectoarele din oraș cu activități dedicate vârstnicilor . Iar la 17,30 va avea loc un spectacol la scenă și petrecerea respectivă

Duminică în Piață Unirii la ora 12 se va ține un concert clasic al Centrului

În octombrie seniorii se vor bucura de o excursie de o zi la Oradea, Peștera Urșilor, muzeul de obiecte tradiționale din Chișcău și întoarcere pe Valea Arieșului.

 În continuare s-a dat cuvântul doamnei profesoare LUCIA- ELENA LOCUSTEANU care a amintit marii scriitori și poeți sărbătoriți în această lună: George Bacovia, Dan Bota Augustin Buzura, George Coșbuc, Șerban Cioculescu, Mihail Kogălniceanu, Nicolae Filimon, Edgar Papu, Adrian Marino, Pop Simion.

Apoi domnia sa s-a referit la poezia dedicată toamnei, a doamnei TITINA -NICA ŢENE, poet prozator, eseist, deținătoare a numeroase distincți, premii și medalii interne și internaționale, prezentă în dicționarul și antologia de poezii apărută în Japonia 2015. Dânsa a contribuit la crearea Ligii Scriitorilor Români. De asemenea a adus în discuție dorul față de locurile natale și casa părintească a poetei. Doamna scriitoare Titina-Nica Țene se remarcă și prin proza scurtă, apărându-i volumul „Pietre de aduceri aminte”, și „Memorii” la împlinirea a 50 de ani de căsătorie. Din întreaga sa operă răzbate un suflu de optimism și lumină. Doamna profesoară Lucia -Elena Locusteanu și-a încheiat cuvântul recitând o strofă din poezia sa închinată toamnei, compusă când avea 13 ani.

 A urmat domnul VASILE SFÂRLEA cu o prelegere istorică despre Avram Iancu deoarece la 10 septembrie se împlinesc 147 de ani de la moartea acestui erou național. S-a recitat poezia lui Adrian Păunescu: „ Din nou dacii liberi”.

Intervenții la cuvânt a avut și domnul GHEORGHE ŞOPTIREANU care a recitat o poezie dedicată lui Avram Iancu evidențiind patriotismul românesc și jertfa eroilor neamului. S-a amintit și de un alt erou al neamului, Mihai Viteazu care a fost asasinat la Câmpia Turzii de către mercenarii lui Basta, el fiind primul întregitor de țară, Moldova, Țara Românească și Transilvania. Nicolae Iorga îl așază pe Mihai Viteazu pe treapta cea mai înaltă a eroismului românesc și a jertfei pentru nevoia de libertate, unitate și independență românească. Tot domnia sa a citit din poeziile sale o poezie despre toamnă.

Intervenții la subiectele discutate a avut și distinsa doamnă MARIA SOMEŞAN.

Următoarea ședință va avea ca temă despre Elena Văcărescu și se va desfășura în a doua miercuri din luna octombrie.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania