Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Să ne aducem aminte la 154 de ani de la nașterea lui Antoine Meillet, un mare lingvist

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr.10 (142), Octombrie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Să ne aducem aminte la 154 de ani de la nașterea lui Antoine Meillet, un mare lingvist

Primit pentru publicare: 15 Oct. 2020
Autor: Alexandru Florin ȚENE, Cluj
Foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Antoine_Meillet  

Publicat: 15 Oct.  2020

© Alexandru Florin Țene, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Să ne aducem aminte la 154 de ani de la nașterea lui Antoine Meillet, un mare lingvist

Pe 11 noiembrie a.c se împlinesc 154 de ani de la nașterea lui Antoine Meillet și în 21 septembrie s-au împlinit 84 de ani de la trecerea în eternitate. Acesta a fost cel mai mare lingvist al secolului XX. Acesta a îmbrățișat cu egală măsură toate ramurile lingvisticii, fiind pregătit în toate domeniile științelor umaniste, din punct de vedere al metodei, al interpretării și al informației, fiind profesor desăvârșit și om de știință.Antoine Meillet a lăsat omenirii o moștenire a științei lingvistice vastă, lucrările lui sunt indispensabile în gramatica comparată a limbilor indoeuropene, fiind adevărate canale directoare în lingvistica modernă.

Paul Jules Antoine Meillet, s-a născut la  11 noiembrie 1866 în MoulinsFranța, decedând, în  21 septembrie 1936 la  Châteaumeillant, Franța, fiind principalul lingvist francez al primelor decenii din secolul al XX-lea. A fost  fiul al unui notar din ChâteaumeillantCher, Antoine Meillet își face studiile secundare la Liceul Théodore-de-Banville din MouinsAllier. Student la Facultatea de Litere din Paris, începând din 1885, a urmat cursurile lui Louis Havet, la Sorbona, ale lui Michel Bréal la Collège de France și ale lui Ferdinand de Saussure la École pratique des hautes études. După Saussure, asigură cursul de gramatică comparată, pe care îl completează, începând din 1894, printr-o conferință despre iraniană.

În 1887 Antoine Meillet își susține teza de doctorat în litereRecherches sur l’emploi du génitif-accusatif en vieux-slave[15]. În 1905, ocupă catedra de gramatică comparată la Collège de France, unde își consacră cursurile istoriei și structurii limbilor indo-europene.

Al.Rosetti în Antoine Meillet, în Revista Fundațiilor, an.IV, nr.1. 1937, p. 111. scria că acest lingvist francez este “cel mai mare lingvist al timpurilor noastre.“Precum al’i lingvi;ti, francezi ;i str[ini, Meillet l-a avut profesor la “Școala de înalte studii “ din Paris. pe marele lingvist, de origine elvețiană, Ferdinand de Saussure. Acesta era un specialist în indoeuropenism și technician al limbii pe care le-a exprimat în cărțile sale publicate, și în mod deosebit în cunoscutul și celebrul Curs de lingvistică general , mapărut în anul 1916, lucrare care a fost luată de model savanților ce practicau lingvistica modern, câteva teze care au fost applicate în viitoarele cercetări ale elevilor lui Saussure, stand la temelia școlilor lingvistice sin secolul trecut.

Conform doctrine acestui lingvist, limba este un fenomen social și are un caracter de sistem. Elevii acestuia de la “Școala de înalte studii”, precum G.Mohl, M. Grammont, Gh. Bally, A. Sechehaye au continuat opera acestuia.Meillet a dus mai departe, cu noi cercetări direcțiile de cercetare initiate de Saussure, el a recunoscut în repetate rânduri ce datorează concepției lingvistice a profesorului său: “Cugetarea lui F. Saussure este atât de bogată, încât am rămas cu totul pătruns de ea. “scria Antoine Meillet în Ferdinand de Saussure, în Linguistique historique et linguistique generale, vol.II, Paris, 1936.

Opera acestui lingvist este, încă, actuală. Meillet scria la mult timp de la moartea mentorului său, Ferdinand de Saussure: “a scris cea mai frumoasă carte de gramatică comparată, a semănat idei, a elaborate teorii riguroase, a marcat cu influența sa personal un mare număr de elevi. “

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania