Primit pentru publicare: 16 aug. 2017
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 18 aug. 2017
Editor: Dorina RODU
Pășește-n țarină semănătorul
Și-n brazda neagră, umedă de rouă,
Aruncă-ntr-un noroc viața nouă. (Al. VLAHUȚĂ)
La Țarina noastră din Valea Bașeului, cine ar putea fi ,,semănătorul”, care aruncă ,,o viață nouă”?
Aici, la Vlăsinești, viile rodesc mai bine, șeptelul sporește an de an, e totul frumos și mai bine îngrijit pe zi ce trece. E grijă de viață și de oamenii locului, e grijă și respect față de eroii care au căzut pe câmpurile de luptă pentru apărarea ,,țarinei românești”, e grijă și respect față de strămoși și cei care nu au părăsit satul. Și aceștia sunt eroi! Așa i-a numit primarul Andrei Bouariu în cuvântul de deschidere a celei mai importante sărbători ,,Zilele Comunei Vlăsinești – 2017”. Eroi sunt și pentru faptul că se regăsesc în cea mai recentă carte ,,Nunta de aur la Vlăsinești”, un album monografic, apărut la Editura Agata, al unui colectiv de autori coordonați de prof. Gheorghe Burac: Lucian Trufin, Andrei Bouariu, Alexandru Boaru, Lora Cârligeanu și Mircea Calancea și prezentat publicului la 15 august 2017.
Profesorul Gheorghe Burac, ,,semănătorul de viață nouă” din Valea Bașeului, un nerv călit de un ,,modus vivendi” caracteristic românesc, a răscolit tot satul pentru a marca ,,stejarii”, acele familii, pe care Primăria din Vlăsinești, la inițiativa fostului primar, acum senator, Lucian Trufin, organizează din anul 2009 NUNTA DE AUR, o sărbătoare, care simbolic reunește toate familiile care au împlinit un anumit număr de ani în căsnicie: la 25 de ani (nunta de argint), la 50 de ani (nunta de aur) și ,,nunta de diamant”, la 75 de ani.
Zilele Comunei Vlăsinești au început cu lansarea acestui volum monografic, amintit mai sus – NUNUTA DE AUR LA VLĂSINEȘTI -, o acțiune culturală bine organizată, cu chibzuința specifică vlăsineștenilor, un fapt cultural de elită, prin, tocmai, participarea unor personalități importante din viața politică, socială și culturală a județului Botoșani: Lucian Trufin – senator (Senatul României); Mihaela Huncă – deputat (Parlamentul României); Traian Apetrei – directorul Teatrului de Stat ,,Mihai Eminescu” Botoșani; Gheorghe Median – istoric, muzeograf, scriitor și monografist; D. M. Gaftoneanu – poet și scriitor botoșănean; Ilie Avârvării – monografist; Marcel Trufin – istoric; Andrei Bouariu – primarul comunei Vlăsinești; profesori, jurnaliști, familiile sărbătorite din satele comunei.
Din alocuțiunile autorilor: prof. Gheorghe Burac, Lucian Trufin, Andrei Bouariu, precum și a invitaților: Mihaela Huncă, Gheorghe Median, Traian Apetrei, Ilie Avârvării, D. M. Gaftoneanu și alții, s-a conturat ideea oportunității editării și publicării acestei cărți, importantă prin faptul că e nevoie mai mult ca oricând, acum, de a sprijini și apăra instituția familiei, biserica și adevărului istoric, pentru a contribui la afirmarea și cristalizarea identității satelor românești, întru protejarea și conservarea valorilor tradiționale.
A fost frumos și important!
Felicitări autorilor volumului monografic lansat și organizatorilor evenimentului: Primăria Comunei Vlăsinești și Școala Gimnazială ,,Gheorghe Burac”!
Să luăm aminte și să le mulțumim doamnei Mihaela Huncă, pentru imboldul dat, cu un suflu nou, procesului educativ instructiv din satele noastre, domnului Lucian Trufin, pentru că, prin strădanie și dragostea de sat, sprijină procesul de emancipare rurală, pe altă treaptă și altfel, aici la Botoșani!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Felicitari autorilor! Felicitari organizatorilor! Cinste lor si satuluivlasinestean.Si eu de pe alte meleaguri,autor de monografii locale,sunt alaturi de Dvs. Doamne ajuta!ing.prof.Octavian Vitcu,Ibanesti.
…Felicitări, dra Dorina Rodu și dle director ISTRATE!