Foto și text preluate din vol. ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, Silvia Lazarovici, Ed. Agata, 2013
UNGUREANU, VASILE
n. 20 iul. 1943, com. Tudora, jud. Botoşani
Poet, culegător de folclor. A absolvit şcoala primară şi gimnaziul în comuna natală, a parcurs studiile liceale la Liceul „Emilian Gojdu” din Oradea şi la Liceul „Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Suceava (f.f., prom. 1968); a absolvit Institutul Politehnic de 3 ani din Suceava, Facultatea de Filologie, secţia limba şi literatura română (f.f., prom. 1972).
A lucrat ca muncitor tipograf (zeţar) în industria poligrafică la Oradea şi Suceava, apoi a funcţionat ca profesor de limba şi literatura română la Şcoala Generală „Tiberiu Crudu” din comuna Tudora, timp de 41 de ani, obţinând gr. I şi titlul de Profesor evidenţiat.
A condus Căminul cultural din comuna Tudora, organizând activităţi de prestigiu, care au adus evidenţierea instituţiei la nivel naţional: Zilele Eminescu – „Cred în Luceafărul nostru fără apus” (17 ed.), „Pre Domnul lăudaţi-L” – concurs de recitare a poeziei religioase şi patriotice (11 ed.), „Scriitori pe meleaguri natale” (în colab.), „Luna cărţii la sate”, „Şezătorile iernii” (în colab.), „Slava neamului românesc – Sfinţii români” – ciclu de conferinţe (3 ani).
Pasionat de folclor, etnografie şi pictură religioasă bizantină, a realizat icoane de lemn care se află în colecţii particulare din ţară şi din străinătate, de asemenea în numeroase biserici din ţară şi din Catania (Italia).
Preşedinte executiv al Asociaţiei culturale „Tiberiu Crudu” din Tudora.
Debut publicistic în revista şcolii – Mlădiţe tudorene (red. resp., 1969), cu un articol despre costumul popular tudorean. Colaborări ocazionale la ziarul Clopotul şi la revista Ţara de Sus din Botoşani.
OPERA: Pe sub poale de pădure: folclor din comuna Tudora, judeţul Botoşani (Botoşani: Axa, 1998), Tudora: file rupte dintr-o monografie (Bucureşti: Satya, 1999), Aşa-zise poezii (Tudora: [s.n.], 2000 şi 2001), Am avut ceva de spus (Tudora: [s.n.], 2003), Fulguraţii (Iaşi: Pim, 2008), Verde, verde şi iar verde…: o privire asupra lumii vegetale din poezia populară botoşăneană (în colab. cu A.M. Ungureanu şi E. Ungureanu; Botoşani: Axa, 2011).
REFERINŢE:
UNGUREANU,P. Profilul unui dascăl de ţară, Viaţa Botoşanilor, nr. 108, 2002; FUNDUIANU,A.D. Vasile Ungureanu – „Am avut ceva de spus”, Atitudinea de Botoşani, nr. 98, 2004; BARBĂ,M. Sunt doar un pictor de icoane, o viaţă printre sfinţi, Libertatea, nr. 17, 2006; FUNDUIANU,AL.D. „Fulguraţii”, Ţara de Sus, nr. 3-4, 2008; LUTIC,M. Întâlniri folositoare, Ţara de Sus, nr. 3-4, 2008; ARTEMIE,V. Vasile Ungureanu – „Verde, verde şi iar verde”, Ţara de Sus, nr. 3-4, 2011.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Ma bucur nespus de mult,ca avem oameni de valoare ca dumnevoastra in Tudora care a promovat mult traditiile din comuna noastra dar pacat ca usor,usor,dacca nu vor fi promovate se vor pierde ,si eu sant unul din ala care tin foarte mult la ele,va felicit si va urez viata lunga si sanatate sa mai puteti scri si compune multi ani deacuma inainte,va inbratisez cu mult respect.