Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Scriitori și publiciști botoșăneni. ELISABETA VARTIC

Foto și text preluate integral din volumul ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, autor: Silvia Lazarovici, Editura Agata, Botoșani, 2013 (www.agata.ro)

 

VARTIC, ELISABETA

Vartec, Elisabetan. 26 febr. 1954, com. Vânători, jud. Neamţ

Poetă. A absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie, secţia Psihologie-Sociologie, Universitatea „AL.I. Cuza” din Iaşi. A funcţionat ca psiholog la Spitalul nr. 4 din Botoşani.

A frecventat Cenaclul literar „Ion Creangă” din Piatra-Neamţ şi Cenaclul literar „Artur Enăşescu” din Botoşani.

Premiată la Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, ed. a IV-a, Suceava, 1972; Premiul II la Festivalul Naţional al Artei studenţeşti, 1975, iar titlul de „laureat” în 1976; Premiul III la Festivalul Naţional „Cântarea României”, ed. a 2-a, secţiunea – creaţie, poezie, 1979. Colaborări cu versuri la revistele: Amfiteatru, Amfitrion, Convorbiri literare, Cronica, Dialog, Poesis ş.a..

Cetăţean de onoare al comunei Vînători – Neamţ.

Figurează în antologia de poezie contemporană româno – americană Altare (Botoşani, Geea, 2007).

 OPERA: La ţărmul cuvântului (plachetă de versuri; Botoşani: C.J.C.E.S., 1979), De vorbă cu Mnemosyne (versuri; Iaşi: Junimea, 1983 [i.e. 1984]).

REFERINŢE:

MARCU,E. Dialoguri în spaţiul insomniei, Caiete botoşănene, nr. 6, 1984 (Ateneu); Elisabeta Vartic – Grupaj de poezie, Poesis, nr.1, 1992.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.594 de abonați

2 comentarii la acestă însemnare

  1. Nicolae Ciobanu spune:

    O Poetă născută iar nu făcută, discretă şi sensibilă ca Lunca-i, leagăn al prunciei şi copilăriei. Cpera sa nu se măsoară cu metrul de raft, nici cu chintale de hîrtie maculată de palabre. Chintesenţă de lirism pentru feminismul anilor 70-80 ai secolului trecut. Un volum lipsă, nescris fiind, numai trăit doar: „Bună ziua, Domnule Profesor!” – timp de trei fremătînzi ani. Un greu blestem matern a ucis vraja. Peste nişte ani-povară, nimic n-a mai rodit din cenuşa unei vetre altă dată incandescente.

    PS: S-a omis un amănunt poate că neesenţial pentru superficialismul actual: a fost lansată de Andrei Ciurunga, unul dintre cei mai valoroşi dintre poeţii „minori” ai acelui mijloc de secol dus. Într-o ţară ce geme de „generaţii” de poeţi, Elisabeta Vartic a preferat un cuminte loc de balcon între 80şti.

  2. victor foca spune:

    ,,DIN JALE SE ÎNTRUPEAZĂ ELECTRA ,, … ! FIORII PRIND CULOAREA ETERNEI BUCURII DE-A FI O CLIPĂ- TOT – : NEMĂRGINIRE,GÂND,PUTERE,ÎMPLINIRE. ( eu )

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5