Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Scriitori și publiciști botoșăneni. ELISABETA VARTIC

  Foto și text preluate integral din volumul ,,Scriitori și publiciști botoșăneni. Dicționar biobibliografic”, autor: Silvia Lazarovici, Editura Agata, Botoșani, 2013 (www.agata.ro)

   

  VARTIC, ELISABETA

  Vartec, Elisabetan. 26 febr. 1954, com. Vânători, jud. Neamţ

  Poetă. A absolvit Facultatea de Istorie – Filosofie, secţia Psihologie-Sociologie, Universitatea „AL.I. Cuza” din Iaşi. A funcţionat ca psiholog la Spitalul nr. 4 din Botoşani.

  A frecventat Cenaclul literar „Ion Creangă” din Piatra-Neamţ şi Cenaclul literar „Artur Enăşescu” din Botoşani.

  Premiată la Festivalul Naţional de Poezie „Nicolae Labiş”, ed. a IV-a, Suceava, 1972; Premiul II la Festivalul Naţional al Artei studenţeşti, 1975, iar titlul de „laureat” în 1976; Premiul III la Festivalul Naţional „Cântarea României”, ed. a 2-a, secţiunea – creaţie, poezie, 1979. Colaborări cu versuri la revistele: Amfiteatru, Amfitrion, Convorbiri literare, Cronica, Dialog, Poesis ş.a..

  Cetăţean de onoare al comunei Vînători – Neamţ.

  Figurează în antologia de poezie contemporană româno – americană Altare (Botoşani, Geea, 2007).

   OPERA: La ţărmul cuvântului (plachetă de versuri; Botoşani: C.J.C.E.S., 1979), De vorbă cu Mnemosyne (versuri; Iaşi: Junimea, 1983 [i.e. 1984]).

  REFERINŢE:

  MARCU,E. Dialoguri în spaţiul insomniei, Caiete botoşănene, nr. 6, 1984 (Ateneu); Elisabeta Vartic – Grupaj de poezie, Poesis, nr.1, 1992.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  2 comentarii la acestă însemnare

  1. Nicolae Ciobanu spune:

   O Poetă născută iar nu făcută, discretă şi sensibilă ca Lunca-i, leagăn al prunciei şi copilăriei. Cpera sa nu se măsoară cu metrul de raft, nici cu chintale de hîrtie maculată de palabre. Chintesenţă de lirism pentru feminismul anilor 70-80 ai secolului trecut. Un volum lipsă, nescris fiind, numai trăit doar: „Bună ziua, Domnule Profesor!” – timp de trei fremătînzi ani. Un greu blestem matern a ucis vraja. Peste nişte ani-povară, nimic n-a mai rodit din cenuşa unei vetre altă dată incandescente.

   PS: S-a omis un amănunt poate că neesenţial pentru superficialismul actual: a fost lansată de Andrei Ciurunga, unul dintre cei mai valoroşi dintre poeţii „minori” ai acelui mijloc de secol dus. Într-o ţară ce geme de „generaţii” de poeţi, Elisabeta Vartic a preferat un cuminte loc de balcon între 80şti.

  2. victor foca spune:

   ,,DIN JALE SE ÎNTRUPEAZĂ ELECTRA ,, … ! FIORII PRIND CULOAREA ETERNEI BUCURII DE-A FI O CLIPĂ- TOT – : NEMĂRGINIRE,GÂND,PUTERE,ÎMPLINIRE. ( eu )

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5