Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Scrisoare de la Sabrina. Planeta albă ca sinceritatea omului

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.1 (145), Ianuarie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


PLANETA ALBĂ CA SINCERITATEA OMULUI

Primit pentru publicare: 06 Ian. 2021
Autor: Sabrina JICOL, „Ginta Latină” din Chișinău
Publicat: 08 Ian. 2021
© Sabrina Jicol, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Dragă Redacție,
Mă numesc Jicol Sabrina, sunt elevă în clasa a VII-a „C”, la IPLT „Ginta Latină” din Chișinău și îmi place foarte mult să citesc și să mă autoexprim și eu în versuri și în proză. Vă prezint câteva poezii și texte compuse de mine, și sper că își vor găsi un loc în publicația Dumneavoastră.
Cu stimă!

PLANETA ALBĂ CA SINCERITATEA OMULUI

În fiecare om Dumnezeu a pus calități precum răbdarea, atenția, înțelepciunea, dar cea mai importantă calitate este sinceritatea. De ea depind și celelalte calități, precum: respectul, prietenia și stima față de celelalte persoane. Culoarea sincerității este albă, deoarece cu cât o calitate este mai desăvârșită, cu atât nuanțele meleagurilor ei tind mai mult spre alb. Albul sincerității este unul imaculat. 

De multe ori, întâlnim persoane care rar ne spun adevărul și acea planetă albă din sufletul nostru se poate face neagră doar prin câteva cuvinte, dacă stăm să ascultăm mincinoșii. 

Având alături sinceritatea și adevărul găsim prieteni noi, facem fapte bune și suntem plăcut uimiți când vedem că binele se întoarce înzecit. 

Când vreun mincinos ne spune ceva, să fim foarte atenți, să nu-i credem  minciunile, chiar dacă seamănă a adevăr. Scopul lor e să ne facă să semănăm cu ei,, să spunem minciuni, știri false, să fim răi sau închiși în sine. Ca să nu fim ademeniți de persoanele false, nu le atragem atenția și nu încercăm să avem vreo legătură cu ei. 

Dar cum să vedem care persoane sunt sincere? Doar persoanele sincere sunt mereu pozitive, vorbărețe și deschise pentru cei din jur. Ele nu te intimidează, ochii le lucesc potrivit, nici mai slab, nici mai tare decât sinceritatea. Aceste persoane radiază a bunătate și nu au ce ascunde.

 

PLOAIA

Un fenomen mai trist decât celelalte, dar cu final fericit și de folos. Este hrana tuturor legumelor pe care le consumăm și hrana întregii naturi. 

Ploaia poate fi și mică, și mare. Când e mai mică și mai liniștită, ne putem juca afară. Când e mai mare, ne adăpostim în case, ca nu cumva să răcim. Atunci când e timpul să plouă, cerul se întunecă, se aud tunete, fulgerele mână spre pământ caii lor repezi de lumină, iar vântul, să nu rămână în urmă, se alătură și el acestei curse zbuciumate. În cazul acesta, pentru a evita vreo nenorocire, e bine să deconectăm lumina și să scoatem din priză toate electrocasnicele. 

Suntem recunoscători că există ploaie – niște picături de apă în esență, dar care ne ajută enorm. Ea udă legumele, fructele, plantele și toată roada cultivată de oameni. După ploaie natura e îmbibată cu mirosul ei de prospețime, cerul deja e deschis și totul e cuprins de liniște.

 

DISCURSUL UNEI CĂRȚI

Sunt o carte cu mai puține pagini decât celelalte cărți, deoarece exprim o poveste întreagă în doar câteva enunțuri. Mă poți găsi în biblioteca școlii. Am doar 135 de pagini, o copertă frumos ilustrată, cuprins, informații și un mic dicționar la sfârșitul paginii, pentru a înțelege mai bine textul meu. 

Toate aceste pagini au fost scrise de cel mai talentat poet. Am fost citită de mii de copii, am auzit cuvinte plăcute, de laudă din partea lor. Includ cuprins, mijloc și încheiere, și sunt despre cele mai interesante aventuri, descrise în cele mai interesante cuvinte și propoziții.

Mă poți citi repede, dar înțelegi multe. Eu te captivez și te îndemn la tot ce-i mai bun. Sunt scrisă cu un text subțire, pe care doar cel răbdător copil o să-l înțeleagă. 

 

SPORTUL

Aș recomanda fiecărui om să se ocupe cu sportul, pentru că e unul dintre cei mai buni prieteni ai sănătății noastre.
Sportul este o activitate fizică destul de creativă, care și-a inventat pe parcursul timpului mai multe categorii. Astfel putem practica înotul, atletismul, voleiul sau baschetul. Sportul îți îmbunătățește concentrarea, atenția, starea fizică și mentală, reduce stresul și depresia, face corpul nostru să fie sănătos și frumos. Cei care practică sportul vor fi activi chiar și la bătrânețe. 

La început, când de-abia pătrundem în lumea sportului, vom simți dureri musculare, dar după câteva săptămâni de antrenament lucrurile vor reveni la normal.
Sportul se face în casă, afară, la școală, el este peste tot și ne umple de energie și bunătate.
Sănătatea este pe primul loc, sportul este un izvor nesecat de sănătate, iar sănătatea este viață.

A MEA ȚARĂ

Chiar de toate limbile
S-ar uni în grai frumos
N-ar fi cuvinte să descrie
Plaiul nostru cel duios.

În iarnă cu tradiții,
Cu flori în primăvară,
Dulci roadele toamnei
Gândesc vesela vară.

Regi, prințese și povești,
Făt-Frumos, suflet de țară,
Ne mândrim cu-acest meleag
Și… nu e mai de preț comoară.

COPILĂRIA

Și cutreierând pământul
Nici un om nu-mi poate spune,
Unde ești, copilărie,
În ce țară, în ce lume?

Ori te-ai supărat pe mine?,
„Nu sunt mică” când ziceam,
Ori pentru că adesea mare
În oglindă mă visam?

Stau și mă gândesc
De ce te-ai supărat,
Poate că nu ies la joacă
Și jucăriile-am uitat?

Mereu mână în mână,
Vesele mereu,
Să fim iar împreună
Aș vrea, doar tu și eu.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania