Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Scrisul de la Iași îl citesc clujenii, mulțumesc…

 

Scrisul de la Iași îl citesc clujenii, mulțumesc…

 

Tocmai din Canada, din Toronto, de la doamna profesoară Elena Buică-Buni, Cenaclistă de-a noastră, am primit vestea că pentru un volum din ciclul „Istorii, comentarii, miscellanea” am primit premiul special al Ligii Scriitorilor din România, care, după cum am citit ulterior am aflat că „an de an premiază cele mai bune produse editoriale care au văzut lumina tiparului în anul editorial precedent”. Că  „premiile s-au acordat exclusiv pe baza criteriului valoric, indiferent de apartenența la vreo organizație profesională a autorilor.

Știrea mi-a fost confirmată imediat și de doamna Martha Eșanu, redactor-șef al revistei Prietenia-Iași, cu felicitări.

„ Felicitări pentru premiu!, îmi scrie și doamna Ana Tacu, soția regretatului meu prieten Alexandru Gh.Tacu, fost disident politic, care a plecat Dincolo fără să i se fi dat pașaport de la USR, Iași, ca scriitor, deși ani de zile a fost conducătorul  Cenaclului  Lupta cu inerția, meritai – zice doamna –  mai de mult și nu numai pentru unul ci pentru toate volumele dar încă nu am ieșit din epoca nulităților. Să sperăm că cineva va observa cine coordonează cultura în țara noastră și mai ales la Iași. Majoritatea au fost turnători la securitate și nu au interes să citească,măcar…”.

Au citit,  cei din Cluj, orașul unde mi-am făcut ucenicia ca jurnalist, corespondent la „Scutul Patriei” când mi-am satisfăcut serviciul militar, iar acum fac parte nu numai din Liga Scriitorilor din România ci, ca rezervist, sunt și membru al Societății Scriitorilor Militari Rezerviști, președinte colonelul Liviu  Vișan, nu numai că au primit, citit, dicutat cărțile mele, –  în timp ce cei de la USR, Iași, mi le restituie și plătesc magazinaj, eu care le-am umplut cu cărți rafturile bibliotecii instiuției, – cei din Dealul Feleacului mi-au acordat premiul în discuție, lucru care mă îndatorează și le mulțumesc celor din comisia de jurizare, formată, după cum citesc, din  scriitorii Iulian Patca (președintele juriului), Gavril Moisa, Voichița Pălăcean-Vereș, Ionuț Țene și Ion Constantinescu, reuniți în ședință la  26 ianuarie 2021,când au   hotărât premierea celor mai bune cărți apărute în anul editorial 2020.

A fost un succes prefața de la volumul 17, să mai repetați gestul, mulțumesc,  i-am comunicat pe scurt domnului General (r), prof. univ. dr. Constantin Nițu, membru al Cenaclului nostru care realizează antologiile, bucuria mea, care a ajuns și la doamna Paula Romanescu, poetă și pictoriță, căreia, în același volum i-am comentat volumul realizat „Cherchez la Femme!”, prilej cu care am ajuns la Greerușa din poemele lui Blaga și el larg discutat între  Elena Daniello, muza lui,și Anca Sîrghie, prof. univ, scriitoare, deținătoare a multor trofee, care i-a preluat ștafeta și a realizat frumoasa carte „Lucian Blaga și ultima lui muză”, care s-ar putea să nu fie ultima, precum și eu cititorul, alt și alt  comentator în antologii.

Mulțumesc Clujului care mi-a fost și a rămas gazda mea primitoare, care îmi citește cele 130 de volume, cu circa 50.000 de pagini scrise nu doar din și despre  Istorii, comentarii, miscellanea…
Raza de soare-lumină plecată de la Cluj poate ajunge și în Iași, să deschidă niște orizonturi…

Ion N. Oprea, Iași, 29 ianuarie 2021

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania