Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Semantica analizei criticului literar Al.Florin Țene despre opera scriitoarei Daniela Vasiloschi

Cartea, de curând apărută la Editura Napoca Star, semnată de  Sandu Drăgășenescu, în care se află o analiză critică și filosofică a cunoscutului scriitor, critic literar și de artă Al.Florin Țene, inclusiv concepția acestuia despre opera scriitoarei Daniela Vasiloschi, intitulată” Daniela Vasiloschi și opera sa în opinia criticului literar Al. Florin Țene “, ne descoperă o originală interpretare de substanță  a tehnici narative, folosită de scriitoarea amintită mai sus, dar, și despre poezia primigenă  de mare ingenuitate a acesteia, inclusiv reflecțiile filozofice asupra aforismelor autoarei a cărei operă este analizată.

  •  Semantica ca parte a  semiotici ce studiază raportul semnelor cu obiectele semnificate.și fiind un curent teoretic ce cercetează limbile „naturale” din punct de vedere sociologic, pragmatic și filosofic, în acest context, o folosesc ca motiv de analiză a unei alte analize despre o operă.
  • Volumul se deschide cu un text, intitulat “În loc de prefață “, în care antologul desfășoară biografia amplă a Danielei Vasiloschi și bogata experiență de-o viață a președintelui national al Ligi Scriitorilor încununată cu 93 de cărți publicate și numeroase premii naționale și internaționale ale lui Al.Flotin Țene.
  • Cartea cuprinde 9 cronici despre cărțile Danielei Vasiloschi, care, practic, sunt un evantai de analize despre opera scriitoarei ce izvorăște din realitatea trăită și are realul, atât în poezie cât și în romane, drept scop al mișcării dialectice, sporindu-l cu încă o trăsătură, în privința esteticii, evidențiată cu profesionalism de Al.Florin Țene,
  • În contextual în care criticul are o concepție originală că arta e o mișcare infinită, analizele publicate  sunt adevărate studii profunde cu o dicțiune limpede, despre romanele autoarei care reflectă istorii autobiografice în tușe impecabilă, epos romanesc și o perpetuă mișcare lirică  in largo, care este inspirată de eul ce se zbate în oceanul vieții.
  • Daniela Vasiloschi, scrie Al.Florin Țene, folosește caracterizarea pentru a crea caractere rotunde și plate. Erorile rotunde sau dinamice au personalități complexe care sunt revelate în întreaga poveste. Caracterele dinamice evoluează adesea, se schimbă sau se maturizează până la sfârșitul povestirii. Caracterele statice au personalități limitate și, în general, nu se schimbă, nu se dezvoltă sau nu se maturizează în întreaga poveste.”Criticul Țene emite cu subtilitate o teorie interesantă, asupra fantasticului realității ignorate.Fiindcă în romanele autoarei, omul este locvace și colocvial și, din mulțimea de discuții, câte un personaj deduce evenimente proprii pe care le readuce în contemporaneitate, prin autobiografie. 
  • In analizele criticului la romanele Danielei Vasiloschi, constatăm că autoarea este o prozatoare de excepție, iar cronicile lui Țene au o filozofie adâncă pentru a scoate la lumină ce este abstras, care pune instinct plastic în amănunt.
  • Criticul evidențiază în textele sale  acel material din glasul esential din poezia poetei care vede în obiecte esențe, icoane în părinți, deducând reminiscențele unor iubiri trecute, aducându-ne aminte de “Arborele din Micene “. Poeta este romantică și în poezii expresionistă iar ancestrația reverberează datorită amplificării eului.
  • Despre aforismele autoarei, Al.Florin Țene a concluzionat că acestea  sunt sămânța din care încolțește filosofia.
  • În concluzie această antologie este o carte de vizită pentru o scriitoare ce merită să fie în Istoria Literaturii Române, ce se scrie în zilele noastre, iar pentru poetul, scriitorul și criticul de artă Al.Florin Țene se mai adaugă încă o pagină memorabilă în Istoria de care am făcut vorbire.

Ionel Tomescu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania