Primit pentru publicare: 23 mart.2016
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN, UAGE Iaşi
Editor: Olivian IVANICIUC, std. Litere, UIAC Iaşi
Publicat: 24 mart.2016
În perioada 21-23 martie a avut loc la Iaşi Seminarul Internaţional de Jurnalism, ajuns anul acesta la cea de-a 3-a ediţie, găzduit, ca de obicei, de TVR Iaşi. Dacă în 2014 şi 2015 proiectul seminarului a prins contur în jurul temelor Televiziunea şi publicul, respectiv Jurnalismul de televiziune în era Internetului, anul acesta televiziunea a fost privită ca spectacol, cu încercarea de a delimita clar ce are şi ce nu are potenţial de spectacol atunci când vorbim de producţii televizate. În acest scop au fost prezentate documentare, fragmente de emisiuni de demult, de azi, ori tipuri noi de astfel de formate. Despre fiecare vom vorbi în cele ce urmează. Seminarul de anul acesta a integrat şi aniversarea de 25 de ani a TVR Iaşi.
Participanţii, în numar de aproximativ 200, au avut ocazia să înveţe multe lucruri interesante, aşa cum preconiza moderatorul evenimentului, Liviu Tudorache, jurnalist senior TVR Iaşi. Organizat ca un curs de Jurnalism, seminarul a oferit participanţilor lecţii preţioase, de la primele reguli, la noi trucuri care pot garanta reuşita în această profesie. Cum spunea realizatorul TV, Vasile Arhire, există cele trei elemente indispensabile ale jurnalistului de succes: cultura, informaţia şi curiozitatea, fără de care nimic nu e posibil în Jurnalism. Şi mai putem lua în considerare prima regulă după care învaţă studenţii americani să contureze o ştire şi anume regula celor 5 w – who, what, when, where, why. Cu siguranţă, de aici pleacă restul. Evenimentul a reunit personalităţi marcante din lumea jurnalismului naţional şi internaţional, care, prin puterea exemplului, au schiţat un chip al jurnalismului contemporan.
David Lowen, bun prieten al TVR Iaşi, este un producător de televiziune cu o largă experienţă în zona de creaţie şi implementare de concepte TV. După o amplă carieră, a devenit director al departamentului de dezvoltare de programe în cadrul ITV Yorkshire. A condus lansarea componentei de televiziune digital a ITV în Marea Britanie, prima schimbare de acest fel realizată cu succes în lume. A fost director general al Euronews şi preşedinte al CIRCOM – Asociaţia Televiziunilor Regionale din Europa. Acum e preşedinte şi organizator al celor mai importante premii pentru programele de televiziune şi de ştiri din Europa şi conduce compania Television and Media Consulting. Este membru onorific al Societăţii Regale de Televiziune şi al Societăţii Regale de Arte. La seminarul de anul acesta a prezentat două subiecte unite conceptual: Most Original – creativitate în televiziune şi Creativity of European TV – noi formate şi noi tehnici, prin care a ţinut să sublinieze un cuvânt cheie: creativitate.
Marian Voicu, producător TVR şi preşedintele Alianţei Internaţionale a Jurnaliştilor Români, are 20 de ani de activitate în televiziune şi radio. Deşi a realizat diverse formate media, pasiunea cea mai mare o simte faţă de documentar. A filmat în peste 30 de ţări. În 2015 a fost distins cu Medalia de aur de către Asociaţia Corespondenţilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Exodul. O tragedie siriană, documentar care a rulat în deschiderea seminarului şi care a provocat reacţii şi dezbateri.
Nicolas Don, jurnalist francez de politică externă, s-a născut în România, a crescut în Franţa şi a studiat în SUA. Discursul său a vizat soarta grea a reportajului actual, precum şi discuţii despre public,i gustul acestuia şi audienţă, care se dovedeşte un fel de goană în scopul supravieţuirii. Nicolas a lansat spre dezbatere întrebarea ce este o ştire, ce face subiectul unei ştiri? pentru a se face demarcaţia între calitate şi cantitate.
Vasile Arhire, pasionat de sport şi de transmisiile radiofonice, a îmbrăţişat profesia de jurnalist din adolescenţă. A condus studioul TVR Iaşi, a creat emisiuni, a comentat evenimente sportive interne şi externe. Din 2012 realizează emisiunea Ghici cine vine la cină, un dialog despre performanţă şi succes în profesie. La seminar a prezentat interviul ca gen de spectacol, conturarea personalităţii dincolo de ecran. În accepţiunea sa dialogul dintre jurnalist şi protagonist trebuie să se întemeieze pe criterii precum cultura, strategia, documentarea temeinică, dialogul neutru şi stabilirea unui cadru scenografic prielnic. Vasile Arhire ne îndeamnă să ne rapotăm la o personalitate ca la o cutie cu valori, în interiorul căreia putem pătrunde doar prin accesarea unui cifru, pe care un bun jurnalist trebuie să-l descopere, să-l construiască în timpul dialogului prin cultura sa generală şi inteligenţă.
Daniel Condurache, profesor la Departamentul de Jurnalism de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, a creat o adevărată şcoală de presă. Consideră că jurnalismul nu e o meserie, ci un mod de a fi în lume. Azi editor la Opinia studenţească, a fost director general la Monitorul, redactor-şef adjunct la Evenimentul Zilei şi nu numai. A ales să le vorbească participanţilor la seminar despre spectacolul mediatic în era digitală, despre cum fluxul abundant de informaţie din mediul on-line pune oarecum în penumbră instituţia de presă clasică. Susţine faptul că era digitală este viziunea despre comunicare proprie americanilor, pe care a adoptat-o apoi întreaga lume, doar că uşurinţa, gratuitatea şi viteza cu care circulă informaţia în mediul virtual pare a avea mai multe efecte negative decât benefice asupra presei scrise. Prin acest intermediu oricine se poate transforma cu uşurinţă într-un producător de conţinut, statut care ar trebui să aparţină exclusiv jurnalistului bine format. Dar aşa cum se întrevăd lucrurile, va veni curând ziua când omul se va întoarce la esenţial, la natură şi va simţi nevoia să se mai dea la o parte de lângă toată tehnologia care îl înconjoară, crede domnul profesor.
Primul român care a cucerit Everestul, Constantin Lăcătuşu, are în palmares mai multe premiere în escaladarea unor vârfuri de renume internaţional. În urmă cu 20 de ani începea rubrica Montan Club la TVR Iaşi. În cadrul seminarului a dorit să prezinte Spectacolul aventurii în documentarul de televiziune şi a împărţit cu publicul amintirea a două din cuceririle sale: vârful Broad Peak în 1992, performanţă stocată într-un documentar realizat de TVR Iaşi, dar şi experienţa Everestului în 1995. Este cea mai înaltă întruchipare a materiei pe pământ, dar nu este limita. Aventura este şi trebuie să fie una continuă. Limita e cea pe care ne-o impunem noi înşine, în funţie de limitele proprii, fireşte, dar barierele pot fi depăşite, susţinea alpinistul Lăcătuşu.
Producător TVR cu o experienţă de peste 24 de ani în producţiile televizate, Irina Păcurariu a debutat ca redactor la TVR Iaşi unde a fost realizator a numeroase emisiuni. Numeroase premii pentru reportaj, dintre care două au fost pentru seria Exodul mamelor şi reportajul recent din Norvegia În numele copilului, a cărui impact a fost foarte mare. O parte a acestui reportaj a fost prezentat în cadrul seminarului, ca exemplificare a modului în care se poate construi personajul prin intermediul unui reportaj, dar mai ales pentru ilustrarea faptului că unghiul de abordare ales de jurnalist, modul cum acesta spune povestea, poate inflenţa deciziv viitorul personajului. Jurnalista a mărturisit audienţei că experinţa te învaţă un lucru important: că de multe ori poţi obţine mai mult de la interlocutor prin tăcere decât punând mii de întrebări.
Ultima zi a seminarului a fost dedicată celui considerat cel mai important dramaturg roman contemporan: Matei Vişniec. Piesele sale sunt traduse în peste 20 de limbi şi jucate în peste 50 de ţări. A lucrat la postul de radio BBC Londra, iar din 1990 este jurnalist la Radio France Internationale. Este preocupat de manipularea emoţiei în mass-media, de teatralizarea informaţiei, dedicând acestor fenomene un roman, Dezordinea preventivă, şi mai multe piese de teatru. În cadrul seminarului au rulat filmele Parisul lui Matei şi Vişniec, rege la Avignon, realizate de TVR Iaşi la Paris. După o prezentare pe tema Teatru şi jurnalism, influenţe reciproce, Matei Vişniec a gândit un moment artistic menit să susţină ideile expuse anterior, iar cu intervenţia unor actori de la Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi a pus în scenă un fragment din piesa Omul din care a fost extras răul. După cum probabil aţi sesizat deja, o particularitate a acestui scriitor este faptul că titlurile pieselor sau romanelor sale sunt lungi şi adesea conţin în ele o descriere ori un rezumat a ceea ce se va regăsi în conţinut.
Nume mari aşadar la SIJ 2016, personalităţi importante din lumea jurnalismului actual, care pe parcursul prezentărilor au ţinut să aducă sfaturi utile şi încurajări tinerilor jurnalişti sau pentru elevii şi studenţii care se pregătesc pentru aceasă profesie care, înainte de toate, presupune muncă în echipă. Televiziunea este spectacolul care lucrează, exploatează emoţiile publicului. Este balanţa pe care stă, pe de o parte, cuvântul iar pe de alta imaginea. Nu ne mai rămâne altceva de spus decât că avem toate motivele să aşteptăm cu entuziasm următoarea ediţie a seminarului.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania