Semnal editorial:
La Botoşani, a apărut de ceva vreme Absolut Cultural, revistă de cultură şi sinteză
EDITORIAL
de Augustin EDEN
Absolut Cultural este o revistă pe care intenţionam să o realizez în urmă cu trei ani şi care se naşte abia acum, în perioada frumoasă delimitată de trei deschideri luminoase: deschiderea Cerurilor – la eterna sărbătoare a naşterii Domnului, în 24 Decembrie 2009 – deschiderea destinului Poeziei româneşti – la naşterea lui Eminescu, în 15 Ianuarie, când, în 2010, sărbătorim 160 de ani de la naşterea sa şi deschiderea mântuirii prin Înviere.
Dumnezeu mi-a dat harul de a însufleţi pe alţi oameni. Şi harul acestei însufleţiri mi-a fost returnat, de ceilalţi, chiar şi atunci când eu însumi părăsisem orice însufleţire!
La fel ca şi Kahlil Gibran, cred că acesta e cel mai important dar al iubirii de semeni: a merge cu toţi ceilalţi, în rând, şi a fi răspunzător nu numai de tine, dar şi de cei dinaintea ta, de cel de alături şi de cei care te urmează.
Sunt convins că sunt răspunzător nu numai de poticnirea mea, dar şi de poticnirile celorlalţi, ale tuturor celor care alcătuim cortegiul vieţii acesteia. Creştem, construim şi reuşim împreună!
Acesta este sensul, raţiunea de a fi a acestei reviste, pe care am intitulat-o, ca pe alte cinci reviste ale ţărilor Europei, Absolut Cultural.
O revistă de cultură şi sinteză (cu apariţie anuală în formă tipărită, cu CD şi existenţă pe Internet) care să formeze conştiinţe scriitoriceşti adevărate, sprijinind valorile şi talentele autentice.
O revistă elitistă, care îşi propune să cuprindă, sintetic, toate sau aproape toate domeniile culturii, operând cu cele mai exigente selecţii valorice.
O revistă elitistă, dar ale cărei porţi vor fi mereu deschise tinerilor talente, experimentelor, teoriilor şi ideilor novatoare din întreg orizontul culturii, pe care le va semnala şi apoi le va sprijini pe parcursul dezvoltării lor.
O revistă care va refuza localismul, regionalismul ori naţionalismul îngust, extremist, punând preţ, deopotrivă, pe tradiţii şi pe universalitate.
O revistă cu o orientare clară împotriva mentalităţilor culturale contraproductive, animate de ură, dezbinare şi parti pris-uri.
O revistă cu totală deschidere spre mentalităţile noi, constructive, care caută adevărul şi cooperarea în cultură.
O revistă care să semnaleze evenimentele culturale de mare ţinută, care sprijină şi formează mentalităţi şi valori benefice pentru cultură şi nu pe acele evenimente ori manifestări aservite unor interese meschine, ale unor inşi mediocri, indiferent unde s-au cocoţat aceştia.
O revistă care va găzdui numai polemica de idei purtată cu civism şi orientată spre adevăr.
Nu este singura publicaţie cu această orientare. La Botoşani i-au premers alte două reviste de cultură (Colloquium – cu apariţie lunară şi Intertext – cu apariţie trimestrială şi apoi semestrială) apărute, la iniţiativa mea, în ideea că Botoşaniul trebuie să aibă mai multe reviste de cultură de mare ţinută puse, în mod dezinteresat, la dispoziţia talentelor autentice, ca în marile oraşe ale României.
Întrucât nu urmăresc gloria oamenilor, ci gloria Adevărului – care este, în fapt, gloria lui Dumnezeu, fără de care creaţia umană este searbădă – revista Absolut Cultural va exista în afara comerţului, va uni şi va păstra în jurul ei numai valori, oameni şi personalităţi adevărate.
Ca toate formele de manifestare culturală, revista aceasta este un cadou.
Redactori colaboratori: Aurelian ANTAL, Doina CERNICA, Corneliu DRESCANU, Cezar FLORESCU, Paul GORBAN, Gică MANOLE, Andrei Alex MIHĂESCU , Lucia OLARU NENATI, Relu ONEAGA, Adela POPESCU, Helia RIMOGA, Ciprian Iulian ŞOPTICĂ
Alexandru ULIAN, Ciprian VOLOC.
Corespondenţi din străinătate: Bicho CHEHADE (Canada), Cristian Florin PASCU (USA), Dorel T. USVAD (Austria), Ali NARÇIN (Turcia), Irina CAZACU – IVAŞCĂ (Canada), Arcadie OPAIŢ (Ucraina), Izabela KLUSKA (Polonia), Nicolas BLITHIKIOTIS (Franţa), Marianne JERNOVEY (Ucraina), Raul GĂLUŞCĂ (Spania), Yuko KAWAGUCHI (Japonia), Elena MIHĂILESCU (USA), Ana-Maria CATARGIU HUERTAS (Peru).
Coperta, concepţia grafică, design şi tehnoredactare: Augustin Eden (Valerian Ţopa)
Revista apare şi pe CD-ROM şi în ediţie on-line, în afara comerţului.
Ediţia tipărită şi/sau cea pe suport electronic (CD-ROM şi în ediţie on-line) se distribuie gratuit autorilor publicaţi, uniunilor de creaţie, redacţiilor revistelor literare şi de cultură, bibliotecilor publice din România şi unor importante biblioteci din străinătate.
*
* *
…Faţă cu asemenea grandioasă întreprindere (revista însumând peste 270 de pagini, de excepţională calitate!), orice comentariu devine de prisos. Toate cuvintele par să fi fost deja „rostite” în editorial, de mentorul său, editor- fondator, distinsul artist Augustin Eden.
Felicitări! … da, asta putem adăuga.
Al. D. Funduianu
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania