Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

„Serbând ia” în vizită la Muzeul de Etnografie

  • Muzeul este considerat a fi o sursă de învățare esențială. Acesta, prin activitatea specifică, prin piesele păstrate și expozițiile sale, oferă oamenilor un nou orizont al cunoașterii, permite contactul direct, palpabil cu istoria. Cadrul specific muzeal exercită o importantă influență educativă asupra noastră, a tuturor, iar pregătirea în domeniul istoriei, realizată în școală, trebuie să fie completată cu o parte aplicativă. Ea se poate realiza cu succes în muzeu, prin colaborarea dintre instituţia penitenciară și specialiștii în educație muzeală, care să ducă la o implicare activă și creativă a deţinuţilor și să permită împletirea efortului cu plăcerea. 
  • Ziua de 24 iunie, „Ziua Internațională a Iei”, a fost recunoscută oficial, pentru prima dată în lume, în anul 2015, prin Proclamația emisă de către primarul capitalei americane Washington D.C., Muriel Bowser, la inițiativa lui Bogdan Banu, fondatorul organizației Romanians of D.C., cu sprijinul comunității românești și al Ambasadei României în Statele Unite ale Americii. Din 2016 manifestarea este susținută de către Asociația La blouse roumaine – IA, fondată pentru a sprijini eforturile comunității de a promova și proteja valorile culturale românești și universale.
  • În acest context, a porni într-o călătorie unică și captivantă, în spații încărcate de cultură și civilizație, pentru a descoperi farmecul și poveștile din spatele cămășilor tradiționale devine o dovadă a dorinței de apropiere de autentic, de frumos, de radăcini. 
  • Astfel, în data de 20 iunie 2023, un grup de 12 detinuți clasificați în regim semideschis, organizați și coordonați de Cătălina Verdeș, comisar șef de poliție penitenciară – educator, însoțiți de membri ai Sectorului Siguranța Deținerii si Regim Penitenciar, au vizitat Muzeul de Etnografie Botoșani, unde, odată cu explicațiile specialiștilor instituției, au pătruns în lumea civilizației rurale botoșănene.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania