Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Sexagenarios da ponte*. Gândirea antică și de ev mediu din vremurile prezente

 

Sexagenarios da ponte*. Gândirea antică și de ev mediu din vremurile prezente

 

În Roma antică cei care aveau vârsta peste șaizeci de ani, li se mutilau niște drepturi cetățenești și chiar dreptul la viață, în situații de criză ca urmarea a unor efecte naturale și sociale extreme. În Evul mediu, pedepsele pentru criminali se cântăreau funcție de vârsta celui ucis, fapta fiind mai puțin gravă dacă victima era în vârstă de peste 65 de ani.

Grijile apăsătoare și lipsă de timp mă opresc a merge mai departe cu această analiză cu referiri la măsurile luate de guvernanții în situația de urgență decretată de președintele țării și, de altfel, din respect pentru ceea ce urmează să vă supun atenției. Așadar   inserez un citat, dintr-o Lecție supremă predată de președintele Academiei Române, Ioan-Aurel POP (Cristi ȘELARU, www.stiripesurse.ro)

”Cu mai bine de două secole în urmă, pe când desfășura campania din Egipt, Napoleon (pe atunci el era doar generalul Bonaparte) a decis, în fața mamelucilor și a unei situații-limită, să aplice o tactică de apărare de tip circular, cu valorile puse la mijloc și cu militarii francezi desfășurați pe lungimea cercului. Se zice că atunci viitorul împărat ar fi dat un ordin memorabil, care nu a sunat bine deloc: „Măgarii și savanții la mijloc!”.
Unii au înțeles astăzi, tot într-o situație-limită, dar fără umorul lui Napoleon, să-i pună alături de protejații „măgari și savanți” și pe bătrâni, și tot cu intenția benefică de apărare. Pandemia aceasta este o nenorocire cum nu s-a mai întâmplat una la fel în istoria celor vreo 80-90 de ani recenți (adică timp de trei generații). Planeta, de la Al Doilea Război Mondial încoace, a trăit (în mare parte din Europa, America, Asia, Australia) multe decenii liniștite, prospere și chiar pline de răsfăț pe ici, pe colo. Criza declanșată de această boală și de numeroasele cazne și morți pricinuite de ea a trezit în oameni și lupta feroce pentru existență. Modul de a gândi „politicește corect” – criticat, pe bună dreptate, în multe privințe – a fost înlocuit uneori cu o gândire pragmatică, de genul „scapă cine poate”.

Lectura completă se poate la: https://www.stiripesurse.ro/lectia-suprema-predata-de-presedintele-academiei-romane-unor-conducatori-ai-nostri-le-a-casunat-pe_1453265.html

____
*Adică, cei peste 60 de ani să fie aruncați peste pod



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania