Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Napoleon pasionat cititor, autor de cărţi

Napoleon pasionat cititor, autor de cărţi

           Când era mic, era strigat cu diminutivul-poreclă Nabulio, tatăl lui se numea Carlo Maria Buouaparte, dar după moartea acestuia şi-a luat numele  de Bonaparte, ca să apară mai altfel, asta s-a întâmplat cu câteva zile înainte de a se căsători cu Giuseppina şi să primească misiunea ca militar de cucerire a Italiei.

Deşi era considerat un tiran de către duşmanii lui, Napoleon Bonaparte, spun istoricii ca şi literaţii, era un personaj tare simpatic, era înalt de 1,69 m. cam cu trei centimetri mai înalt decât viitorul-fostul preşedinte Sarkozy, era un mare superstiţios, nu iubea în special pisicile negre, pe care le evita. Despre el se mai spune că „citea ore în şir!”, era interesat de cărţile de istorie şi topografie, avea  o bibliotecă cu aceleaşi volume la fiecare reşedinţă. El însuşi a fost autor de cărţi,  un romancier, în 1795 el a scris cartea romantică numită „Clisser şi Eugenie” care a rămas necunoscută până după ce a murit. Primele cărţi despre Bonaparte au fost publicate de un dascăl din Braşov, Nicola Nicolau, despre care preotul Vasile Oltean , directorul Muzeului „Prima şcoală românească din Şcheii Braşovului” al bisericii are cuvinte ce trebuie căutate.

Cartea tradusă şi în limba română narează povestea unui ofiţer care a cunoscut , s-a îndrăgostit  de o fată, fata visurilor sale. Numai că ofiţerul este chemat la datorie şi pleacă pe front, cât timp este plecat, soţia îl înşeală cu un prieten, prin asta determinându-l  să moară în lupte, ca un erou.

Despre carte şi viaţa romanţată a autorului ei, presărată cu picanterii autobiografice, sunt multe de aflat, dintr-o altă sursă, ea se intitulează „Viaţa amoroasă a marilor dictatori”, autor Nigel Cawthorne, care spune despre Napoleon că şi-a pierdut virginitatea la vîrsta de 18 ani cu o prostituată care nu prea a fost satisfăcută, iubitul de ocazie avea penisul prea mic, dar care, după 150 de ani, în 1969, la licitaţia lui, s-a câştigat pe el o adevărată avere… La douăzeci şi cinci de ani, Napoleon  s-a îndrăgostit de cea care se numea Desiree Clary, o frumuseţe celebră, căreia îi spune  Eugenie pentru că numele de Desiree i s-a părut prea vulgar. „Era suplă, avea părul închis la culoare şi toate trăsăturile pe care Napoleon le căuta cu ardoare la frumuseţea sa – mâini şi picioare  mici – dar şi zestre generoasă”, la care părinţii ei nu răspund. El era un sărac. Deşi, fratele lui se însurase cu sora mai mare a lui Eugenie, iar Napoleon  spera că prin căsătorie i se dechid căile către mai mare,  până la urmă ea s-a căsătorit  cu Jean-.Baptiste Bernadotte, un militar de carieră promiţătoare, el, după o serie de alte şi alte aventuri, nu doar câteva, rămâne cu o principesă a Austriei, era, de-acum mareşal al Franţei…

          Ion N. Oprea, Iaşi,10 mai 2020Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania