Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Șfichiul zilei. Colegii murdăresc hârtia, în USR

Primit pentru publicare: 17 mart.2015
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 18 mart.2015
Repunere în actualitate: 29 Dec. 2017
N.B.
1. Liiceanu a obosit. Hienele au simțit imediat acest lucru. (Marin Ifrim), http://www.luceafarul.net/tableta-de-marin-ifrim-de-la-statul-paralel-la-statul-in-fund-sestache-in-vazul-lumii
și
2.http://www.luceafarul.net/sfichiul-zilei-colegii-murdaresc-hartia-in-usr
3. E oare întâmplător atacul spre filosoful Liiceanu?

Șfichiul zilei

Colegii murdăresc hârtia, în USR

Am luat cunoștință cu stupoare de ce se întâmplă în USR! Nu e prima data.
Un articol din Mediafax arată că un deznodământ dramatic, pentru Uniunea Scriitorilor din România, e iminent.
Gabriel Liiceanu a declarat, marţi, la o dezbatere despre timbrul cultural, că renunţă la calitatea de membru al Uniunii Scriitorilor din România (USR), pentru că nu poate fi coleg cu „oameni care murdăresc hârtia”, făcând referire în acest sens la „tinere talente” din organizaţie./ […] Marţi, la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti, a avut loc o dezbatere pe tema timbrului cultural, la care au participat scriitori, editori, arhitecţi, membri ai uniunilor de creaţie, precum şi parlamentari./ Proiectul de lege 583/2014 privind instituirea timbrului cultural a fost, în ultima lună, unul dintre cele mai dezbătute subiecte, pe marginea acestuia existând o serie de declaraţii din partea editorilor de carte, Uniunii Scriitorilor din România, precum şi din partea organizatorilor de spectacole şi Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România./ Proiectul a fost iniţiat de 84 de deputaţi şi senatori din mai multe partide, printre care PSD, PNL, PDL, PP-DD şi UDMR, şi a fost adoptat tacit de Senat pe 8 decembrie 2014. Totodată, pe 15 decembrie 2014, proiectul de Lege a fost prezentat în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, iar, pe 3 februarie, a primit aviz de la Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi. […]/ Gabriel Liiceanu a vorbit, marţi, despre legea 35/1994, care instituie timbrul cultural, prin care orice carte de beletristică trebuie să aibă adăugat în preţ un timbru literar în cuantum de 2%, care să fie virat uniunilor de creaţie din domeniu, principalul beneficiar fiind Uniunea Scriitorilor din România (USR), condusă de Nicolae Manolescu.[…]. (Mediafax.ro)
Mai departe vă las să luați cunoștință cu întregul conținut al articolului publicat  pe site-ul ediției online Mediafax: http://www.mediafax.ro/cultura-media/liiceanu-a-renuntat-la-titlul-de-membru-al-usr-nu-pot-sa-fiu-coleg-cu-oameni-care-murdaresc-hartia-manolescu-e-un-fel-de-dispret-fata-de-colegii-lui-14002905
De ce, de către cine și pentru cine s-a inițiat această povară pentru edituri. Timbrul literar sporește costul unei cărți și așa greu de finanțat și greu de suportat de edituri. Pentru a tipări o carte, o editură de talie medie plătește în plus 3% impozit pe venit, 2% timbru literar,  15% (e variabil) pentru unele obligații prevăzute de legea dreptului de autor și cea a depozitului legal (nr. de exemplare, costuri de expediere etc) și peste toate acestea 5-9% TVA.
În aceste condiții, la ce ne putem aștepta în cultură și educație?!
E nevoie de șfichi?
Sigur!
Gabriel Liiceanu a luat biciul și va mătrăși pe mulți din conducerea USR. Să-l ajute  Cel de Sus, căci cei de Jos mai puțin vor îndrăzni!

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. Ioan Vasiu spune:

    Corect comentariu. Felicitări pentru curajul de a spune lucrurilor pe nume, domnule Istrate !

  2. Amariei Emilia spune:

    Da… mulți murdăresc hârtia în aceste vremuri, când, pe bani, se publică orice, oricum. S-au înmulțit scriitorii și poeții, de parcă România e o țară de ciuperci scriitoare. În țara asta ar trebui să se mai și muncească! Nu mai este cenzură, nu se mai ia în calcul calitatea, editurile fac comerț. În USR sunt mulți care nu merită să fie acolo. Se intră pe relații sau șpagă. Pentru o recenzie ai nevoie de „recomandări” și „răsplătiri”. La fel și în Liga Scriitorilor, găsești niște poetaștri și analfabeți de-ți vine să vomiți. Totul pentru acea taxă și să se îngroașe numărul membrilor. S-a dus vremea lui I.H. Rădulescu, acum nu mai este cazul să spunem „Scrieți, băieți, orice, numai scrieți!”, ci „Nu mai scrieți, băieți, că ucideți copacii degeaba”!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania