Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Şfichiul zilei. Din apoplexie, atac la sănătate

Primit pentru publicare: 07 oct.2015
Autor:  Ion ISTRATE
Publicat: 07 oct.2015

 

Şfichiul zilei

Din apoplexie, atac la sănătate

Azi, disdedimineaţă mă întâlnesc cu o cunoştinţă, în timp ce mergeam spre a munci. Îl văd speriat şi mă lămuresc îndată ce-mi spune că: sănătate noastră e în pericol, Ministerul Sănătăţii  nu mai are patrimoniu.

Urc repede, deschid PC-ul şi la ştirile de ieri văd: Întreg patrimoniul Ministerului Sănătăţii este sub sechestru. Când vor fi plătite cele peste patru milioane de euro pentru incendiul de la Maternitatea Giuleşti[…] după mediafax.ro (http://www.mediafax.ro/social/intreg-patrimoniul-ministerului-sanatatii-este-sub-sechestru-cand-vor-fi-platite-cele-peste-patru-milioane-de-euro-pentru-incendiul-de-la-maternitatea-giulesti-14801244).
Mai acum o două luni, am citit într-un online vasluian: O legendã a medicinei vasluiene, dr. Gheorghe Silvestrovici, fostul sef al Sectiei de Psihiatrie a Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, sustine greva generalã a medicilor, cerând nu salarii mai mari, ci respect si un buget europen pentru sãnãtatea româneascã. „Faceti ceva pentru sãnãtatea natiunii!”(sublinierea îmi aparţine), le cere medicul guvernantilor, reluând un apel fãcut în 2003, în urma constatãrii cã, în 12 ani, în România, bugetul alocat sãnãtãtii a rãmas acelasi: 4% din PIB. […]. http://www.monitoruldevaslui.ro/2015/08/faceti-ceva-pentru-sanatatea-natiunii.html.
În acelaşi registru am văzut o ştire, de ieri, în stiri.botosani.ro şi una de azi, mediafax.ro: […]Medicii de familie consideră că s-a făcut o nedreptate atunci când s-a decis majorarea salariilor cu 25 de procente doar pentru personalul medico-sanitar din unităţile sanitare publice. […].
http://stiri.botosani.ro/stire/86021/Medicii+de+familie+din+jude%C5%A3+vor+salarii+mai+mari+pentru+asisten%C5%A3ii+cu+care+lucreaz%C4%83.html
[…]Situaţia în care se află sistemul de sănătate din România determină numeroşi medici să plece din ţară. Mai mult de 7.000 de medici, o treime din numărul lor total, au părăsit ţara în 2011 şi 2012, potrivit Colegiului Medicilor. […]. http://www.mediafax.ro/social/washington-times-solutia-romaniei-pentru-medici-daca-nu-poti-combate-coruptia-legalizeaz-o-14805191

Prima ştire din această foaie, după cum văd, a speriat pe cei care nu au înţeles fenomenul din punct de vedere juridic.Ce vină are un minister când acolo au fost nişte indivizi vinovaţi. Să plătească şi să suporte consecinţele cei vinovaţi! Altfel e teribilism, o acţiune bizară împotriva vigorii naţiunii, căci măsura luată de o instituţie a statului asupra alteia cade cu panică în rândul oamenilor obişnuiţi. Omul de rând se consideră apărat şi stăpân pe el când ştie că cineva (instituţie a statului) are grijă de el.
Salariile celor care lucrează şi au grijă de sănătatea noastră este, iarăşi, un factor important, cu efect asupra starii de sănătate a oamenilor. E o problema de larg interes public, dar neglijată.
Resursele materiale şi băneşti, avuţia fiecărui individ este, până la urmă, cred, cel mai important lucru pentru sănătatea şi prevenţia bolilor într-o societate. Nu ai bani, nu te poţi îngriji şi nu poţi evita unele boli sau nu le poţi trata corespunzător pe cele luate.

Şi atunci pe cine biciuim?

Să aruncăm un şfichi spre cei, în care am avut încredere, legislatură de legislatură, spre cei care au înjghebat un sistem de-a-ndoaselea în, cel puţin, două domenii importante pentru vigoarea unui naţii, la propriu şi la figurat, având în vedere că atât bunăstarea sanitară, starea de salubritate umană, cât şi nivelul de educaţie şi instruire (cultură) sunt elementele de bază ale vitalităţii unui popor.

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Nicolae Iosub spune:

    Procentul pentru sanatate e 4% din PIB, dar fata de 2003 PIB-ul Romaniei s-a dublat, deci si fondurile pentru sanatate.
    Se poate un procent mai mare, este nevoie, dar trebuie luati banii de la alte capitole- asistenta sociala, pensii, invatamant etc. Si acestia se plang ca e putin.
    Micsorand la asistenta sociala, populatia va fi din ce in ce mai bolnava. Aceasta e dilema!
    Multa sanatate sa avem!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania