Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Șfichiul zilei. Grade de comparație, la ,,ode”

Primit pentru publicare: 21 ian.2015.
Autor: Ion Istrate.
Publicat: 21 ian.2015, la închiderea ediție.

 

Șfichiul zilei

Grade de comparație, la ode

Astăzi am fost provocat de o poezie, Din nou la Ipotești, publicată în rev. Luceafărul (www.luceafărul.net) semnată de Ovidiu Chelaru,  o lectură necesară  pentru a-mi reveni dintr-o nedumerire, cutremurător sentiment, după ce am citit mai ieri ceea ce a scris scriitorul în botosaneanul.ro (www.botosaneanul.ro ).

Pentru a respecta regula conținutului, sugerat de titlul, așez selectiv primul element de comparație. ”Unii susţin sus şi tare că în cei 39 de ani pământeni/ Eminescu ar fi fost numai un zâmbet/ alţii că ar fi fost negru de furie/ după care vin eminescologii şi dau să lămurească lucrurile:/ Eminescu nici n-a existat/doar în minţile celor bolnavi de visare şi-a găsit culcuş/ dar cum orice ficţiune o putem concretiza doar dacă insistăm asupra ei/ plecăm de la premiza că el ar fi scris Luceafărul,/ Scrisoarea I şi celelalte satire, şi chiar rugăciunea strămoşului nostru dac/ Şi când tocmai se pregătea să mai tragă o mahorcă,/ să mai bea o carafă cu vin/ […]” și scrie scriitorul, în continuare.( SCRIE SCRIITORUL un poem: Eminescu, botosaneanul.ro) http://www.botosaneanul.ro/stiri/scrie-scriitorul-un-poem-eminescu/

 Al doilea element de comparație
,,Cu o teamă evidentă mă întorc a câta oară/ La-ntâlnirea mea de suflet cu Luceafărul de seară,/ […]” Unde versul fără seamăn cât şi rima îl recheamă./ Să de-a piept cu modernismul din poetica română/ Ce conduce graiul, limba, spre o formă mai păgână,/ Într-un trend fără de trudă, ca şi fulgul de maree/ Obţinând prin indulgenţă o mulţime de trofee./ Premii, ordine şi titluri, cu buchete mari de flori/ Se împart cu nonşalanţă, în anume sărbători,/ Corifeilor impudici din a noastră poezie/ Deşi plămădeala lor seamănă c-o blasfemie./Înşirând doar vorbe goale, fără nicio cratimă/ Ne dezvăluie frivolul, gârbovit de patimă,/ De-a impune nouă sită, în măsură să zugrume/ Până şi pe Eminescu, cu tematici numai spume./ […]” (Ovidiu CHELARU: DIN NOU LA IPOTEȘTI).

Nu voiu să comentez, șfichiul e la dumneavoastră, cititori. Folosiți-l, așa se cade! Valoarea scriiturilor o dau cititorii, câți or mai fi?

Iar voi poeții, scrieți!… și scrieți, și mai scrieți ,,fără nicio cratimă”! Scoateți-o, dacă scriseserăți cu cratimă și bagați-o de nu e folosită!

 

Note bibliografice:
1.www.botosaneanul.ro, SCRIE SCRIITORUL un poem: Eminescu, 18 ian.2015, Botoșani; http://www.botosaneanul.ro/stiri/scrie-scriitorul-un-poem-eminescu/
2.Rev.Luceafărul (www.luceafarul.net), Ovidiu CHELARU: DIN NOU LA IPOTEȘTI, 21 ian.2015; http://www.luceafarul.net/ovidiu-chelaru-din-nou-la-ipotestiAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.593 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5