Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Sub semnul luminii

  ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
  Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

  Primit pentru publicare: 19 Febr. 2018
  Autor: Florin MEȘCA
  Cronica la volumul de versuri ,,Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?” al poetei Mariana Rogoz Stratulat
  Publicat: 20 Febr. 2018
  Procesare și adaptare: Dorina RODU
  Editor: Ion ISTRATE

   

  Sub semnul luminii

   

  Prietenul prietenilor din lumea largă – mă refer la amicul Facebook – ne face adeseori surpriza de a ne pune în legătură cu oameni deosebiți, oameni cu care avem multe în comun, dar de existența cărora, din nefericire, nu știm nimic. Aici intervin calitățile amicului de care vă vorbeam: descoperi un profil interesant, îl urmărești un timp și, dacă rezonezi cu postările personajului, îți încerci norocul și-i ceri prietenia. Cu șanse mari de a primi răspunsul dorit. Consider că acestea pot deveni prietenii trainice, fiind legate în mod conștient și bazate pe comunitate de idei, de aptitudini, de caractere…

  Așa am descoperit-o pe poeta Mariana Rogoz Stratulat. Publica în „literaturadeazi.ro”. Cu toate că este o revistă ce poate fi citită doar contra cost, totuși, cele trei-patru versuri/rânduri accesibile de la început de text – nada – mi-au permis să intuiesc valoarea scrisului poetei. Intuiția mi-a fost confirmată de postările complete din contul personal Fb. și din aparițiile din revista „eCreator”, revistă cu care obișnuiesc să mai cochetez și eu.

  Și cum într-o prietenie prietenii mai fac și daruri, poeta Mariana Rogoz Stratulat mi-a oferit două din cărțile sale: „Ireal” și „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?”. Ieșite de sub tipar la patru ani distanță, 2013, respectiv 2017, pot afirma, cu mâna pe inimă, că sunt norocosul deținător a două bijuterii literare extrem de valoroase.  

  Mă voi opri la ultimul volum: „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?”. Ce frământări o determină pe poetă să solicite o explicație (îndrăzneață întreprindere) Celui ce decide totul? Îmi este clar că retorica este urmarea unei introspecții profunde – nu oricine poate formula o astfel de întrebare, una finală, decisivă, aș îndrăzni să afirm, finală în sensul în care, până la aceasta, au fost multe alte întrebări la care autoarea nu cred c-a primit răspunsuri favorabile. Și-atunci, devine firească retorica: „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?”.

  Pentru mine sunt clare câteva lucruri: ursitoarele au fost bune cu copila nou născută și au hărăzit-o cu sensibilitate, cu dragoste pentru semeni, cu harul scrisului… dar sigur a fost și una rea, una de-a dat cu bățul în baltă. Altfel… n-ar fi îndrăznit să ridice ochii spre cer și să întrebe acum, la maturitate:  „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?

  Sau poate greșesc. Poate n-a existat nicio ursitoare rea, iar retorica ar trebui interpretată într-o altă notă, una a recunoștinței. Ce-ați spune dacă participiul „pedepsit”, l-am înlocui cu „binecuvântat”? Dacă întregul volum este unul al conștientizării harului, a recunoștinței pentru acesta și, în acest caz, formularea ar deveni astfel: „Doamne, de ce m-ai binecuvântat cu mine?” Sau, ce-ați zice chiar de: „Doamne, cum de m-ai binecuvântat cu mine?!”

  Mă joc și eu cu ideile. Oricum, cred mai mult în varianta a doua.

  La așa retotrică, o adaug, firesc, și pe-a mea: Ia zi, prietene, de ce-ți place, totuși,  poezia Marianei Rogoz Stratulat?

  Vreți un răspuns? Pentru poezie. Pentru poezia poeziei. Pentru mesajul transmis cu delicatețe. Pentru optimism. Pentru acceptarea cu seninătate a matricei în care a fost încadrată de Creator. De aici și imaginile/acuarelele zugrăvite în tonuri diafane, reflectare perfectă a seninătății sufletului (și chipului) poetei.

  Avem de-a face cu un optimism conștient – doar astfel îmi explic frumusețea imaginilor pictate în cuvinte.

  Câteva teme se repetă (fără a trăda obsesia) în poezia autoarei: trezirea, lumina și întunericul, oglinda, ploaia, copacul… pentru a o ajuta să-și desăvârșească mesajul poetic.

  Încă de la începutul volumului m-a încântat (pentru plasticitatea și frumusețea tablourilor scrise) tema trezirii, momentul primului contact al spiritului ieșit din somnul eteric, înainte de a plonja în alt somn, cel al lumii materiale de zi cu zi, lume în care ne pierdem adevărata identitate – mă refer la cea spirituală.

  Exemple: Mă strecor/din neantul orelor de somn/în bucuria/luminii de dimineață. (Fericire) Sau: Lumina îmi zâmbește/în gene,/în ochii uitați/pe aripile fluturilor/pierduți în dragostea lor. (Dimineața) Sau: Prin gene se răsfiră/razele dimineții/așa cum bradul își scutură/gîndurile/peste tăcerea munților. (Clepsidra) Penelului unui pictor i-ar fi foarte ușor să reproducă tabloul.

  Lucidă, poeta este într-o permanentă conexiune cu Cel ce a hărăzit-o și își cunoaște menirea: aceea de a iubi. Ca muritoare înzestrată cu har își acceptă, în același timp, cu seninătate, firescul existenței din lumea fizică ce a îndatorat-o, încă de la naștere, cu… un sfârșit.  

  Existență

  Inima mea – un soare;
  cuvântul meu –
  ecou evadat din durerea munților;
  gândul meu –
  un regat în care sentimentele plutesc
  deasupra timpului…

  chiar dacă nu vă înțeleg,
  chiar dacă nu-mi vedeți aripile,
  eu vă iubesc…
  Dar când ochiul vostru se va deștepta
  va fi prea târziu,
  și eu n-am să pot să vă iubesc!
  Voi plânge însă la ofilirea voastră!

  Ah, fire de iarbă
  îndrăgostite de moarte!

  Azi dimineață…

  În adâncimea albastrului
  ochiul luminii
  s-a deschis.
  Am răsărit ca o poveste
  în strai omenesc
  și am ars neobosit.

  Trăiesc…

  În abisul întunericului
  ochiul luminii
  va adormi.
  Voi apune cu un sărut
  în strai de cenușă
  visând mocnit.

  Zâmbesc…

  Nu pică în plasa defetistă a „lumii de apoi” ci, suflet luminat, știe de unde vine și unde va merge… și că se va întoarce… pentru a iubi. Iubirea ca o poruncă venită de Sus și însușită ca sarcină primordială.

  Întoarcere

  Să fim
  și să nu știm
  că-nvăluiți de iarbă
  am adormit;
  că ne-am abandonat
  păcatelor
  din stele;
  că ne-am întors
  lumină
  pe pământ
  să-nfăptuim porunca iubirii
  de demult.

  Dar… „trăiește printre morți”. Conștientă de relativitatea existenței pământene, astfel îi percepe pe oameni: vii în lumea vulgară, dar morți pentru cea reală. Altă „ordine”. În felul se vede o însingurată. Și nu pare fericită.

  O nouă ordine

  Am uitat să zâmbesc!

  Trăiesc printre morți.
  Ei vorbesc despre
  politică și bani,
  despre facebook și fani.
  Merg prin cluburi și mall-uri,
  strâng mâna oamenilor vii
  închiși în scorburi.

  Sunt fără tine
  și cocoșul cântă
  a treia oară.

  Cine să fie cel care-i lipsește și care-i însoțește nopțile de insomnie? Doar pot bănui.
  Reluînd tema din Clepsidra, meditează din nou asupra trecerii timpului, a efemerității (și relativității, aș îndrăzni) frumuseții fizice.

  Clipe curgând

  Joc de aparențe,
  oglinda
  ne privește cu întreg trecutul
  așezat
  pe chipul din prezent.

  Fără ecou,
  pe obraz
  se întrevede
  latenta vestejire a clipei
  ce curge
  în direcția
  ultimei oglindiri.

  Adeseori, ploaia este un martor (sau reper) al frământărilor poetei. Aleargă norii în sus și în jos…/cheamă și strigă cu glas omenesc,/dar oamenii nu-s… (Cântă ploaia și descântă…) Sau: Undeva,/un felinar pâlpâie speriat./Gust cu lăcomie picăturile/de ploaie/răzvrătită,/ploaie de vară ce amenință/cu tunete și fulgere. (Degetele ploii)

  În aventura ce a durat deja ani mulți, poeta se asemuie unei păsări nevoite să înfrunte vicisitudinile vieții. Își ia ca martor gutuiul bătrân, cel cu care a împărtășit momentele de tandrețe și lacrimile de bucurie. Ploaia nu apare, dar este acolo, o simți în atmosfera „timpului zgribulit”.

  Iarăși plouă în neștire…

  O pasăre trece
  prin timpul zgribulit…

  A-mbătrânit gutuiul,
  dar ține floarea bine
  pe ramurile-ntinse.
  Împovărat de vise
  și dus pe gânduri,
  își aduce-aminte
  de iernile cu vifor,
  de-o-mbrățișare tandră,
  de-un zâmbet și de lacrimi…
  Priviri fără cuvinte…

  Plouă mărunt, încet
  și fără margini…

  O pasăre se-ascunde
  în frigul din copac…

  Da, își cunoaște menirea: Zile și nopți,/cuvintele,/au încercat să zămislească/o altă lume. … în timp ce: Oamenii se grăbeau/să-și vândă/umbrele. (O altă lume)
  Clipa finală nu o sperie, doar știe cine este, de unde a venit și unde o să plece – o așteaptă eliberarea.

  Ultima amintire, prima rătăcire

  Apusul se-nchină spre
  eșafodul
  îmbătrânit prea devreme.
  Îngenuncheată
  în fața călăului
  aștept
  semnalul căderii în viață.
  Mulțimea
  își zornăie clipele
  împuținate
  de păcatele întunericului.

  Să plece! Să plece!
  – strigă scrâșnind
  limbile ruginite
  ale timpului atârnat
  de ochii cerului.

  Zâmbesc tandru
  îmbrățișând
  lumina nașterii mele,
  îmi las aripile
  pe podeaua
  de douăzecișipatru de carate
  și trag cortina
  peste libertate.

  „Doamne, de ce m-ai pedepsit cu mine?” este o nestemată de ținut aproape și în care să te oglindești de fiecare dată când vrei să descoperi frumosul din tine.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5