Cunoscutul scriitor și ziarist Al. Florin Țene a fost oaspetele Bisericii “Adormirea Maicii Domnului”, aflată pe strada Govora din Cluj-Napoca. Sute de clujeni au fost prezenți la acest eveniment literar dedicat lui Valeriu Gafencu, numit de Nicolae Steinhardt ca ”Sfântul Închisorilor”.
Manifestarea a avut loc duminică, 10 aprilie a.c. începând cu ora 12,30, după Sfânta Liturghie. Au vorbit Preot protopop Dan Liviu Hognogi, dr. Ionuț Țene, Nadia Fărcaș editor, și autorul romanului, Al.Florin Țene.
Preotul paroh Dan Liviu Hognogi, protopop al Protopopiatului Ortodox Cluj I, a vorbit despre romanul “Nu plângeți că mă duc de lângă voi- Viața Sfântului Închisorilor, Valeriu Gafencu” de Al. Florin Țene, apărut la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2022. Părintele Hognogi a vorbit despre Valeriu Gafencu ca martir al neamului și bisericii noastre din Basarabia crucificată de sovietici și că a fost fiul lui Vasile Gafencu, învățător și membru în Sfatul Țării care a votat unirea Basarabiei cu România la 27 martie 1918.
Nadia Fărcaș, directorul editurii Ecou Transilvan, a subliniat umanitatea sfințitoare a Sfântului Închisorilor și personalitatea prolifică a scriitorului Al. Florin Țene, care a avut curajul să scrie un roman de o asemenea anvergură. Editoarea cărții a citit două fragmente din scrisorile trimise de Valeriu Gafencu surorilor sale din penitenciarul Aiud, care a sensibilizat auditoriul prin mesajul lor hristic.
Ionuț Țene a spus că lucrarea “Nu plângeți că mă duc de lângă voi-Viața Sfântului Închisorilor, Valeriu Gafencu”, de Al. Florin Țene este un roman document bazat pe fapte istorice din arhivele securității. Vorbitorul a subliniat că Valeriu Gafencu este un sfânt popular care în ”durata lungă” a istoriei sigur că va fi canonizat. Ionuț Țene a subliniat starea de metanoia a lui Valeriu Gafencu din primăvara lui 1943, când Sfântul Închisorilor a înțeles sacrificiul lui în războiul duhovnicesc împotriva păcatului și pentru mântuirea neamului omenesc prin pocăință și rugăciune. Valeriu Gafencu și-a profețit propria moarte pe 18 februarie 1952. „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul și ia-mi libertatea care-mi robește sufletul”.
La lansare au fost prezenți scriitorii Eugen Cojocaru, Teodora Roșca-Neacșu, Daniela Maier și Dorin Crișan. A fost prezent și istoricul Mircea Gheorghe Abrudan.
La final, scriitorul a semnat zeci de autografe pe cărți cititorilor interesați.
Victor Roșianu
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania