Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ședința cenaclului Ligii Scriitorilor sub semnul “ Primăverii Sfinților închisorilor“ 

Ședința cenaclului Ligii Scriitorilor sub semnulPrimăverii Sfinților închisorilor“ 

Joi, 31 martie la orele când clopotele Catedralei din centrul Clujului arămeau cu cântecul lor amurgul pentru Vecernie, membrii cenaclului “Artur Silvestri “ , al Ligii Scriitorilor, au umplut Sala Armelor din cadrul Cercului Militar din  Piața Avram Iancu.

Ședința a fost deschisă de președintele național al Ligii Scriitorilor, urându-le “bun venit “ membrilor veniți de la Baia Mare, Gherla, Bonțida și Alba Iulia, amintindu-le de un episod asemănător cu evenimentele prezente de la Viața Românească  cu Garabet Ibrăileanu povestit de Mihai Sevastos.

La propunerea lui Eugen Coța s-a ținut un minut de reculegere în memoria celebrului epigramis Eugen Albu, fost membru al Ligii Scriitorilor, care a trecut la cele veșnice.

Apoi a dat cuvântul scriitorului Iulian Patca, președintele filialei Cluj a acestei organizații profesionale.Acesta a prezentat volumul de versuri semnat de dr.Mihai Ganea, din Baia Mare, intitulat “Poemele durerii”, continuând cu analiza reistei “Porțile Nordului “ editată de dr.Mihai Ganea și prof.Virginia Paraschiv, cartea Marianei Cristina Popan “Anotimpurile copilăriei “ și Elena Valeria Giura “De la Astra adunate “. 

La inițiativa scriitorului Gavril Moisa s-a luat hotărârea că membrii Ligii Scriitorilor să doneze cărți pentru copii români din orașul sârbesc Novisad, Acțiune organizată de scriitorul sârb de limba română Vasile Barbu, prieten cu Al.Florin Țene și Ionuț Țene.

Al Florin Țene a prezentat și comentat următoarele cărți primite: Ion N. Oprea “Istorii, comentarii, miscelanea “, Liliana Moldovan “Zâmbet de Heruvim“, dr.Augustin Ostace”Pantheon de sapiens “, “ Omul de sapiens“ și “Hermeneut de sapiens “ , Dan Teodorescu “Schengel cultural “, Ionel Marin “Aripi spre zbor “ și deosebita revistă  ce apare la Focșani“Bogdania “ nr 91/92 și 93/94.

În continuare președintele național al Ligii Scriitorilor, a dat cuvântul scriitorului dr.Ionuț Țene care a vorbit despre  romanul  lui Al.Florin Țene, intitulat “ Nu plângeți că mă duc de lângă voi.- Viața “Sfântului Închisorilor, Valeriu Gafencu”. Vorbitorul a subliniat că romanul este bine scris, spunând că Nicolae Steinhardt la numit pe Valeriu Gafencu drept “Sfântul Închisorilor “, spunând că prezentul roman contribuie la creionarea icoanei Sfântului Închisorilor, nu numai în biserici și acatiste, ci și în opera literare de substanță din cultura română cum este romanul tatălui meu Al.Florin Țene. În continuare a vorbit autorul care a destăinuit unele elemente din laboratorul său de creație.

Profesoara Lucia Elena Locusteanu a citit un medalion literar despre scriitorul Al.Florin Țene, iar Prof..Virgina Paraschiv a vorbit despre lucrările lui Mihai Ganea și Procesul lui Mihai Sadoveanu ținut la Cenaclul ”Destine literare” din Canada condus de Alexandru Cetățeanu, în urma căruia Mihai Ganea și Virginia Paraschiv a publicat un volum.

În partea doua a ședinței au citit poeme următorii: Gavril Moisa, Eugen Coța, Vasile Gădălin, T. Mândruțiu, Al.Florin Țene, și Al.Blaga 

Au urmat discuții organizatorice.

Când am ieșit de la ședință dinspre Catedrală se auzea  prochimenul mare (Cine este Dumnezeu ce se cântă după vohodul cu Sfânta Evanghelie, făcându-ne să ne gândim la Sfinții Închisorilor și suferința lor.

Al.Florin Țene a anunțat că viitoarea ședință va avea loc îndată de joi 28 aprilie, orele 17.  

Victor Roșianu

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania