Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Tableta Momnetului. Ziua Imnului Naţional al României

  Drapelul RomnieiImaginea: Drapelul României – Wikipedia.ro

  Ziua Imnului Naţional al României

Tableta momentului

 

29 iulie 2014, astăzi este Ziua Imnului Naţional al României, credincioşii ortodocşi sărbătoresc   Mucenicii Calinic, Veniamin şi Marmant; pe Sfânta Mc. Teodota cu fiii săi, Ziua Imnului fiind sărbătoarea tuturor românilor, dar mai ales a Armatei române.

Ca şi cele civile, calendarul militar românesc are sute de sărbători oficiale, prilej de spectaculoase festivităţi. La Iaşi, Ziua Imnului Naţional, va fi marcată cu un ceremonial religios urmat de alocuțiunile autorităților locale și intonarea  Imnului României.La finalul ceremoniei va avea loc defilarea Gărzii de onoare.   Desigur oficialităţile şi elita participanţilor vor avea prilej de a  ciocni iarăși paharele.!

Se procedează aşa, de ani şi ani, numai că, după 1989, mai aproape lunar, dacă nu mai des,au apărut variate sărbători. Numai pe plan militar avem zeci  de sărbători:  Ziua Intendentului Militar (1 februarie), Ziua Hidrologului militar (23 februarie), Ziua Bucătarului Militar (1 martie), Ziua justiţiei Militare, Ziua Financiarului Militar, Ziua Muzicantului Militar,  Ziua Statului Major Militar, Ziua Paraşutistului Militar, Ziua Sanitarului Militar, Ziua jurnalistului Militar…

De atâtea sărbători şi sărbătoriri, militarii români, câţi mai sunt, aproape nu  mai au  timp să se antreneze, să exercite o  instrucţie specializată ca românii de altădată.De aceea românul  adesea nici nu mai munceşte. Sărbătoreşte!

Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene Române aniversate  la 20 iulie, la fel ca și Ziua Submarinului, a militarilor care se antrenează pe submarine româneşti de război,< arme> ce par inexistente, au fost totuşi întotdeauna prilej de măreție a generalilor. Dar și a invitaţilor, a polticienilor, prilej să-şi mai adjudece şi ei un grad militar….

Armata în general ca și Aviaţia şi Marina militară trebuie să asigure liniştea poporului român în privinţa Securităţii sale, să justifice într-un fel, uriaşele, dar şi fantomaticele cheltuieli şi împrumuturi externe pe care le are făcute România. Cu acest prilej, gândesc,  li se spune participanţilor, că Armata română  şi Aviaţia mai ales nu au murit, că Marina română, deşi vândută, mai are  nişte ostaşi, câteva nave, tancuri, avioane şi elicoptere care chiar se pot ridica în aer să zboare, dacă nu pică…

La fiecare zi festivă,ca şi astăzi 29 iulie 2014, de Ziua Imnului României, răsună cu o anumită falnică glorie goarnele ostașilor care intonează  cu solemnitate să se audă până departe,la granițele Țării, impunătorul și atât de necesar în prezent „Deşteaptă-te Române…”

Înainte de 1989 Armata română era pe locul 8 în Europa ca forţă militară, cu un efectiv de aproape o jumătate de milion de militari activi, şase milioane de rezervişti, 3 mii de tancuri, aproape 1000 de avioane de luptă, o flotă care uimea lumea…

Astăzi, de pe locul 17 din lume, am ajuns pe locul 57, lângă armatele  Mozambicului şi Angolei. Cu 30.000 de militari gata să intre în luptă, câteva sute de tancuri, nici 40 de avioane de luptă, România nu mai reprezintă aproape nimic. Pe locul 17, în locul României, astăzi se află Israelul care nu şi-a desfiinţat nici armata, nici serviciul militar obligatoriu, are cel puţin 800 de avioane de luptă, 6 mii de tancuri active şi pot mobiliza, oricând, 3,5 – 4 milioane de militari. Este pe locul 11 între puterile lumii ca forţă de lovitură. Faptul că poseda şi  200 lovituri nucleare are autoritatea superioară şi nu forţa militară cum cred unii, că are arma atomică. Noi? Tinerii români nu mai ştiu să tragă cu puşca!

La cei 73000 militari, forţa armată română, câţi vor fi fiind birocraţii, intendenţii, numărul total al generalilor? Chiar, la cele 36 de avioane de luptă, care o fi numărul generalilor care mănâncă o pâine?

Atenţie, însă astăzi e Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu defilare și întreg ceremonialul comunicat, în Piața Tricolorului,cu închiderea circulaţiei stradale şi protocolul după…

Cu durere, cuvântul <patriotism> a devenit desuet…perimat…



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania