Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

TRADIŢII CREŞTIN-ORTODOXE – BOBOTEAZA

6 IANUARIE – BOBOTEAZA

Boboteaza, ziua botezului Domnului, rămâne una dintre cele mai importante sărbători ale Bisericii creștin-ortodoxe. Învățătura ne îndeamnă pe toți la întâmpinarea ei cu ajunare și cucernicie. Întru vestirea ei, preotul, însoțit de dascălul purtător de icoană, purcede a colinda din casă în casă, cântând Iordanul și botezând.

Noaptea Bobotezei înseamnă deschiderea cerului, celor care-l văd astfel împlinindu-li-se toate dorințele. Și, cum fetele mari tânjesc după atâtea dorințe, pe primul plan aflându-se măritișul, care să le aducă băiat frumos, ca nimeni altul, îndreptățite fiind și de postul ținut cu strășnicie, cer preotului busuioc din steblele cu care stropește, cu un fir, pus cu grijă sub pernă, putând visa ursitul, musai împlinindu-și frumoasa dorință. Mare minune!

Preotul, la rându-i, se bucură sau, mai degrabă, se bucura, de șervete alese, marame, fuioare de cânepă, picioare și carne de porc, căldărușa dascălului îngreunându-se de gologani, printre ei rătăcindu-se și valori bănești ceva mai consistente.

Aceeași noapte a Bobotezii dă prilej ispitirii sorții în plumb topit, între oglinzi, privind cu atenție printr-un inel azvârlit în apă. Firesc, și alte obiceiuri frumoase însoțesc Boboteaza.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.584 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5