Primit pentru publicare: 16 dec. 2016
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 16 dec. 2016
Actualizat: 18 dec. 2016
Editor: Ion ISTRATE
“Înfruntând viața” de Vasile Adamescu este cartea scrisă de un orb, surdo-mut, născut la 5 septembrie 1944 în comuna Borcea, județul Ialomița, fiind al doilea copil al soților Zamfir și Voina – o familie săracă dar harnică, buni gospodari, spune chiar autorul, în autobiografia sa. Interesant de știut și cunoscut, cartea citată este a treia în lume scrisă de un astfel de om cu surdocecitate, primele două fiind volumele scrse de Helen Keller și Olga Skohorodova!
O întâlnire plăcută, prezentându-le cartea, a fost cea pe care Vasile Adamescu, ajuns profesor, sculptor, cunoscător a cinci limbi de circulație internațională, a avut-o cu studenții din Târgul Mureș de la Universitatea „Petru Maior”, dar și cu elevii talentați din localitate.
„Respect și admirație. Închid pleoapele și pentru câteva clipe încerc să-mi imaginez miracolul luminii din mintea și sufletul acestui om care a știut și a vrut să depășească limita prin mâinile sale atingând și eternizând clipa lui și a celorlalți din universul lui și nu numai, ca zborul gingaș al aripilor unui înger sau cu un Porumbel înlănțuit ce și-a rupt lanțurile și le-a înlocuit cu brățări de atomi stelari care spun fiecare câte o minunată poveste urcând pe scările petalelor de flori ce alcătuiesc scara care duce la sufletul său, dincolo de limite, dincolo de orizonturi, demonstrându-și și demonstrându-ne că totul este posibil atunci când știi și vrei să trăiești în armonie și într-o continuă primăvară spirituală clorofiliană”, scrie Rodica Vârgolici, o cititoare.
„Drum bun și multă sănătate”, îi urează alt cititor, Florentin Duiu. „Sunt dure cuvintele, spuse de o minte sclipitoare, a lui Vasile Adamescu-Supraomul”, traduc un afiș de popularizare a omului și cărții în discuție, inițiat de altă admiratoare a autorului, doamna Teodora Chira.
După o altă întâlnire cu cititorii de la București, autorul însuși avea să scrie, după ce descrisese întâlnirea cu oamenii din propria comună, pe care, deloc curios pentru sine, i-a recunoscut după un timp de 15-16 ani despărțire, „mi-am întâlnit nepoții și strănepoții, Ana și Gelu au venit împreună să mă vadă. Am depănat amintiri și ne-am simțit bine”.
„Arăți a fi fericit și totodată parcă emoționat. Mă bucur că te văd înconjurat de rudele biologice, care, dacă le privesc mai atent, nepoata și strănepotul, au ceva din trăsăturile comune cu fața ta”, îi scria Geta Stănescu Wor Vasilica, altă prezență la bucuria celui cu cartea, Înfruntând viața, Editura Boema, 2012, realizată cu sprijinul Clubului Rotari, Turda.
Lumea lui Vasile Adamescu este descrisă nu numai în cartea Înfruntând viața, despre un om nemaivăzut, nemaiauzit, uluitor, care rămas orfan a crescut la un orfelinat din Cluj-Napoca, de el ocupându-se o profesionistă, o doamnă cu un suflet mare, iubitoare a vieții pe care s-a silit să-i dea la iveală valoarea ascunsă inițial de Dumnezeu, Doamna profesoară Florica Sandu. Omul nostru, cu o voință-dar de la Dumnezeu, a făcut Liceul, apoi Institutul de psihologie specială, a devenit profesorul elevilor de la propria fostă școală și în plus, în anii 1983-1986 a urmat și absolvit și Școala populară de artă, devenind profesor sculptor autorizat. Cinste lui și celor care l-au ajutat și îl sprijină.
Cinste și respect și autorităților municipiului Cluj-Napoca, din 2010, Vasile Adamescu, născut la Borcea-Ialomița, este Cetățean de onoare al Clujului, titlu care îl înobilează, încăodată!
Merită să-i citiți și dumneavoastră cartea, rețineți, Înfruntând viața de Vasile Adamescu.
16 decembrie 2016
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania