Sursa primară: www.monitorulbt.ro; http://www.monitorulbt.ro/Stiri/Botosani/Editorial/2016-02-25/Un+weekend+sarbatoresc.html
Primit pentru publicare: 25 febr.2016
Autor: Lucia OLARU NENATI, scriitor
Publicat în Luceafărul(Bt): 26 febr.2016
Sfârşitul săptămânii ce-a trecut a fost încărcat la Botoşani de numeroase evenimente cultural aniversare. Pe scurt, căci sunt multe lucruri de consemnat, încep cu cea de-a patra ediţie a Simpozionului Internaţional „Grigore Vieru”, organizat cu tenacitate şi consecvenţă la Liceul cu program sportiv, a cărui sală festivă a fost împodobită în chip avenit cu firma „Aula Grigore Vieru”. Deschiderea a fost frumos aureolată de intonarea imnului naţional – dar şi prin Oda Bucuriei! – de către corul dirijat de neobositul şi ubicuul muzician Laurenţiu Palade, un sine qua non al oricărei manifestări de ţinută. Simpozionul a găzduit, ca şi ediţiile precedente, numeroşi oaspeţi, elevi, profesori, invitaţi din sfera didactică şi culturală botoşăneană care au conturat în rostirile lor inspirate semnificaţia crescândă a moştenirii poetului evocat. Nu în ultimul rând, din localitatea natală a poetului basarabean, Pererita, de dincolo de Prut a sosit un adevărat desant numeros în frunte cu primarul, răspunzând precedentei vizite botoşănene la nou constituita casa memorială dedicată lui Grigore Vieru, performanţă pentru care, respectându-şi statutul sportivităţii, gazdele le-au oferit o cupă-trofeu. Gestul a constituit în sine o premieră prin răsplătirea autorilor unei case memoriale, care altmiteri, şi la case mai mari, rămâne în deplin anonimat. Prelungind relevarea co-rezonanţei dintre Eminescu şi Vieru, aprofundată în editorialul de anul trecut, am salutat apropierea dintre cei doi mari poeţi şi în chip spaţial, nu numai spiritual, între care se interpune acum doar o „baltă”, aşa cum plastic s-a exprimat poeta Maria Baciu cea care a şi rostit un poem, creat în stilul său lapidar şi profund, dedicat sărbătoritului. Continuând ideea, mi se pare că următorul pas ar fi acum înfrăţirea dintre aşezămintele muzeale ale celor doi mari poeţi. Un element deosebit s-a constituit prin „aniversarea unei aniversări” comune a zilelor de naştere a doi poeţi născuţi în februarie, aceea petrecută la Chişinău în anul precedent revoluţiei, prilej cu care noi, cei doi sărbătoriţi, am pus la cale, acasă la Grigore Vieru, proiectul acelui celebru şi prim spectacol şi turneu al echipei artistice basarabene conduse de poet, desfăşurat cu imens succes sub egida „Teatrului Mihai Eminescu”. Suprapunându-se din nou acum, prin amânarea simpozionului, sărbătorile noastre aniversare, am putut evoca în faţa tinerilor şi talentaţilor concurenţi la competiţia creativă a festivalului amintiri despre Vieru şi despre acel eveniment devenit istoric, aşa cum l-a numit el atunci. Florile pe care le-am primit în dar şi cântecul de urare al tinerilor au încheiat în chip festiv o sarbătoare a poeziei, a neuitării şi a tot mai firavei frontiere spaţiale şi spirituale dintre români şi români.
Tot în acest sfârşit de săptămână a fost sărbătorit la Biblioteca Mihai Eminescu, sub moderarea directoarei Cornelia Viziteu, şi un alt poet de februarie, venit din sud şi adoptat de decenii de către spiritul locului: Petruţ Pârvescu. Mai toată suflarea literară şi culturală a locului a participat la eveniment, (inclusiv subsemnata care a ales să-şi „dăruiască” ziua aniversară proprie confratelui ce-şi marca o „vârstă rotundă”!), prilej potrivit pentru obişnuita retrospectivă creativă a acestor ani. Aceasta s-a dovedit a fi bogată şi substanţială, aşa precum au demonstrat confraţii literaţi (Gellu Dorian, Gabriel Alexe, Victor Teişanu, Nicolae Corlat, prof. dr. Dan Prodan, Vasile Adăscăliţei, Georgică Manole ş.a.), prezentându-i cărţile de poezie, Antologia „Scriitorul – destin şi opţiune”, dicţionarele de istorie şi de mitologie, miniaturala carte de haiku-uri ş.a., din toate dovedindu-se constanta lui propensiune spre cât mai deplina realizare creativă. Sărbătorirea literară a fost îmbogăţită prin alese intarsii: muzicale, susţinute de doamna Marieta Baciu, cu ştiuta-i virtuzitate violonistică, de „prestidigitatoarea” muzicală Lucia Sacaliuc, de Mihai Ciprian, dar şi teatrale, prin contribuţiile actorilor Petronela Chiribuţă, Cezar Amitroaie şi Florin Aioniţioaie. Toate s-au petrecut sub oblăduirea unei alte arte, cea plastică, aceea în care s-a exprimat talentatul Florin Grosu ce a înzestrat toţi pilonii din sala mare a bibliotecii cu portretele literaţilor botoşăneni, fiecare dintre cei prezenţi, privindu-se ca într-o oglindă transfigurată artistic, unii mult mai frumos decât în realitate. Şi continuarea sărbătorii a fost la fel de fastuoasă, semănând cu o nuntă a creatorului cu roadele anilor săi, drept care cu toţii i-am urat obişnuitul, dar şi sincerul „La mulţi ani!”.
Dar asta nu e tot, cum sună ştiuta reclamă! A mai fost în acest weekend şi o performanţă teatrală, recitalul de mare virtuozitate intitulat „Balerinul turbat” susţinut de actorul Mihai Donţu de la Teatrul „Mihai Eminescu”, realizat cu sprijinul cunoscutei coregrafe Victoria Bucun, cei ce, împreună cu tehnicienii implicaţi, şi-au meritat pe deplin florile şi aplauzele finale. Şi, ca o mică acoladă simetrică, florile şi felicitările aniversare pe care le-am primit şi eu la sfârşit mi-au bucurat şi mie sufletul, dovedindu-mi că nici con-vieţuirea mea cu teatrul nu a fost uitată.
Iată ce de evenimente culturale poate conţine un weekend în oraşul unde „se agaţă harta-n cui!”.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania