Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Universul Ioanei Nemeș: o expoziție retrospectivă și recuperatorie la MNAC

Ioana Nemeș (n. 1979, București – d. 2011, New York) a fost o artistă conceptuală recunoscută pentru explorările sale asupra timpului, limbajului și narativității non-liniare. Inițial, a avut o carieră de succes ca jucătoare de handbal, însă, în urma unui accident la genunchi la vârsta de 21 de ani, a fost nevoită să renunțe la sport și s-a orientat către artă. A studiat fotografia la Universitatea Națională de Arte din București, sub îndrumarea profesorului Iosif Király. ​


  • Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără „Monthly Evaluations”, o serie în care evalua zilnic experiențele personale, atribuindu-le valori și coduri de culoare, reflectând astfel asupra modului în care percepem și măsurăm timpul. ​
  • Lucrările Ioanei Nemeș au fost expuse în numeroase instituții și evenimente internaționale, inclusiv la Secession Vienna (2010), Bienala de la Istanbul (2009), Smart Project Space Amsterdam (2009), U-Turn Copenhagen (2008), Bienala de la Praga (2007) și Kunsthalle Fridericianum, Kassel (2006). 
  • În 2011, în timpul unei rezidențe artistice la New York, Ioana Nemeș a decedat în urma unui stop cardiac, la vârsta de 32 de ani. Moștenirea sa artistică continuă să fie apreciată și studiată, iar lucrările ei rămân relevante în discuțiile contemporane despre timp, memorie și identitate.
  • În această perioadă, Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) găzduiește o expoziție personală, retrospectivă și recuperatorie, dedicată artistei Ioana Nemeș, realizată într-un proiect curatorial al KILOBASE BUCUREȘTI (Sandra Demetrescu & Dragoș Olea), cu sprijinul UniCredit Bank și al Fundației Carl von Linde. Expoziția poate fi vizitată până pe 13 aprilie 2025.
  • “Ioana Nemeș. All Times At Once” trasează calea neliniară a dezvoltării Ioanei Nemeș, de la începuturile biografiei sale artistice, proiectând lucrările pe fundalul complex al proceselor de lucru și al cercetărilor sale, prezentând serii importante precum „Monthly Evaluations” (2005 – 2010), „Relicve pentru viitor” (2009), „Fără titlu” (2010), etalate alături de materiale nepublicate anterior, facilitând astfel înțelegerea multiplelor sale dezvoltări conceptuale, metodologice și, nu în ultimul rând, formale – aflăm de la echipa curatorială.
  • <<Seria de manifeste „Monthly Evaluations” a fost formulată treptat de artistă în perioada [2003-] 2005 – 2010 [-2011] din dorința „de a înregistra, diseca, înțelege și descrie intangibile precum viața sau timpul”. Într-un proces de extremă onestitate, artista a conceput un set de parametri de evaluare și vizualizare a fiecărei zile, dezvoltați și testați între 2003 și 2004: P [physical/fizic], E [emoțional], I [intelectual], F [financiar] și L [luck/noroc], toți cotați pe o scară de la -10 la +10.
  • La intersecția dintre jurnal, autoevaluare și meditații pe teme mai ample, seria „Evaluări lunare” se structurează în jurul relației dintre limbaj și imagine: stările subiective sunt corelate, în traducerile Ioanei, printr-un sistem de evaluare numerică, matematică și cromatică, în încercarea de a elabora un vocabular al emoțiilor, inspirat de teoriile psihologului elvețian și Max Lüscher despre emoție și culoare.
  • Seria „Untitled” (2010-2011) prezintă fascinația Ioanei Nemeș pentru codificarea și traducerea culorilor pentru a dezvălui nuanțe emoționale precise. Folosind carduri colorate ready-made de Benjamin Moore, cu nume poetice, ea a creat poezii vizuale în colaje ce explorează timpul, pierderea, spiritualitatea, dragostea și fanteziile prin interacțiunea culorilor și etichetele lor evocatoare.>> (KILOBASE BUCUREȘTI)
  • Expoziția prezintă o arhivă personală de peste o mie de zile, care formează un univers tematic eclectic. Lucrările funcționează ca un portal între ficțiune și realitate, reflectând printr-un limbaj concis tensiunea dintre timpul obiectiv și cel psihologic.
  • Cosmina Marcela Oltean
    Foto, MNAC București


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania