Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ventilare emoțională în post

După ce vă îmbătați cu apă rece postând și pozând în oameni frumoși cu fapte bune, după ce vă rugați intens pentru binele omenirii, după ce vă dezbrăcați de rochița de zână bună și vă puneți în sertarul de jos coronița de înger, întoarceți-vă spre voi, priviți la acțiunile voastre, la faptele mici de acasă, de pe stradă, de la locul de muncă. Priviți-vă gesturile simple și vorbele obișnuite, schimbul de replici cu cei din jur sau ultima îmbrățișare sinceră pe care ați oferit-o sau ați primit-o. Priviți la viața voastră de zi cu zi! Respirați adânc, expirați ușor…Ce întâmplare v-a rămas în minte de ieri, de exemplu? Care e primul cuvânt care vă vine în minte când vă gândiți la asta?

Oamenii sunt ridicoli încercând să pară ceea ce nu sunt. În online (și la biserică) toți suntem buni, smeriți, empatici. Suntem artiști, iubitori de frumos, specialiști-experți, consilieri de fericire, apărători ai dreptății și militanți pentru pace și egalitate de șanse, dar cine suntem „off the record?”
Zâmbiți? Visați? Construiți? Trăiți? Sunteți liniște? Cerul vostru e senin? Puteți zâmbi, visa, construi, trăi în liniște sau oare aveți ambiții și lupte, simțiți un imbold de a acționa continuu și în mare grabă, o agitație și o revoltă permanentă…

Vi se pare că acest exercițiu de auto-reflecție vă umbrește nițel cerul senin, vă atinge demnitatea și vă trezește nițel orgoliul? Ok. Începeți să vă strigați iertarea în gura mare, să cereți îngăduință pentru că (nu-i așa?!) iertarea vi se cuvine. „Mi se cuvine”, „merit”, „sunt îndreptățit” sau „așa trebuie!” sunt doar indicatori ai orgoliului personal.
Orgoliul ăsta însă întreține ceața și adună norii, umbrește cerul senin, alimentează latura narcisică din personalitate, îndepărtează oamenii, îi ține la distanță de intimitatea profundă, la fel ca și bârfa. De exemplu, dacă îți bârfești vecinii, colegii de serviciu sau apropiații, dar postezi o rugăciune, plus citate motivaționale, plus poze de la mănăstirea vizitată, plus participarea la acțiuni caritabile (online bineînțeles) se mai cheamă că ești om bun?

Zâmbești? Visezi? Construiești? Trăiești? Ești liniște? Cerul tău e senin?
Atunci când întâmplările care-ți vin în minte sunt liniște, când te porți frumos și faci gesturi simple de bunătate, când îi respecți pe cei din jur, nu ai înverșunare și revoltă, nu judeci și nu urăști. Degeaba mai postăm frumos dacă visăm urât și zâmbim fals. Nu facem decât să ridicăm ziduri și să ne amăgim cu iluzii de viață bună.

Întoarceți-vă spre voi, priviți la acțiunile voastre, la faptele simple din casa voastră, de la locul de muncă, la gesturile mici și vorbele obișnuite, la schimbul de replici cu cei apropiați (și nu numai) sau la ultima îmbrățișare pe care ați oferit-o sau ați primit-o, ultimul gând bun. Priviți la viața voastră de zi cu zi! Bunătatea e gratuită. Răutatea, deopotrivă.

Respirați adânc, expirați ușor…
Viața e în fiecare secundă. Când este.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania