Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

VIAŢA CĂRŢILOR – JURNAL (12) de MARIN IFRIM. Un Tudor Arghezi deloc arghirofil: Constantin Ciurea !

IfrimPrimit pentru publicare: 15 mart.2016
Autor: Marin IFRIM
Editor: Ion ISTRATE
Publicat: 15 mart.2016

 

Un Tudor Arghezi deloc arghirofil: Constantin Ciurea !

 Constantin Ciurea, fost profesor de fizică, şi fost director al celui mai celebru liceu buzoian, acum Colegiu Naţional „B.P. Haşdeu”, colegiu care are în catalog şi un laureat Nobel (George Emil Palade) după o impresionantă activitate profesională,între coordonatele căreia a scris şi publicat zeci de cărţi de specialitate, ba chiar şi unele volume de istorie şi numismatică, vine pe piaţa literară cu ceva nou. O suită de pamflete năucitoare, scrise seniorial extravagant, cu patimă şi raţiune. Vă daţi seama, de la „Mişcarea oscilatorie armonică” la „Epoca escrocilor”.
În această „epocă”, la care face referire nucleară Constantin Ciurea, cunoscând cât de cât locul desfăşurării evenimentelor, nu poţi fi doar un cititor sau doar o femeie de serviciu care rupe bilete la un spectacol oarecare. Iată cum începe naraţiunea raţională a autorului: „
Scriu aceste rânduri <stimulat> de gesturile, acţiunile şi chiar  ameninţările pe care le-am primit de la semeni prin viu grai, direct sau telefonic, fiindcă am îndrăznit să public, în lucrările anterioare, câte ceva din apucăturile comportamentale ale unor specii umane greu de presupus că trăiesc în societate”. Aş zice, citind cartea, că nu despre „specii umane” e vorba, ci doar de nişte amărâte de „subspecii”.
Nu intru în amănunte, oricât de bine intenţionat aş încerca să fiu, tot n-aş reuşi să redau savoarea cel puţin argheziană a textelor respective. Iată doar titlurile câtorva tablete din fabulosul decor lexical al unui  posibil Arghezi de Buzău, care, sunt convins, face  ce face şi  reabilitează cu succes caracterul lucid, aproape sadic, al scriitorului cu conştiinţa la purtător: „
Bivolul comunal” „Generalii”, „Alte lichele”, „Gigi-Turnătorul” (un veritabil tablou a la Toulouse Loutreac), „Ghiţă care nu guiţă”, „Amorezul mat” etc. Un volum spectaculos, apărut la finele anului trecut, la Editura TEOCORA din Buzău, volum care deja circulă pe sub mână, în onoranta condiţie de samizdat…Felicitări năbădăiosului şi neiertătorului autor!

                                                                                                                                            

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania