Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Ziarisul care nu știe să pună o întrebare nu este instruit, cel care nu intervievează niciodată nu este născut pentru această meserie nobilă.* Decalogul 19 pentru ziariști

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Ziarisul care nu știe să pună o întrebare nu este instruit, cel care nu intervievează niciodată nu este născut pentru această meserie nobilă.*
Decalogul 19 pentru ziariști

Primit pentru publicare: 24 Oct. 2019
Autor: Alexandru Florin ȚENE, președintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română
Publicat: 26 Oct. 2019
© Alexandru Florin Țene© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


Decalogul 19 pentru ziariști

 

1-Dinamica societăților umane este foarte complex, dar este rezonabil să presupunem că, pe termen lung, societățile juste sunt mai stabile și mai durabile decât cele injuste.

2-Milton Friedman în anul 1980 scria că:”O societate care pune egalitatea- a se citi egalitatea veniturilor-înaintea libertății va sfârși prin a nu avea nici egalitate, nici libertate. “ Acest fenomen s-a întâplat în societatea comunistă. Egalitarismul rău înțeles de Marx.

3-Orice concepție despre dreptatea socială presupune, cel puțin implicit, noțiunea de imparțialitate.

4-Lucru cel mai bun ce-l poate face un ziarist care dorește să scrie despre imparțialitate este să accepte principiul diferenței.

5- Inegalitățile sunt juste doar dacă toată lumea are de câștigat de pe urma lor; în celelate cazuri, este preferabil egalitatea.

6-În această situație ideea de basă este: dreptatea ca echitate.

7-Fiecare ziarist are un instinct natural de a-și urmări propriile interese și este în interesul tuturor  ca oamenii să coopereze între ei; doar astfel vor reuși să nu se mai războiască și să se desprindă de viața singuratică, săracă, rea, brutală și scurtă.

8-Caracteristica neamului omenesc este să aibă tendința către putere, care nu încetează decât după moarte. Ziariștii și scriitorii nu sunt excluși de la această caracteristică.

9-În 1782 Jean-Jacques Rousseau scria că:”Omul s-a născut liber, dar se află peste tot în lanțuri, câte unul se crede stăpânul celorlalți și, cu toate acestea, este un sclav mai mare decât el. Cum s-a ajuns la asta? Nu știu, poate fi făcută legitimă o astfel de situație? La această întrebare cred că știu răspunsul.

10-Oamenii trebuie să fie dispuși să-și limiteze, voluntar, libertatea de dragul cooperării și al păcii.În această direcție trebuie să militeze și jurnaliștii. Ideea de bază este să existe pe glob contractual social. Jean de la Bruyare spunea: “Nu există pe lume decât două chipuri de a te ridica, ori prin propria ta dibăcie, ori prin prostia celorlalți.

––-

*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania