Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Ziarisul care nu știe să pună o întrebare nu este instruit, cel care nu intervievează niciodată nu este născut pentru această meserie nobilă.* Decalogul 19 pentru ziariști

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 10 (130), Octombrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Ziarisul care nu știe să pună o întrebare nu este instruit, cel care nu intervievează niciodată nu este născut pentru această meserie nobilă.*
Decalogul 19 pentru ziariști

Primit pentru publicare: 24 Oct. 2019
Autor: Alexandru Florin ȚENE, președintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română
Publicat: 26 Oct. 2019
© Alexandru Florin Țene© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.


Decalogul 19 pentru ziariști

 

1-Dinamica societăților umane este foarte complex, dar este rezonabil să presupunem că, pe termen lung, societățile juste sunt mai stabile și mai durabile decât cele injuste.

2-Milton Friedman în anul 1980 scria că:”O societate care pune egalitatea- a se citi egalitatea veniturilor-înaintea libertății va sfârși prin a nu avea nici egalitate, nici libertate. “ Acest fenomen s-a întâplat în societatea comunistă. Egalitarismul rău înțeles de Marx.

3-Orice concepție despre dreptatea socială presupune, cel puțin implicit, noțiunea de imparțialitate.

4-Lucru cel mai bun ce-l poate face un ziarist care dorește să scrie despre imparțialitate este să accepte principiul diferenței.

5- Inegalitățile sunt juste doar dacă toată lumea are de câștigat de pe urma lor; în celelate cazuri, este preferabil egalitatea.

6-În această situație ideea de basă este: dreptatea ca echitate.

7-Fiecare ziarist are un instinct natural de a-și urmări propriile interese și este în interesul tuturor  ca oamenii să coopereze între ei; doar astfel vor reuși să nu se mai războiască și să se desprindă de viața singuratică, săracă, rea, brutală și scurtă.

8-Caracteristica neamului omenesc este să aibă tendința către putere, care nu încetează decât după moarte. Ziariștii și scriitorii nu sunt excluși de la această caracteristică.

9-În 1782 Jean-Jacques Rousseau scria că:”Omul s-a născut liber, dar se află peste tot în lanțuri, câte unul se crede stăpânul celorlalți și, cu toate acestea, este un sclav mai mare decât el. Cum s-a ajuns la asta? Nu știu, poate fi făcută legitimă o astfel de situație? La această întrebare cred că știu răspunsul.

10-Oamenii trebuie să fie dispuși să-și limiteze, voluntar, libertatea de dragul cooperării și al păcii.În această direcție trebuie să militeze și jurnaliștii. Ideea de bază este să existe pe glob contractual social. Jean de la Bruyare spunea: “Nu există pe lume decât două chipuri de a te ridica, ori prin propria ta dibăcie, ori prin prostia celorlalți.

——-

*Din ciclul “Sens și Contrasens în înțelepciunile pentru ziariști“Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.579 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5