Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

ZILELE MIHAI EMINESCU LA EDMONTON- CANADA

Prin intermediul Scriitorului Constantin Huşanu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, aflu de la profesorul Constantin Clisu, el însuşi autor de romane, nuvele, poezii, poveşti pentru copii şi piese de teatru, cetăţean de onoare al Bârladului – unde şi-a desfăşurat şi desăvârşit mulţi ani profesia şi harurile de la Domnul – acum stabilit în Canada, modul cum şi-a sărbătorit Comunitatea română din Edmonton Zilele „Mihai Eminescu” 2011.

Din „Cuvântul Adevărului”, revistă de spiritualitate ortodoxă şi cultură românească, nr. 3-4, 2010, editată acolo şi expediată nouă de prietenul Clisu, dintr-un cursiv semnat de părintele George Bazgan, conducătorul publicaţiei şi paroh în localitate, aflăm că la 16 ianuarie 2011, în faţa Centrului românesc, ataşat de Biserica parohială Sfinţii Constantin şi Elena, a fost amplasat şi dezvelit bustul Luceafărului poeziei româneşti- Mihai Eminescu.

La realizarea proiectului lucrării şi-au adus contribuţia un arhitect canadian, un artist-sculptor- profesor din Vaslui-România, profesorul Gheorghe Alupoaei, dar şi un mare număr de români stabiliţi în Edmonton, animaţi de înalte sentimente de mândrie naţională.

Monumentul executat constă din bustul geniului poeziei româneşti – Mihai Eminescu – realizat de profesorul Gh. Alupoaei, lucrat în bronz de către o Companie de mare reputaţie locală, Behrends Bronze Inc., montat pe o coloană de beton armat, înveşmântată artistic în piatră naturală cu quarţ. O carte imensă (1,20cm. x 0,80cm.), tot din bronz, tronează deschisă, sprijinită de coloana principală a edificiului, într-o înclinare de 45 grade. Pe paginile ei pot fi citite versuri din poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, în limbile română şi engleză.

Întregul complex artistic este viziunea marelui român Constantin Clisu, care împreună cu preotul George Bazgan, doctorul Ion J. Slănină s-au constituit într-un grup de iniţiativă care a pus în valoare demersul gândit.

Aşa cum s-a mai spus de părintele Bazgan, la realizarea proiectului şi-a adus contribuţia de suflet şi muncă tânărul arhitect canadian Kenneth Jason Forner, căsătorit cu Magda (Scarlat) Forner, o româncă, tot pe atât de sufletistă, care nu numai că l-a apropiat pe soţul său de biserica ortodoxă română, dar l-a făcut să-l şi iubească pe Mihai Eminescu, geniul poeziei din România, pe care îl preţuieşte şi admiră în mod deosebit.

Realizarea lucrării în ansamblu a beneficiat şi de asistenţa şi măiestria altui entuziast – domnul George
Chiosa – care a supravegheat lucrările de execuţie a Coloanei, în special.

Detalii privind evoluţia înfăptuirii proiectului, însoţită de fotografii şi comentarii, sunt oferite de „Caietul Omagial – Mihai Eminescu”, pus în pagini într-o ţinută grafică şi documentară de excepţie, lansat la public în ziua dezvelirii Monumentului – 16 ianuarie 2011.

Caietul în cauză se constituie într-o omagială a grupului de iniţiativă a ansamblului – Pr. George Bazgan, prof. Constantin Clisu, doctorul Ion John Slănină – adusă contribuitorilor şi participanţilor la eveniment.

Caietul beneficiază de un editorial semnat de eminescianul prof. Theodor Codreanu, un nume de referinţă în literatura română actuală şi nu numai, de un snop de poezii eminesciene (,,Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, „Scrisoarea a III-a”, „Mai am un singur dor”, „Sara pe deal”, „O, Mamă”, „De-or trece anii”, dar şi „Gânduri despre Eminescu” semnate de pr. George Bazgan, dr. Ion J. Slănină şi prof. Constantin Clisu.

Onorabil, ,,Caietul omagial” prezintă – minialbumul, cu autoportret – al Omului – profesor, artist şi realizator Gheorghe Alupoaei care reliefează luminile în care vieţuieşte artistul-patriot român – ansamblul sculptural „Pro-Patria” de la Movila lui Burcel- Vaslui, o statuie în bronz al lui Ştefan cel Mare şi Sfânt de la Episcopia din Huşi, Bustul primului domn al Unirii – Alexandru Ioan Cuza şi al Doamnei Elena Cuza, Nicolae Milescu Spătaru – deschizătorul diplomaţiei româneşti, busturi ale unor oameni de cultură, ştiinţă şi artă din România, precum Victor Ion Popa, Emil Racoviţă, Ştefan Procopiu, Spiru Haret şi alte lucrări care îi aduc în prim-plan personalitatea, talentul şi dăruirea realizatorului.

Nu lipseşte, după cum era şi normal, o listă a donatorilor pentru concretizarea monumentului, la care adăugăm consideraţiile noastre faţă de tot ceea ce s-a făcut pentru noi şi poetul nostru Mihai Eminescu la Edmonton-Alberta-Canada.

Felicitări şi recunoştinţă iniţiatorilor şi donatorilor care promovează şi păstrează ceea ce înseamnă România în Lume.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania