Limba română suntem noi, limba română este limba pe care o învățăm încă din primele momente ale vietii, este limba în care pronunțăm primele și cele mai dragi cuvinte .
Limba română este limba viselor noastre, e leagănul copilăriei, e o mireasmă plăcută de flori de tei, veșnic aducătoare de mângâiere și liniște.
Începând cu anul 2013, Limba Română este celebrată anual, la data de 31 august, ca o „sărbătoare a identității și demnității poporului român”, un prilej de celebrare și aprofundare a limbii materne și de recunoaștere a importanței sale ca element esențial în menținerea identității naționale.Eminescu spunea: Nu noi suntem stăpânii limbii, ci limba e stăpâna noastră. Nichita Stănescu: Limba română este patria mea! Limba română este ca o duminică. Marti, 31 august 2021, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene Antim ”Ivireanul Vâlcea”, s-a desfășurat manifestarea Ziua Limbii române, În memoriam – Ligya Diaconescu.
Au participat : Mariana Popa (Brașov),Tudosia Lazăr (Galați), Camelia Florescu( București), Maria Brădean ( Arad), Vasile Bele (Baia Mare), Silvia Giurgiu (Pitești), scriitori, oameni de cultură din Vâlcea.
Mesajul IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a fost transmis de părintele consilier Constantin Olariu. Domnul Iulian Trușcă a transmis mesajul domnului Constantin Rădulescu, președintele Consiliul Județean Vâlcea.
“Orice cultură începe cu un miracol al spiritului : limba.” ( Jacob Burckhardt )
Am transmis mesajul managerului Bibliotecii Județene “Antim Ivireanul”, conf. univ. dr. Remus Grigorescu și am adus un cuvânt de alinare Andradei Diaconescu, fiica Ligyei Diaconescu.
Veniți din toate colțurile țării, scriitori români au adus un elogiu Limbii Române dar și Lygiei Diaconescu, care care, alături de domnul Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români au luptat împreună cu regretatul om de cultură, regizorul, scriitorul Corneliu Leu, au inițiat Petiția către Parlamentul României, privind propunerea Sărbătoririi limbii române, a limbii vorbite de românii din interiorul țării, dar și de cei din diaspora.Jurnalist, poet, scriitor, publicist, economist, pictor amator, așa poate fi descrisă doamna Lygia Diaconescu. A câştigat în anul 2017 – Trofeul Ligii Scriitorilor Români – TROFEUL „LIMBA ROMÂNĂ”. În anul 2018 a obţinut – TABLETA DE AUR A LIMBII ROMÂNE – din partea Ligii Scriitorilor Români.
Este născută în Bicaz, Neamţ. Deşi plecată des din România, îi place să spună că este româncă şi locuieşte, când nu se află peste ocean, într-unul dintre cele mai frumoase oraşe ale lumii, plin de cultură, dintr-o zonă preponderent turistică, zona Vâlcii. Realizările sale în domeniul cultural și puntea de legatură, create pentru scriitorii români de pretutindeni, întalnirile minunate organizate anual cu scriitorii români din întreaga lume , sunt bine cunoscute și așteptate de scriitori ca o întalnire în familie, cu emoție, dor și drag. La acestea, se adaugă lansările și prezentările antologiilor pe diverse teme ale Ligyei, dar și cele bilingve.
Vestea plecării în țara de dincolo de nori a căzut ca un trăsnet pentru cei de o cunoșteau și apreciau pe Ligya.
”Ligya Diaconescu era persoana care împreună cu conducerea Ligi Scriitorilor organiza în fiecare 31 august sărbătoare Zilei Limbii Române în diferite orașe din țară, la care participau scriitori români de pe toate meridianele lumii.
Numele ei va rămâne în conștiința noastră ca o amintire frumoasă și luminoasă, iar veșnicia îi va rezerva o pagină în Istoria Literaturii Român.
Dumnezeu să o odihnească în pace” transmite Comitetul Director al Ligii Scriitorilor Români.
…Trecători fiind prin această viață, candela amintirii sale nu se va stinge, ci va dăinui prin cele zece antologii de poezie și proză cărora le-a dat viață ca director, prin poezia sa plină de candoare, prin proză și publicistică, prin contribuția la sărbătorirea limbii române în fiecare an, pe data de 31 august, prin concursurile literare pe care le-a organizat aproape anual, prin organizarea întâlnirilor cu scriitorii premiați, scriitori români de pretutindeni, ca să amintesc doar câte ceva din ampla sa activitate, dar mai ales, prin noblețea sufletului său,… Elena Buică,Pickering, Toronto, Canada ,8 Martie 2021. Ligya Diaconescu– suflet românesc, autentic, plin de iubire de neam și țară, ne-a „chemat”, întru unire, credință, dreptate, libertate, cuvânt, adevăr, rugăciune, spunea Vasile Bele, prezent la Vâlcea.
Îmi place să cred că a munci pentru cărți și pentru publicații este un lucru magic, onorează acele persoane care își subordonează existența cuvântului scris. O privire obiectivă și minuțioasă asupra vieții și activității culturale ale doamnei Ligya Diaconescu mă îndreptățește să afirm că ne aflăm în fața unei profesioniste în Arta Cuvântului. Sunt sigură că radiază de iubirea scrisului pe care-l răspândește prin cărți proprii sau publicații în lume, dezvăluindu-și universul sufletesc,… scria într-o recenzie doamna Mariana Popa .
Cuvinte frumoase și alese au fost rostite la adresa Ligyei Diaconescu cu prilejul evocări vieții și activități sale pe Ogorul scrisului. Prin grija doamnei Mariana Popa și cu ajutorul celor ce au cunoscut-o și apreciat -o , fiica Adrada, a realizat Antologia In memoriam – Ligya Diaconescu , care a fost lansată de Ziua Limbii Române, la Vâlcea.
Iertându-mă, fă-mă mai iubitor,
Ajută‐mă Doamne, să caut Lumina
Să‐ţi sărut paşii, printre muritori,
Să înţeleg de ce te simt aproape
Şi‐urmez ispita crudă pâna‐n zori…
În lumea spartă de virtuţi creştine
Sunt oameni ce se cred nemuritori
Te rog, o Doamne, ajuta‐mi încă‐o dată
Iertandu‐ mă , fă‐mă mai iubitor !
Ligya Diaconescu, 19 Iulie 2019
Suntem trecători prin lumea aceasta… avem nevoie de Dumnezeu, așa cum avem nevoie de viață!
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania