ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X
Primit pentru publicare: 21 Febr. 2018
Facilitați pentru publicare: Al. Fl. ȚENE
Autor: Mary Smith, New York, USA
Publicat: 27 Febr. 2018
Editor: Ion ISTRATE
Scriitoarea Ligya Diaconescu, directorul revistei româno-canado-americane STARPRESS –valcea-turism.ro, este realizatoarea Antologiei româno-engleze, 2018.
DOAMNA LIMBII ROMÂNE – cum a fost numită de președintele LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI – scriitorul Al FLORIN ŢENE, și cum este cunoscută în rândul scriitorilor români din țară și diaspora, cred eu, nu mai are nevoie de nici o prezentare.
Realizarile sale în domeniul cultural și puntea de legatură, create pentru scriitorii români de pretutindeni, întalnirile minunate organizate anual cu scriitorii români din întreaga lume de Ligya Diaconescu, sunt bine cunoscute și așteptate de scriitori ca o întalnire în familie, în marea familie STARPRESS, cu emotie, dor si drag. La acestea, se adaugă lansarile și prezentările antologiilor pe diverse teme ale Ligyei, dar și cele bilingve, până acum realizand ca antologii bilingve:
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume, STARPRESS 2011, ediţie – bilingvă – româna-engleză, reuşind să reunească scriitori români talentaţi din întreaga lume, colaboratori ai revistei internaţionale STARPRESS ,valcea-turism.ro.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2012, volum bilingv, română-franceză, care, ca si primul s-a bucurat de un real succes.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2013, bilingvă, română-germană.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2014, bilingvă, română-italiană.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2015, bilingvă, română-spaniolă.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2016, bilingvă, română-greacă.
– Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume STARPRESS 2017, bilingvă, română-rusă.
Ligya Diaconescu reușește astfel să facă cunoscute scrierile românesti chiar în întreaga lume.
Referindu-se la LIGYA DIACONESCU, președintele LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI – scriitorul Al. FLORIN ŢENE , cu care scriitoarea are o stransă legatură de colaborare și care este membră în Colectivul de conducere al Ligii Scriitorilor Români, acesta spune:
“Încă din anul 2010, la solicitarea regretatului scriitor Corneliu Leu de a semna petiția către Parlamentul României cu propunerea ca 31 august să fie ziua sărbătoririi Limbii Române, așa cum o făcea Republica Moldova din anul 1990, atât scriitoarea Ligya Diaconescu în numele revistei STARPRESS, dar și eu în numele Ligii Scriitorilor Români am semnat această solicitare. După aprobarea cererii noastre, în anul 2011, pe 31 august, neobosita poetă de pe melagurile unde istoria vorbește în hrisoavele mânăstirești din acordurile Doinei șoptite de râul Olt, cel care unește cu apele lui ,Transivania cu Muntenia, Ligya Diaconescu a organizat sărbătorirea Zilei Naționale a Limbii Române în Stațiunea Jupiter. Aici, poeți și prozatori de pe meridianele lumii, care scriu în dulcele grai al Mioriței, au participat la o frumoasă manifestare culturală, unde schimburile de idei și lecturădin operele celor prezenți, au legat noi prietenii, toate constituindu-se într-un imn dedicat Patriei Limbii Române. De atunci, Ligya Diaconescu a organizat în fiecare an astfel de manifestări literar-artistice, editând antologii care de-alungul anilor au devenit borne ale hotarului Istoriei Limbii și Literaturii Române.
Cititorul, parcurgând paginile acestei lucrări coordonate de o Doamnă a intelectualităţii vâlcene, are senzaţia că parcurge istoria şcolii românești , care în pagini încărcate de cultură şi 5
înţelepciune, ca nişte “turnuri “ înalte ale Cetăţii, pun baza unei splendide construcţii, pe care o numesc civilizaţia Logosului.
Prezenta antologie cuprinde două secțiuni: Poezie și Proză, în care sunt înserate creații ale scriitorilor de pe meridianele lumii, ce se exprimă în Limba lui Eminescu.”
Las cititorilor plăcerea de a savura minunatele creații românești și sunt convinsă că nu doar românii vor f încântați de acestea ci și vorbitorii de limbă engleză, de pe toate meridianele lumii.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania