Primit pentru publicare: 30 oct. 2016
Autor: Gheorghe MEDIAN, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
MEMORIA ARHIVELOR BOTOȘĂNENE
Publicat: 31 oct. 2016
Editor: Ion ISTRATE
Împlinirea a 135 de ani de la moartea marelui compozitor George Enescu a fost marcată, în ziua de 20 octombrie, la Muzeul Memorial ,,George Enescu’’ din Dorohoi, de o manifestare omagială, care a cuprins lansarea unei lucrări dedicată compozitorului, un moment muzical și inaugurarea unui nou obiectiv muzeal, care întregește colecțiile reputatului așezământ de cultură.
Momentul cel mai important al manifestării l-a constituit lansarea volumului de documente intitulat ,,Memoria arhivelor botoșănene – George Enescu’’, parte a proiectului inițiat de Muzeul Județean de Istorie Botoșani și Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale, având ca scop valorificarea exhaustivă a documentelor aflate în fondurile celor două instituții, referitoare la cele mai importante personalități botoșănene. Proiectul a debutat în anul 2015, cu un volum dedicat istoricului Nicolae Iorga și se va finaliza, în anul 2017, cu un volum dedicat lui Mihai Eminescu.
Volumul dedicat lui George Enescu, apărut recent la Editura ,,Pim’’ din Iași, sub egida Muzeului Județean Botoșani, este semnat de muzeografii Sergiu Balanovici, șeful Secției Memorialistică din cadrul Muzeului Județean de Istorie Botoșani, Gheorghe – Florin Știrbăț, Lidia Alexie și de Rodica Cracană, directorul Serviciului Județean Botoșani al Arhivelor Naționale.
Prefațat de doctorul în istorie, profesorul Vasile Adăscăliței, volumul se deschide cu reproducerea integrală a cărții preotului Nicolae Hodoroabă ,,George Enescu – Contribuții la cunoașterea vieții sale. Cu 16 clișee în text”, continuă cu prezentarea, în limbile engleză și franceză a listei documentelor incluse în volum și se încheie cu cele patru capitole în care acestea sunt grupate:,, Acte de stare civilă și notarială, Documente administrative’’. ,,Corespondență,’’, ,, Articole din presa locală’’ și ,,Înființarea obiectivelor memoriale ,,George Enescu’’ din Dorohoi și Liveni’’.
Parcurgând cele 176 de pagini ale volumului, trebuie apreciat, în mod deosebit, faptul că autorii au introdus în textul acestuia cartea preotului dorohoian Neculai Hodoroabă despre George Enescu, editată în anul 1928, la Iași, într-un număr limitat de exemplare, dintre care, unul se păstrează la Muzeul ,, George Enescu’’ din Dorohoi. Este, după știința noastră, singura carte dedicată marelui compozitor care-l prezintă cu tot ceea ce înseamnă biografia sa, apreciată laudativ de marele compozitor, și, inexplicabil, nereeditată până acum.
Documentele cuprinse în cele patru capitole amintite mai sus, permit o cunoaștere mai profundă a personalității marelui compozitor, făcând referire la familia sa, la legăturile cu locurile care i-au marcat biografia – Livenii și Cracalia, la prezența, ca artist, pe scenele de spectacol din Dorohoi și Botoșani și la organizarea așezămintelor memoriale de la Liveni și Dorohoi. O mare parte dintre acestea sunt aduse în fața cititorilor pentru prima oară, iar altele au fost sporadic amintite de-a lungul anilor, încât, lectura volumului este deosebit de incitantă și de atractivă.
Nu intenționăm să facem o prezentare detaliată a cărții, lăsând cititorilor care o vor parcurge, plăcerea de a descoperi amănunte necunoscute privindu-l pe marele compozitor, dar, nu putem să nu amintim faptul că autorii au inclus în aceasta documente pe care niciun biograf al lui George Enescu nu a considerat necesar că trebuie să le amintească: actele de deces ale fraților săi Ileana, Constantin, Emanoil și Costache, documente privind moșiile Liveni, Cracalia și Șendriceni, deținute sau administrate de tatăl compozitorului și preluate de compozitor după decesul acestuia, relatări ale presei botoșănene (,, Curierul Român’’, ,,Libertatea’’, ,,Vestitorul’’, ,,Știrea’’), și corespondență emisă de Primăria și Prefectura Dorohoi relative la primele manifestări muzicale care l-au adus în atenția lumii muzicale a vremii și la prezența sa, ca interpret, pe scenele din Dorohoi și Botoșani, și corespondența legată de înființarea așezămintelor memoriale de la Liveni și Dorohoi.
Documentele incluse în volum, ne oferă prilejul cunoașterii marelui compozitor într-o ipostază în care a fost mult prea puțin prezentat – cea a unui artist profund atașat oamenilor din mijlocul cărora s-a ridicat. Concertele la care fac referință acestea, ale căror încasări au fost destinate copiilor nevoiași din Dorohoi, Teatrului ,,Unirea’’, din aceeași localitate, și generoasa donație în bani destinată familiilor soldaților dorohoieni căzuți în campanii din Bulgaria din anul 1913, sunt dovezi concludente în acest sens.
Apreciind modul impecabil în care a fost conceput și redactat volumul de față, ne simțim datori, să scotem în evidență și să accentuăm faptul că, acesta este rezultatul unei exemplare colaborări între Muzeul Județean de Istorie și Serviciul Județean Botoșani al Arhivelor Naționale, colaborare care, suntem convinși, se va materializa în viitor, în noi volume privind istoria și cultura botoșăneană.
În încheierea acestor scurte considerații, ne facem plăcuta datorie de a adăuga celor scrise mai sus, faptul că cei prezenți la manifestarea de la Muzeul Memorial ,,George Enescu ‘’, au fost martorii deschiderii pavilionului în care este expusă o trăsură, de fabricație vieneză, care a aparținut tatălui compozitorului, Costache Enescu, și au putut audia un microrecital de muzică clasică susținut de cunoscuții instrumentiști botoșăneni Marieta Baciu și Cristian Lungu.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania