Primit pentru publicare: 05 oct. 2016
Autor: Nada-Stelana POPA, Detroit, USA
Publicat: 07 oct. 2016
Editor: Ion ISTRATE
Apar uneori cărţi care singure pot să te facă mai bogat cultural-ştiinţific decât dacă ai lectura o minibibliotecă. Astfel de lucrari sunt cele ale dlui. profesor, scoase la prestigioasa Editură Junimea din Iaşi, la a căror editare mi-a făcut plăcere să contribui prin referenţă, consultanţă ştinţifică şi parţial prin tehnoredactare.
Cele două volume menţionate se constituie ca una din cele mai cele mai captivante şi mai folositoare lucrări pe care mi-a fost dat să le întâlnesc vreodată. Pasionante prin miezul tematic al fiecărei situaţii şi apoi prin capacitatea de a emoţiona atât de mult, încât simţi că se adresează direct inimii noastre, sensibilităţii noastre integrale, creând la fiecare pagină admiraţie şi emoţie. Conştient de constrângerile temporale ale omului modern, autorul adună peste o mie de naraţiuni memorabile, uşor de lecturat, în care întâlnim o gamă uluitoare de personaje celebre sau obişnuite, trecute prin situaţii excepţionale, exmplare, începând cu vremile antice, până la cele de azi: martiri, comandanţi de oşti, navigatori, monahi, ţărani, savanţi, teologi, artişti, conducători de state, gospodine, pictori, scriitori faimoşi din toate continentele, deţinuţi, astronauţi, sclavi şi împăraţi…
Deşi într-un conglomerat de întâmplări atât de diverse, din toate timpurile şi din toate locurile, percepi că toate converg spre un ideal foarte înalt,
că vor să ne îmbărbăteze în necazurile inerente ale vieţii, să ne întărească credinţa şi dragostea de Dumnezeu şi de semeni. Însuşi autorul este un om foarte credincios, care speculând interesul nostru, transmite idei şi concepte teologice, filosofice, culturale, estetice, de mare profunzime.
Toate acestea ne fac să recunoaştem la dl. profesor existenţa unei culturi absolut vaste din tot ce are mai frumos cunoaşterea omenească: istorie, teologie, ştiinţe militare şi profane, arte. Te întrebi cum a acumulat un astfel de bagaj enorm de cunoştinţe şi din domenii atât de variate? Înţelegem că o parte considerabilă a acestora vrea să ne-o transmită şi nouă.
Semnalabilă în zenit este arta povestirii, puterea de a sesiza gradat mişcarea sufletului omenesc, încât fiecare „naraţiune sapienţală”(adică vizând intelectul, cugetarea noastră) este o capodoperă de stil, de tratare, de învăţăminte. Dl prof. Vasile Găurean ştie că temele grave pot să provoace încordarea intelectului şi le alternează cu glume de absolută decenţă şi relatate cu o impresionantă artă narativă, ce se constituie în autentice bijuterii literare: fabule, picanterii filosofice ori savante din cotidian, naraţiuni demne de toată celebritatea („Cum era să înnebunească Ion”; „Big John nu plăteşte”; „Buldogul nervos şi pe stradă”; ”Spovedanie cutremurătoare”,”Lucrare ştiinţifică în pădure” ; „Şansa de a dveni francez”şi alte câteva sute, lucrate în filigranul narativ.
Majoritatea naraţiunilor, redactate pe parcursul a mai bine de cinsprezece ani, dar şi cu multe completări şi reformulări, se înscriu într-o lectură deosebită, la aceeaşi tensiune emoţională înaltă de la prima la cea din urmă pagină. Dincolo de file şi cuvinte, de la o vreme distingem statura morală şi artistică a unui om şi scriitor deosebit, care în anul precedent, 2014, a scos trei volume: „Sub raza aceluiaşi Luceafăr: EMINESCU ŞI OVIDIU”, „Odisee spaţială-DE la PĂMÂNT LA MARGINILE UNIVERSULUI”şi cele două volume narative: „MARMURA CUVINTELOR”.
Voi căuta ca acestea să fie cunoscute cât mai larg şi în spaţiul nord-american, cu deosebire în publicaţiile româneşti de aici.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania