„Poezia nu se vinde”, mi-a spus directorul unei edituri importante, încercând să-mi sublinieze cât de mult s-a diminuat numărul cititorilor şi al cumpărătorilor de carte. Un adevăr perfect rotund al acestor vremuri. Mă gândesc, însă, ce preţ au şi cât cântăresc emoţia, rugăciunea, gingăşia, dorul, nostalgia, ce preţ au metafora, lirismul, meditația, reflecția şi nopţile nedormite? Şi ce facem cu aripile poeziei? Cât ar costa un vers şi un sentiment, şi o poezie întreagă?
Supravieţuirea poeziei depinde doar de cititorii săi, de criticii care o fac cunoscută şi, desigur, de poeţii care se încăpăţânează să se joace cu „mărgelele de sticlă”, cu cuvintele limbii în care s-au născut, ridicând din ele o citadelă a spiritului. În numele acestei supravieţuri, UNESCO a declarat încă din 1999 Ziua Internațională a Poeziei, care se serbează în 21 martie, ziua echinocţiului de primăvară, când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ (ce simbol!). Această zi solemnă, spune UNESCO, este o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție însemnată la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. Scopul marcării „Zilei internaționale a poeziei” este să atragă atenţia şi să susțină creația poetică, editarea și promovarea poeziei ca artă, să nască dialogul între oameni şi diferite genuri ale creației.
Profesorul universitar Silviu Poenaru (1932-2012), în studiul “Psihologia spațiului și timpului”, vorbea despre sindromul ogarului. “Mulți dintre noi ne aflăm în această situație în viața cotidiană. Mereu suntem fugăriți, fugim după ceva care să ne asigure supraviețuirea. Nu mai reflectăm, nu mai medităm, nu mai citim poezie, nu ne mai rugăm”, spune Prof. Dr. Silviu Poenaru.
Şi astfel, îi putem răspunde oarecum, noi, dar mai ales UNESCO, întrebării lui Friedrich Hölderlin, de-acum un secol şi jumătate, “La ce bun poeţii în vremuri de răstrişte?”
Poeziile mele din “Amphora cu ofrande” sunt despre îngeri, timp, libertate, scaune goale, orologii, singurătate, copii, Dumnezeu, despre memorie, curcubeie, zei, rugăciune etc. Nu voi vorbi eu despre ele, nu ştiu, poate veţi dori dvs. să aflaţi care sunt ofrandele aşezate în această “Amphoră”, în care transcrierile cu litere de mână creează doruri şi nostalgii.
Mihai Eminescu definește expresiv ce este poezia, în catrenul următor:
Da, la voi se-ndreaptă cartea-mi
La voi, inimi cu arìpe.
Ah, lăsați ca să vă ducă
Pe-altă lume-n două clipe.
Şi încă ceva. Socrate, un apărător pătimaş al dialogului, al dialogului maieutic, se împotrivea scrisului de mână, deşi acesta fusese inventat în urmă cu 11 secole î. Hr. de către sumerieni, pentru că, spunea el, prin scriere se distruge dialogul. Iar scrisul de mână care este un exerciţiu foarte bun pentru creier este înlocuit în zilele noastre, ceea ce e firesc, de scrierea mecanică pe telefon şi laptop. Dezvoltarea tehnologică, apariţia computerelor reprezintă un progres pentru umanitate, dar o pierdere pentru unele limbi care vor fi folosite din ce în ce mai puţin până la stingerea lor din viaţă. Un studiu unic la nivel mondial avertizează că 1.500 de limbi pe cale de dispariție nu vor mai fi vorbite până la sfârșitul acestui secol.
Şi ca un corolar, Finlanda a renunţat la scrierea cu litere de mână.
Volumul „Amphora cu ofrande” este un proiect un pic mai special, deoarece acesta este editat cu paginile în oglindă: pagina din dreapta are poezia scrisă la computer, iar pagina din stânga, aceeaşi poezie, transcrisă cu litere de mână de diferiţi artişti, scriitori, muzicieni, actori, medici, copii, istorici etc., printre care, Prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop, Preşedintele Academiei Române. Este, printre altele, un omagiu adus scrisului de mână, scris despre care se va vorbi cândva, cine ştie, ca despre un artefact al unui muzeu, ca despre scrierea cuneiformă a sumerienilor.
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania