Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Eminesciana 2010”, punct de întâlinire cu poetul peste timp

„Eminesciana 2010”, punct de întâlinire cu poetul peste timp
Autor, Oana MAFTEEV

Trecerea anilor i-a îngălbenit colţurile dar ea rămâne actuală prin sensul versurilor pitite sub poza poetului. Orice romantic îndrăgostit ar tresări la auzul unor cuvinte pe care parcă numai Eminescu le putea compune la vremea lui şi care stau acum pe una din cărţile poştale din vitrina muzeului. „Lasă-ţi lumea ta uitată/Mi te dă cu totul mie /Nimeni în lume nu te ştie…”.
E una din zecile de cărţi poştale expuse la Muzeul Judeţean şi care alături de colecţiile de medalii ale pasionaţilor de poezia Luceafărului constituie un punct de întoarcere în trecut la vremea poetului. Majoritatea cărţilor poştale cheamă privirea trecătorului să le descifreze tainele închise în emoţia versurilor scrise de poet. Medalistica, incluzînd aici şi colecţiile de insigne, una de-a dreptul impresionantă conferă un sentiment solemn că Eminescu reprezintă unul din principalele simboluri naţionale.

Nicolae Iosub, Coriolan Chiricheş, Gheorghe Bocan, Gică Marţianu, Stelian Brânzei sunt printre colecţionarii care şi-au adunat cu pasiune şi pricepere colecţiile strânse în timp în cadrul expoziţiei „Eminesciana 2010” al cărei vernisaj a avut loc cu doar două zile înainte de 15 iunie, zi însemnată pentru cultura română. „Eminescu nu se valorifică doar citindu-i operele şi documentele sale, ci şi prin alte forme. Nu cred că există oraş în ţara asta să nu aibă o stradă, o şcoală, o instituţie care să poarte numele poetului chiar dacă el poate n-a trecut pe acolo. În condiţiile de faţă materialiceşti vorbind, e cu atât mai mult de apreciat această dorinţă a dvs de a organiza această expoziţie la muzeu”, a declarat Ionel Bejenaru, muzeograf despre dorinţa colecţionarilor de a organiza această expoziţie. Nicolae Iosub, şef al grupării pasionaţilor de Eminescu, a anunţat cu această ocazie apariţia Buletinului nr. 25 dar şi, interesant, o broşură intitulată „Mănăstirea Agafton, loc de popas şi reculegere pentru Mihai Eminescu”, editată în 100 de exemplare. La finalul vernisajului, Nicolae Iosub a acordat mai multe diplome de merit unor persoane care au sprijinit de-a lungul timpului gruparea în demersul lor de a susţine şi promova numele poetului naţional. Cei care au primit diplome de merit sunt: Anica Chiricheş, şefa tipografiei unde sunt editate buletinele informative, Ana Iacob, Bogdan Marian, Ioan Dogaru, Mihai Costin –Bucureşti, Gustav Hlincă.
expozitie em6
expozitie em3



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania