Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Cărţi poştale ilustrate dedicate „Zilei Culturii Naţionale”

 

Cărţi poştale ilustrate dedicate

„Zilei Culturii Naţionale”

 Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 238/2010 prin care se declară ziua de 15 ianuarie „Ziua Culturii Naţionale” s-a creat un nou şi plăcut prilej pentru filatelişti şi cartofilişti de a edita cărţi poştale ilustrate care să ilustreze în diverse imagini această sărbătoare a românilor cu traseul ei de solemnitate.

Asociaţii filatelice, culturale dar şi pasionaţi colecţionari au editat astfel de ilustrate cu imagini ce asociază aniversarea Poetului cu valorile culturii naţionale.

În acest sens prezentăm setul de 8 cărţi poştale ilustrate editate de dl. Mihai Costin, preşedintele „Grupării Colecţionarilor de Medalii şi Insigne Mihai Eminescu” a Societăţii Numismatice Române, toate purtând pe revers înscrisul: România. / 15 ianuarie 2011. / Ziua Culturii Naţionale. / “Art.1 – Se declară ziua de 15 ianuarie Ziua Culturii Naţionale.” / Legea nr. 238/2010.

De asemeni este menţionat numele editorului şi tirajul (7 cărţi poştale ilustrate fiecare cu tirajul de 20 exemplare; o carte poştală ilustrată în tiraj de 39 exemplare).

Cele 8 cărţi poştale ilustrate se disting prin următoarele ilustraţii (prezentare grafică în formatul pdf):

– aranjament din expoziţia târgului de carte de la Biblioteca Judeţeană „Duiliu Zamfirescu” din Focşani;

– tabloul „Luceafărul, Mihai Eminescu” realizat de artista plastică Doina Leahu (Vaslui) (tiraj – 21 exemplare);

– tabloul „Veronica Micle” de aceeaşi artistă (tiraj – 21 exemplare);  

– bustul lui Mihai Eminescu pentru românii din S.U.A. (N.Y.) de Nicolae Pascu-Goia (laureat cu „Teiul de aur” – ediţia iunie 2010);

– bustul lui Mihai Eminescu de la Alba Iulia de Nicolae Pascu-Goia; 

– distincţia „120 de ani de la trecerea în eternitate a Luceafărului poeziei româneşti” (realizat în tiraj de 21 exemplare);

– distincţia „160 de ani de la naşterea Luceafărului poeziei româneşti” (realizat în tiraj de 21 exemplare);  

– Mihai Eminescu (capul) lucrare în piatră a artistului Cornel Medrea, alături de care apare şi editorul Mihai Costin (tiraj – 21 exemplare). 

La aniversarea artistului Nicolae Pascu-Goia din 27 ianuarie 2011 (89 ani) unde au participat oameni de cultură şi colecţionari, editorul cărţilor poştale ilustrate a obţinut pe câte cinci exemplare din lucrările artistului – dedicaţii speciale.

Acest set de ilustrate au mai fost prezentate de publicistul şi omul de cultură Doina Cernica în pagina culturală a cotidianului independent “Crai Nou” nr. 5546 din 15.01.2011 din Suceava.

Tot la Bucureşti, cu acelaşi prilej, dl. Mihai Iacob editează o carte poştală ilustrată în tiraj de 24 exemplare după un tablou realizat de Ana Iacob. 

Bucuria acestor editări este întregită şi prin faptul că Asociaţiile filatelice din Bucureşti, Botoşani, Turda, etc. au realizat ştampile speciale dedicate acestei primei ediţii a Zilei Culturii Naţionale care au fost aplicate pe corespondenţa curentă de la oficiile poştale din localităţile respective.

În plus, colecţionarii au realizat cărţi poştale ilustrate maxime, iar marcofilii şi cartofilii şi-au îmbogăţit colecţiile.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania