Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansarea volumului de versuri ,,Unu şi una” semnat de Romulus Ungureanu

Lansarea volumului de versuri Unu şi una semnat de Romulus Ungureanu

În această zi senină de primăvară, în jurul orei 11:00, la Galeriile „Ștefan Luchian” Botoșani, a avut loc lansarea volumului de poezie Unul și una semnat de poetul Romulus Ungureanu. La acest eveniment au participat personalități culturale și politice precum Silvia Lazarovici – autoarea cunoscutului Dicționar „Scriitori și publiciști botoșăneni”, Ion Istrate – directorul Editurii Agata, Ana Coșereanu – care a fost și moderatoarea acestui eveniment, Constantin Adam – scriitor, Marieva A. Demetrescu – scriitoare, Bogdan Muncaciu – actor, Vicențiu Grădinaru – deputat, Ioan Onuțu – director în cadrul Primăriei Botoșani, Florin Prodan – artist plastic,  ș.a. 

Între coperțile volumului Unul și una, apărut la Editura Agata, Botoșani, regăsim versuri prin care autorul, pe lângă faptul că își destăinuie unele sentimente, emoții și / sau trăiri: „Iubito, un război ne cere / Cu porumbeii pe unicul altar / Azi viața țipă în durere / Mâine, doar umbre de arțar” („Împărțirea”); își folosește cu îndemânare talentul său împletind într-un mod autentic simboluri importante în literatura noastră cu tradiții, cu aluzii din cotidian și, bineînțeles, cu ironia care-i vine ca o mănușă: „La steaua cea umbrită / De-o umbră de măgar / Azi lumea e vestită / Prin sânge de plugar // Să ne ferim de apă / A alimenta minciuna / Sap groapa, alții sapă / Pe rând ne ducem spuma” („Libertăți”). 

Autorul cochetează și cu simboluri ale credinței (divin, măslin, porumbel ș.a.), de exemplu, simbolul măslinului în Islam reprezintă axa lumii, omul universal, al Profetului. Acest copac este asociat și cu lumina, astfel în tradițiile evreiești și creștine, măslinul este un simbol al păcii. Chiar o ramură de măslin este adusă de porumbel lui Noe la sfârșitul Potopului. Acest simbol a fost folosit în literatura noastră și de scriitori de rang înalt, printre care și inegalabilul Mihai Eminescu (Memento Mori), Ion Pillat (Olimpia) etc. Cu o profunzime aparte din partea poetului R. Ungureanu este văzută viața, dar şi credința, iar acest lucru se poate observa în poezia Ramura de măslin: „Un câine fuge speriat / De umbra unei turle / O lume toată l-a mușcat / La ea ar vrea să urle // […] Măslinul nu e verde / Și porumbelul doarme / Credința nu se vede / – Unde ești astăzi, Doamne?”.

„Expresivitatea nivelurilor fonetic, morfologic și sintactic ale textului artistic croiește o perspectiva proprie autorului acestui volum și conturează un profil de scriitor adept al formulelor estetice tradiționale […]. Poeziile și reflecțiile proprii adunate în această sunt lecții pentru toate vârstele. Sensurile suplimentare ale cuvintelor, ca rezultat al unei experiențe în comunicările interpersonale, ficțiunea artistică și caracterul hermeneutic, mitologic-arhetipal, provoacă cititorului un efect retoric, aparent clenciuros.” [1]

Unul şi una este un volum în care sunt sigură de faptul că se regăseşte fiecare în parte în vreun vers, două sau chiar mai multe, deoarece viaţa cu bune şi cu rele, evenimentele pe care le întâlnim de-a lungul timpului, diferitele situaţii prin care trece fiecare individ în parte sunt creionate de R. Ungureanu într-un mod autentic, pe alocuri incisiv, cu o atitudine fermă (vezi poezia Şoşoism), aşadar o carte care merită toată aprecierea !

Note:
Istrate, Ion: Poetul și cartea botoșăneană. Indiciu haric, Romulus Ungureanu, Revista Luceafărul, 15 nov. 2020

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania