Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

De ce să le citim copiilor?

sursa: https://edict.ro/de-ce-sa-le-citim-copiilor/

Insuflarea timpurie a dragostei pentru lectura îi oferă copilului un avans în extinderea vocabularului și în construirea încrederii în sine. Îi ajută pe copii să învețe să dea sens nu numai lumii din jurul lor, ci și oamenilor, construind abilități socio-emoționale și, desigur, dezvoltând imaginația. Activitățile de lectură timpurie dezvoltă creativitatea, stârnesc curiozitatea și stimulează imaginația copiilor mici. Deoarece lectura cu copiii mici este un factor semnificativ în dezvoltarea abilităților de citire și performanța școlară a copiilor, este important ca adulții să citească împreună cu copiii în moduri productive.

Copiii aflați în diferite stadii de dezvoltare răspund diferit la lectura povestirilor. Citirea poveștilor împreună cu preșcolarii mici poate consta în sublinierea, denumirea și discutarea imaginilor. Pe măsură ce copilul se dezvoltă, sesiunile includ o citire mai reală a poveștii, presărată cu răspunsuri și discuții mai evoluate despre poveste. Copiii cer adesea să li se citească aceleași cărți în mod repetat. Părinții și adulții ar trebui să onoreze aceste alegeri. Cu lecturi multiple, atenția copiilor se schimbă între diferite aspecte ale poveștilor, cum ar fi ilustrațiile, înțelegerea și caracteristicile tipărite. Acest lucru nu înseamnă că adulții nu ar trebui să aleagă cărți pentru copii. Adesea copiii au nevoie de ajutor pentru a explora posibilitățile numeroase și variate pe care le oferă cărțile, astfel, adulții pot oferi posibilități și pot extinde orizonturile copiilor. Ei pot încuraja copiii să exploreze o carte care poate părea prea provocatoare la început. Cu toate acestea, forțarea copiilor să citească cărți care nu prezintă interes este în cele din urmă contraproductivă și nu oferă genul de experiență care va stimula comportamente de lectură.

Cititul împreună cu copiii implică mult mai mult decât un adult care să stea cu o carte și să citească. Interacțiunile adult-copil în jurul cărților includ o mulțime de discuții care contribuie la dezvoltarea vocabularului și a abilităților de gândire. Adulții trebuie să împărtășească propriile opinii la evenimentele din poveste cu copiii, în același timp verifică gradul de înțelegerea și oferă informații de bază necesare pentru a înțelege evenimentele din poveste. Discuțiile cu adulții modelează procesul de înțelegere și îl ajută pe copil să înțeleagă mesajul textului.

Există multe alte beneficii pe care lectura le poate avea asupra dezvoltării unui copil, printre care: dezvoltare cognitivă – citindu-le copiilor, li se oferă o înțelegere profundă despre lumea lor și asimilează cunoștințe de bază; dezvoltarea empatiei – dezvoltăm empatia pe măsură ce experimentăm viețile altor personaje și ne putem identifica cu felul în care se simt, copiii pot folosi apoi această înțelegere pentru a empatiza în lumea reală cu alți oameni; obținerea unei înțelegeri mai profunde, citind o carte, un copil învață despre oameni, locuri și evenimente pe care altfel nu le-ar putea explora momentan, acest lucru le oferă copiilor o înțelegere mai profundă a lumii din jurul lor și a culturilor care sunt diferite de a lor; construirea unor relații mai puternice – dacă un părinte citește copilului în mod regulat, atunci, fără îndoială, va dezvolta o relație mai puternică cu el, lectura oferă părinților oportunitatea de a avea un eveniment regulat și comun, oferind copiilor sentimente de atenție, dragoste și siguranță, care este cheia pentru bunăstarea acestuia; vocabular mai extins – auzirea cuvintelor rostite cu voce tare îi poate expune pe copii la o serie de expresii noi pe care altfel nu le-ar fi auzit, citindu-i unui copil zilnic, ei vor învăța cuvinte noi în fiecare zi; capacitate de concentrare mai bună – lectura regulată și consecventă poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de concentrare ale copilului, va ajuta un copil să asculte perioade lungi de timp.

Evenimente:

  • Ziua Internațională a Cititului împreună
  • Ziua poetului Mihai Eminescu
  • Ziua Națională a Lecturii
  • Ziua Internațională a Cărții și a Bibliotecarului
  • Ziua scriitorului Ion Creangă
  • Ziua Mondială a Povestitului
  • Ziua Națională a Basmelor și Poveștilor Românești
  • Ziua Internațională a Cărților pentru Copii

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania