Puterea poveștilor, la fiecare grupă de vârstă, este un domeniu care preocupă mediul educațional, deoarece povestea are o influență foarte mare în dezvoltarea emoțională, cognitivă, socială a viitorului adult. În dicționarul limbii române, povestea este definită ca narațiune care cuprinde fapte posibile sau reale, în care se relatează întâmplări fantastice ale unor personaje imaginare sau întâmplări reale în care binele triumfă. Povestea este și o relatare a faptelor, a peripețiilor, a vieții cuiva.
Lectura împreună cu copiii este importantă pentru aceștia de la o vârstă fragedă, însă părinții nu conștientizează faptul că chiar și dialogurile de zi cu zi pe care le au despre experiențele copiilor sau despre istoria familiei sunt importante pentru dezvoltarea lor. Dezvoltarea memoriei autobiografice se realizează cu ajutorul amintirilor, iar fuziunea identitară a copilului se solidifică prin dialogul permanent cu aceștia. Acest lucru trebuie să facă referire la activitățile lui din perioade recente sau mai îndepărtate, la percepția lui despre lumea înconjurătoare
Primul pas către apropierea de lumea magică a poveștilor în copilăria mică poate fi împărtășirea poveștii prin interacțiune și conversație, modalități prin care copilul învață să aibă întrebări în legătură cu povești de familie și să spună povești legate de propria experiență.
Poveștile sunt importante la toate vârstele, începând de la bebeluși și apoi perioada antepreșcolară. Ei reacționează la expresiile faciale ale părinților, aud, învață sunete, apoi cuvinte și răspund la emoțiile părinților când aud istorisiri, povești din mediul familiar acestora.
(…) Lectură completă : https://edict.ro/sa-spunem-povesti-copiilor/