Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Elevi și profesori din Chiuiești, județul Cluj în excursie la Deva și Hunedoara

  •             În cadrul Programului Național ”ȘCOALA ALTFEL”, miercuri, 29 martie 2023, un număr de 66 de elevi de la Școala Gimnazială Chiuiești, județul Cluj, însoțiți de profesorii: Daniela Oltean, Radu-Florin Giurgiu, Ioan Georgiu, Marian Ovidiu Mihai, Alexandru Petruș, Marius Cristoreanu și Gheorghe Giurgiu, au participat la o excursie în cadrul căreia au vizitat: Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Catedrala Episcopală ” Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, Cetatea Devei, precum și Castelul Corvinilor din Hunedoara. Fiind încadrat temporar, până la întoarcerea titularului, ca profesor de matematică la Școala Gimnazială Chiuiești, județul Cluj, am avut bucuria să particip la această excursie împreună cu fiul meu, prof. Radu-Florin Giurgiu, care s-a dovedit un foarte bun organizator , alături de minunații lui colegi.
  •             Personal mă leagă de Deva multe amintiri frumoase. Tatăl meu, Dionisie Giurgiu venea adesea în municipiul de reședință al județului Hunedoara, bunicul meu patern Gheorghe a Gligii, de  la Deva  lua trenul spre diferite destinații (era invalid din Primul Război Mondial și avea permis de călătorie gratuit, la clasa a II-a, pe întreg teritoriul României). Bunicul George avea și o gazdă la Deva,  unde înnopta, când situația impunea acest lucru. Tot aici, fratele tatălui meu, Dumitru Giurgiu a urmat Școala Normală din Deva  – opt ani de studiu.
  •             Apoi Deva este reședința județului în care m-am născut, județul Hunedoara, localitatea mea natală fiind satul Giurgești, comuna Bulzești, județul Hunedoara, în Țara Zarandului.  Pe vremea studenției, luam de multe ori din  Deva acceleratul spre capitala Banatului, Timișoara.
  •             Dar și elevii participanți la excursie și familiile lor au legături de suflet cu municipiul Deva.  Aici a fost întronizat, la 29 noiembrie 2009 , ca episcop titular la nou înființata Episcopie a Devei și Hunedoarei, Gurie Georgiu, născut în Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Vrednicul de pomenire Gurie Georgiu, primul episcop al Devei și Hunedoarei, fiu al satului Huta, comuna Chiuiești s-a născut la 31 decembrie 1968 și a decedat în urma infectării cu SARS-Cov-2, la 21 octombrie 2021. Episcopia Devei și Hunedoarei s-a înființat în 2009,  prin desprinderea județului Hunedoara din Episcopia Aradului, Ienopolei, Hălmagiului și Hunedoarei și trecerea ei la Mitropolia Ardealului.
  •             Împreună cu elevii participanți, unii din același sat cu vrednicul episcop Gurie am vizitat cu emoție Catedrala Episcopală ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva, în incinta căreia se află și mormântul episcopului Gurie . Am fost impresionat de gesturile unor elevi din satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj, care au solicitat să pună câte o lumânare la mormântul consătenului lor, episcopiul Gurie Georgiu.
  •             Construcția Catedralei ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva a început în anul 1861, la inițiativa și cu binecuvântarea mitropolitului Ardealului, Andrei Șaguna. Pictura veche a bisericii a fost executată între anii 1929-1931 în stil bizantino-roman, iar iconostasul este sculptat în lemn de stejar, în anul 1940.
  •             Cele trei clopote au fost turnate din materiale de război, iar pe catedrală se află 21 de cruci. În curtea interioară a catedralei a fost ridicat Monumentul Eroilor Neamului. În prezent, în catedrală se reface pictura interioară.
  •             Catedrala ”Sfântul Ierarh Nicolae”din  Deva este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Transilvania.
  • La această catedrală slujește în prezent preotul arhimandrit Andrei Coroian, care este născut tot în satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Iată cum descrie părintele arhimandrit Andrei Coroian viața în satul său natal, Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj: ”Am fost tare fericiți noi, acolo în satul nostru… Îmi amintesc și acum dimineața, cum răsărea soarele, îmi amintesc și puzderia de stele pe cer. După ce terminam toate treburile, ieșeam afară, și parcă simțeam că iese o fericire din pământ, așa cum îl scălda lumina lunii. Asta, pentru că la noi în sat era o viață morală și strictă duhovnicește, pe care nu am întâlnit-o nici măcar în mănăstire, după ce m-am călugărit. Ce am trăit noi în sat eu nu am trăit nici în mănăstire… Oamenii erau atâta de corecți, de cinstiți. Acolo, fiecare se străduia să facă ceva bine, nu să-l înșele pe celălalt, cum e în lumea de azi, unde fiecare își caută interesul. Trăiam în bine și în frumos”, spune preotul arhimandrit Andrei Coroian într-un interviu din ”Formula AS” .
  • Elevii excursioniști și cadrele didactice însoțitoare au primit de la catedrală un DVD intitulat ”Predici, vol. 32” de Părintele Andrei Coroian din satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj. Ni s-au oferit și două cărți:”Carte de rugăciuni, cu scris mare” editată de Episcopia Devei și Hunedoarei, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor Dinculeană, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, ales la 16 decembrie 2021 și întronizat ca episcop al Devei și Hunedoarei le 26 decembrie 2021 (după decesul episcopului Gurie Georgiu)  și cartea ”Sfântul Ioan Rusul. Viața, minunile, Paraclisul, Acatistul și slujba”, dar  și pliantul despre Catedrala ”Sfântul Ierarh Nicolae” din Deva.
  • La 19 februarie 2023 a fost instalat ca Arhiereu-vicar la Episcopia Devei și Hunedoarei, Gherontie Ciupe Hunedoreanul, originar tot din satul Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj.
  • În curtea catedralei am ascultat un cuvânt de învățătură despre Sfânta Taină a Spovedaniei, despre Post și Rugăciune, despre Ziua Duminecii, Ziua Învierii Domnului nostru Iisus Hristos.
  • Am părăsit Catedrala Ortodoxă din Deva îmbogățiți sufletește și cu dorința de a reveni aici, la mormântul consătenului elevilor excursioniști, Gurie Georgiu, dar și la locul unde slujesc episcopul-vicar Gherontie Ciupe Hunedoreanul, părintele arhimandrit Andrei Coroian, dar și alți chiuieșteni de origine.
  • La Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva excursioniștii chiuieșteni au admirat mai întâi palatul Magna Curia, ridicat în stil renascentist în anul 1621 de către Gabriel Bethlem (1580-1629) , născut la Ilia, pe Mureș, în amonte de Deva. Gabriel Bethlem a fost principele Transilvaniei timp de 16 ani și înaintemergătorul ideii reîntregirii Daciei.
  • Magna Curia se remarcă prin arhitectura sa cu influență renascentistă și barocă.  În perioada interbelică s-a instalat în acest palat Muzeul Județean Hunedoara, iar, mai târziu, Octavian Floca a început cercetări la Micia, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Sarmizegetusa Regia, la alte cetăți dacice și astfel colecțiile muzeului s-au îmbogățit substanțial.
  • În prezent piesele preponderente din patrimoniul muzeului sunt formate din colecții de preistorie, epoca dacică, romană, medievală, alte piese de istorie modernă și contemporană. Se adaugă o colecție de artă, una de efemeride și una de științele naturii. Am fost impresionați de matrița din bronz, descoperită la Sarmizegetusa Regia, de armele dacice, dar și de ceramica strămoșilor noștri daci. În secțiunea de tezaur am văzut pentru prima dată direct cosonul sau kosonul. Coson a fost un rege dac ce a urmat după Burebista și de la el ne-au rămas aceste monede care-i poartă numele. În secțiunea de tezaur pozele sunt interzise, dar în restul muzeului elevii au făcut multe poze. Am făcut poze și în frumosul parc din apropiere, la statuia  regelui Decebal din parcul de sub Cetatea Devei, operă a sculptorului Radu Moga (1905-1950), profesor la  Liceul ”Avram Iancu” din Brad, județul Hunedoara, liceu pe care l-am absolvit și eu, în 1970, după ce la 12 octombrie 1969 participasem la centenarul liceului brădean (1869-1969). Statuia Regelui Decebal a fost dezvelită la 6 august 1937, iar pe soclul statuii sunt montate patru basoreliefuri în bronz. Am făcut, de asemenea poze la statuia poetului Mihai Eminescu, dar și la busturile celor trei conducători ai Răcoalei de la 1784:  Horia, Cloșca și Crișan.
  • La 22 februarie 2023 s-au aniversat 754 de ani de la prima atestare documentară a Cetății Devei, remarcabil monument istoric și de arhitectură laică, una dintre cele mai importante fortificații medievale din Transilvania. Iată, după peste 754 de ani de atestare documentară, cetatea este vizitată de către excursioniștii de la Școala Gimnazială Chiuiești, județul Cluj.
  • Cetatea Devei este situată pe un con vulcanic format din andezite neogene, la altitudinea de 378 metri, în locul în care Mureșul formează un defileu între Munții Apuseni, Munții Poiana Ruscă, pe Dealel Cetății din municipiul Deva.
  • În perioada medievală cetatea avea diferite roluri: de apărare împotriva tătarilor sau a altor invadatori, de refugiu pentru nobili în fața răscoalelor țărănești, de reședință nobiliară, de închisoare sau garnizoană. Cetatea a asigurat și protecția călătorilor și a comercianților care treceau pe Valea Mureșului.
  • Cercetări recente relevă că, sub cetatea medievală existentă, se află elementele unei fortificații dacice, pe ruinele acesteia s-a construit un post militar roman, care a fost distrus când s-a ridicat cetatea medievală. Din 1453, Iancu de Hunedoara a transformat cetatea în castel nobiliar, iar în 1606, Dieta Transilvaniei decide ca cetatea să fie administrată de principii transilvăneni. La 1782, în urma unei răscoale, cetatea este ocupată vremelnic de țăranii din Dobra, iar în anul 1784 fortificația este asediată de țăranii răsculați conduși de Horia, Cloșca și Crișan.
  • La 12 august 1849, la depozitul de muniție din cetate se produce o puternică explozie, apoi cetatea este devastată și își încheie o istorie glorioasă de șase secole.
  • Excursioniștii chiuieșteni au urcat pe cetate, dar au fost răsplătiți de minunata priveliște oferită vizitatorilor din vârful cetății, care pot admira municipiul Deva, Valea Mureșului, împrejurimile, până departe, în zare. Dar vizitatorul este atras și de cele trei incinte de forme diferite, care ocupă o parte din latura de nord a dealului.
  • La cetate se poate urca și cu telecabina, aceasta fiind singurul ascensor înclinat din România, iar din punct de vedere al lungimii (278 metri) și a diferenței de nivel (158 metri) este primul din Europa. În ziua de 29 martie 2023 telecabina nu a funcționat, așa că am urcat pe jos la cetate.
  • Am părăsit Cetatea Devei încântați de cele văzute. Autocarul și microbusul cu excursioniștii chiuieșteni au pornit spre Hunedoara, pentru a vizita Castelul Huniazilor. Aici am fost așteptați de directorul Complexului Muzeal de la Castelul Corvinilor, împreună cu preotul paroh de la Biserica ”Sfântul Nicolae” din Hunedoara, biserică ridicată în 1485, părintele Ioan Georgiu, originar tot din comuna Chiuiești, satul Strâmbu. L-am contactat din vreme pe părintele Ioan, o veche cunoștință, care a fost alături de noi pe parcursul vizitei la Hunedoara.  În numele excursioniștilor chiuieșteni, în 30 martie 2023 am mulțumit părintelui Ioan Georgiu pentru că  ne-a facilitat vizitarea castelului și pentru cadourile oferite tuturor elevilor excursioniști               ( dulciuri). Au fos gesturi apreciate de toți partticipanții la excursie. Dumnezeu să-i răsplătească dragostea frățească, jertfa și osteneala!
  • La Castelul Corvinilor  am avut bucuria să ne întâlnim cu excursioniștii de la Școala Gimnazială Câțcău, județul Cluj, cu colegii și prietenii noștri: prof. Adrian Bud și fratele Domniei Sale, cu prof. Mitruța Vaida, cu prof. Dana Halasz și  prof. Iulia Lungu.
  • Excursioniștii de la Școala Gimnazialăă Chiuiești au vizitat castelul, această ”Legendă vie a Transilvaniei”,  cel mai mare monument medieval din sud-estul Europei. Totul începe cu posesiunile acordate nobilului Voicu și fraților săi Radu și Mogoș, apoi Iancu de Hunedoara, fiul nobilului român Voicu construiește un castel comparabil cu alte construcții similare din centrul și vestul Europei. Am vizitat Sala Dietei, Sala Cavalerilor, am admirat turnurile circulare și cele rectangulare, turnul Neboisa, sala tezaurului, sala torturii, capela castelului. Ghidul ne-a spus unele legende frumoase despre castel: legenda fântânii de la Castelul Corvinilor și legenda corbului și a corvinilor.
  • Urmare a arhitecturii sale de excepție și a suprafețelor mari disponibile, Castelul Corvinilor din Hunedoara a fost locul unde s-au realizat filme artistice, documentare și clipuri publicitare, de exemplu filmele: ”Mihai Viteazul”, ”Alexandru Lăpușneanu”, Vlad Țepeș”, Regii blestemați”, ”François Villon” ș.a.
  • Am pornit spre Dej bucuroși și fericiți, dar ne-am oprit și la Alba Iulia, unde am luat masa de seară. A fost o excursie de care ne vom aminti cu plăcere toată viața. Excursia a oferit elevilor posibilitatea de a cunoaște și aprecia în mod direct aspecte din istoria românilor (în special perioada medievală), dar și aspecte din istoria strămoșilor noștri daci și romani. Această activitate a constituit un motiv de bucurie pentru elevi și pentru faptul că au putut admira direct frumusețile naturii din locurile vizitate, au putut socializa, au dobândit cunoștințe, și-au format deprinderi. S-a cofirmat și de această dată că excursia este una dintre cele mai interesante și utile activități extrașcolare.

Prof. Gheorghe Giurgiu



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania