Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Din 2022 – „Sub semnul Istoriei”, Școala de Vară a Academiei Române, Ediția I

             Important de știut, în perioada 1-5 august 2022, Academia Română organizează prima ediție a Școlii de vară, cu tema „Sub semnul istoriei“, dedicată elevilor care pe bază de competiții-concurs  au   primit în anul școlar 2022-2023 bursă de merit din partea acestei instituții

               Prima ediție a Școlii de vară este coordonată de prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și  va avea loc la Centrul de Dezvoltare Durabilă Țara Hațegului-Retezat,  din localitatea General Berthelot, județul Hunedoara, entitate ce aparține Academiei Române.
Centrul școlar General Berthelot

              Pe parcursul celor 5 zile de conferințe și excursii tematice, cei 10 elevi participanți, câștigători ai burselor Academiei Române, au posibilitatea de a investiga repere istorice ale spațiului transilvan și de a explora identități culturale, definite deopotrivă de  surse istorice și de legende locale. Programul Școlii de vară cuprinde vizite la Complexul arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa și Complexul de la Sarmizegetusa Regia, la Castelul Huniazilor din Hunedoara și în Cetatea Devei, la Cetatea Mălăiești, la Peștera Bolii din Petroșani, precum și la Biserica Densuș și la Mănăstirea Prislop. Elevii vor vizita, de asemenea, Rezervația de zimbri și Centrul de știință și artă din Hațeg.

             „Academia Română este un loc al excelenței, demonstrată deja de realizările membrilor ei dar și de cele ale cercetătorilor din institutele aflate în subordine. În același timp, Academia Română premiază excelența tinerilor care vor deveni savanții de mâine. Pentru prima generație de bursieri (și sperăm și pentru viitoarele) se va organiza această școală de vară prin care dorim să-i familiarizăm pe cei 10 tineri cu frumusețile naturale dar și cu patrimoniul istoric-cultural unic din județul Hunedoara. În fond, programul celor 5 zile va reprezenta o adevărată lecție de istorie și geografie deoarece participanții vor intra în contact direct cu elementele identitare reprezentative pentru români“, crede  profesorul Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, coordonatorul Școlii de vară.

              Școala de vară va beneficia, în deschidere, de un cuvânt al reputatului istoric acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mentorul a generații de elevi și studenți, și de prezența acad. Ioan Dumitrache, specialist în automatică, secretarul general al Academiei Române.

              Astfel elevii, provenind din 10 colegii naționale și licee din Brașov, București, Câmpulung-Muscel, Cluj-Napoca, Drobeta Turnu Severin, Dorohoi, Fălticeni, Jibou și Tulcea, beneficiază de o formare culturală de nivel academic, bazată pe dialogul cu membri ai Academiei Române, precum și pe contactul direct cu izvoare documentare, demers obligatoriu în cunoașterea realităților istorice.

             Școala de vară „Sub semnul istoriei“ face parte dintr-un program mai amplu, intitulat „Academia Română în dialog cu tinerii“, inițiat în anul 2019 de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, având ca scop susținerea și promovarea tinerelor talente din școli și universități.

          Pentru conformitate cu originalul Agerpress, Ion N. Oprea, Iași, 27 iulie 2022Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania