De foarte mulți ani în stațiunea balneo-climaterică Călimănești, din județul Vâlcea, din inițiativa talentatului scriitor profesor Constantin Geantă apar mai multe reviste literare. Acesta a strâns în jurul său scriitori din județele Vâlcea, Olt, Ilfov, Cluj, din București și diasporă care se regăsesc în paginile publicațiilor pe care le editează. În această localitate s-a format un colectiv de intelectuali, activ, care și în cenaclul literar, condus de Constantin Geantă, la care participă și elevii liceului și școlilor din localitate. În cadrul ședințelor cenaclului se promovează literatura de calitate și creațiile membrilor cenaclului.
Aproape lunar, în această frumoasă localitate, din inițiativa profesorului Constantin Geantă, se organizează lansări de cărți, se sărbătoresc scriitori din diferite localități din țară. Tot aici se află una din cele mai active și bogată bibliotecă în cărți și manuscrise care colaborează fructuos cu scriitorii din Călimănești, și nu numai.Numai în vara aceasta au fost organizate interesante manifestări de inimosul Constantin Geantă dedicate lui Al.Florin Țene, președintele național al Ligii Scriitorilor, lansarea de carte a scriitoarei Anca Sîrghie și a lui Nicuță Ioan Lungu etc.
În această atmosferă creatoare, căruia i se potrivește zicala românească: “Omul harnic sfințește locul “,a apărut revista “Cozia literar-artistică “, în format A4, serie nouă, 4-5, august-septembrie, 2022, în condiții grafie deosebite, cu fotografii originale, și cu un conținut bogat din punctul de vedere al temelor publicate, în care descoperim semnăturile unor scriitori cunoscuți din țară și de pe mapamon.
Revista se deschide cu articolul O NOUĂ APARIȚIE EDITORIALĂ PE PIAȚA PUBLICISTICII VÂLCENE, semnat de Nicolae Dinescu, președintele filialei UZPR Vâlcea, în care se face vorbire despre această revistă și colectivul acestei, format din: “ Nicolae Dinescu – Director onorific, ElenaManda – Director, Mircea Vasii – Director adjunct,Constantin Geantă -Redactor șef, Cristian OvidiuDinică – Redactor- șef adjunct, Anca loniță Popescu -Secretar redacție, și tehnoredactare computerizată -Dumitru Ciobanu și Maricela —Paraschiva Buicescu, Nicolae Nistor – Senior Editor și nu în ultimul rând un colectiv harnic de redactori avându-iîn frunte pe: Maricela – Paraschiva Buicescu, PaulianBuicescu, Av. Anca loniță Popescu și Elena -Alexandra Costea. “ Nicolae Dinescu, după o analiz pertinentă a revistei,și a activității colectivului de redacție concluzionează:” Fericiți trebuie să fie membrii cancelariei și maiales directorii celor două școli care îl au pe acestminunat coleg al nostru, scriitor și poet, membru al UZPR- ului, o personalitate emblematică a culturii vâlcene.Felicitări și succese în continuare!”
În continuare, Puiu Răducanu, directorul Editurii Mircea cel Bătrând, din Olănești, scrie cu multă acuitate despre Mănăstirea Cozia, Profesorul Constantin Geantă, ctitorul revistei, ne amintește, într-o amplă analiză că au trecut 604 ani de la trecerea la cele veșnice a lui Mircea cel Bătrân.
Cronica despre cartea “Scaunul harului “ scriitoarei Titina Nica Țene semnată de Constantin Geantă este un exemplu cum se scrie o analiză literară, în care concluzionează: “Cartea impresionează print vibraţia lirică excepţională în care meditaţia filosofică se îmbină cu o trăire suavă.“
Semnal[m articolele ;i eseurile semnate de Constantin Olteanu, Elena Manda care scrie despre destinul secular al Mănăstirii Cozia, Cristina Nălbitoru care vorbește despre Fecioara de Fier de la Cetatea Făgăraș, Constantin Mănescu, Ion Nălbitoru, Mihai Călugărițoiu ontosul și logosul în poezia lui Ioan Șt. Lazăr, Elena-Alexandru Costea, Gabriela Munteanu, Narcis Chirea –Dăescu, Cristian Ovidiu, Florentin Smarandache, Elena Buțu, Ion Cuzuioc, Zenova Zamfir,despre: SUNTEM CĂLĂTORI ÎN VIAȚA NOASTRĂ ŞI ÎN VIAȚA ALTORA BARTOLOMEU ANANI, Vasian Mircescu, Lucia Cosmina Vlad, Maricela-Paraschiva Buicescu, Ștefania Marineanu, Tiberiu Zamfir și Marian-Tudor Popescu despre regretatul poet Dumitru Raiciu prieten cu Al.Florin Țene.
Revista are și multe pagini cu poezii semnate de: Al.Florin Țene, Titina Nica Țene, Dumitru Mesia Onescu, Nicuță Ion Lungu, Corina VLĂDOIU, Loredana STAN, Cristian Ovidiu DINICĂ, Ion MICUȚ, Marian-Teodor POPESCU și Felicia Ana –Maria STAN.
Aceste nume vin din România Profundă și creatoare, care sunt temelia culturii noastre naționale. Remarcăm faptul că mulți din cei ce semnează în această revistă sunt membri UZPR filialele Vâlcea, Olt și Cluj.
Revista ”Cozia literar- artistică “, prin acest număr, se integrează în marele evantai revuistic din actualitatea culturală a țări.
Al.Florin Țene
Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania